Αναβάλλεται για τις 30 Ιουνίου η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας - OlaDeka

Αναβάλλεται για τις 30 Ιουνίου η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας

Η καθυστέρηση αυτή δεν αναμένεται να εκθέσει σε κίνδυνο πλειστηριασμού τους οφειλέτες, αφού έως τις 9 Ιουνίου δεν θα διενεργούνται πλειστηριασμοί λόγω εκλογών.

Δύο μήνες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία θα σηκώσει «αυλαία» η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η καθυστέρηση αυτή δεν αναμένεται να εκθέσει σε κίνδυνο πλειστηριασμού τους οφειλέτες με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, αφού έως τις 9 Ιουνίου δεν θα διενεργούνται πλειστηριασμοί λόγω εκλογών. Θυμίζεται ότι από την προκήρυξη των εκλογών έως και μία εβδομάδα μετά τις κάλπες δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η πλατφόρμα θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τις πρώτες ημέρες Μαΐου, με τις τράπεζες να στέλνουν τις πρώτες προτάσεις ρύθμισης στους κόκκινους οφειλέτες τον Ιούνιο. Μετά από πιέσεις των Θεσμών, όμως, και ιδίως της ΕΚΤ, η πλατφόρμα θα ανοίξει όταν θα είναι πλήρως λειτουργική, δηλαδή όταν έχουν ενσωματωθεί σε αυτή όλοι οι «κόφτες», ώστε η ένταξη ή απόρριψη του οφειλέτη να είναι άμεση.

Ο λόγος που έθεσαν οι Θεσμοί τον όρο αυτό ήταν για να μην δηλώνει μόνος του ο οφειλέτης τα κριτήρια που πληροί και μπαίνει στην «ουρά» απολαμβάνοντας προστασία μέχρις ότου διασταυρωθούν τα στοιχεία του. Η λογική της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι τα κριτήρια ένταξης στην προστασία πρώτης κατοικίας να είναι τυποποιημένη και να βασίζεται σε μια σειρά από τυπικά κριτήρια, όπως εισόδημα, ακίνητη περιουσία, οικογενειακή κατάσταση, ύψος οφειλής, αξία ακινήτου κ.λπ.

Σημειώνεται ότι το backoffice σύστημα που θα «τρέχει» τα στοιχεία από τις τράπεζες και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (φορολογικά στοιχεία) θα προετοιμαστεί από τις τράπεζες, οι οποίες είχαν εξ αρχής δηλώσει ότι θα είναι έτοιμες τον Ιούνιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria