Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του tvxs.gr η διαφορά πλέον βρίσκεται στις 3,5 με τον ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύεται και τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου: Η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%, το ΚΚΕ 5,5%, η Χρυσή Αυγή 4,9%, το Κίνημα Αλλαγής 4,7% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1%.
Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9%, η Ένωση Κεντρώων με 1,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, η Λαϊκή Ενότητα με 0,8%, η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% .
Η «μετέωρη ψήφος» ανέρχεται στο 23,2%, έναντι 31,4% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση, με το 16,6% να δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θα ψηφίσει.
Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου (μέσα σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης): η ΝΔ συγκεντρώνει 25,9% (23,4%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4% (17,5%), το ΚΚΕ 5,5% (5,8%), η Χρυσή Αυγή 4,9% (3,6%), το Κίνημα Αλλαγής 4,7% (6,2%) και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,1% (2,5%). Κάτω από το όριο του 3% κινούνται το ΜΕΡΑ25 με 2,2%, το Ποτάμι με 1,9% (0,5%), η Ένωση Κεντρώων με 1,2% (1,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1% (1,1%), η Λαϊκή Ενότητα με 0,8% (1,1%), η Δημιουργία Ξανά 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 0,5% (1%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 0,4% (0,3%). Η «μετέωρη ψήφος» ανέρχεται στο 23,2%, έναντι 31,4% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη μέτρηση, με το 16,6% να δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τί θα ψηφίσει.
Η ανάλυση της «μετέωρης ψήφου» δείχνει και την κρισιμότητά της στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς το 30% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της ΝΔ είναι μόλις 10%. Πρόκειται για έναν παράγοντα που θα μπορούσε να επιφυλάσσει εκπλήξεις. Είναι ενδεικτικό και το γεγονός πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σημαντική μείωση της διαφοράς με τη ΝΔ, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 49%, την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78%.
Ενδειτικό του ρεύματος που διαμορφώνεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός πως στην τελευταία μέτρηση της Palmos Analysis, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και την απάντηση «κανένας από τους δύο», που συνήθως συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό.
Στην ανατροπή του κλίματος, που καταγραφόταν στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τα μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης με μειώσεις του ΦΠΑ και 13η σύνταξη, καθώς ως σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή κόμματος στις ευρωεκλογές αναδεικνύεται από τους πολίτες το θέμα της οικονομίας και η προσωπική οικονομική κατάσταση (35%). Την άποψη των πολιτών για τα μέτρα ελάφρυνσης θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά στο δεύτερο μέρος της έρευνας, που θα δημοσιευτεί το Σάββατο. Δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο για τη ψήφο των πολιτών είναι να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα (32%). Ακολουθούν τα θέματα και το μέλλον της Ευρώπης (22%) και τέλος τα πρόσωπα στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων (9%).
Σχετικά με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που έφεραν στο προσκήνιο τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, οι πολίτες απορρίπτουν μεν αυτές τις θέσεις, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό (52%) εκτιμά πως πρόκειται για παρερμηνεία. Αντίθετα το 37% δηλώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα αν αναδειχθεί πρωθυπουργός της χώρας.
Η Ταυτότητα της Έρευνας