Ελληνικά ομόλογα αξίας 2,5 δισ. ευρώ απέκτησαν οι ξένοι επενδυτές. Και όπως γράφει το Bloomberg, δεν τρέφουν αυταπάτες.
«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ορατή και αληθινή. Τα νούμερα καταδεικνύουν μια απροσδόκητη ανάκαμψη και μάλιστα με διάρκεια», γράφει το πρακτορείο σε σημερινό του δημοσίευμα και εξηγεί:
Τον περασμένο μήνα, οι ξένοι επενδυτές απέκτησαν ελληνικό χρέος, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, όταν η Ελλάδα βγήκε εκ νέου στις αγορές (5 Μαρτίου), εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εννέα χρόνια. Η πορεία της έκδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το κατέστησε το πιο ακριβό του κόσμου, ξεπερνώντας τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν μερικά χρόνια η Ελλάδα ήταν με το ένα… πόδι έξω από την Ευρωζώνη, όπως προειδοποιούσαν για καιρό ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι οικονομολόγοι του πλανήτη.
Η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου, με απόδοση 3,9%. Η επιτυχία της δημοπρασίας ήταν αρκετή ώστε οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων να επιδοθούν σε ράλι για επτά διαδοχικές ημέρες, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση των επενδυτών να αγοράσουν ελληνικό χρέος.
«Κανείς στην αγορά ομολόγων από το 2015 μέχρι και σήμερα δεν κατέγραψε τις επιδόσεις που σημείωσε η Ελλάδα», γράφει το Bloomberg, για να προσθέσει πως «το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται πως είναι το σημάδι εκείνο που επιβεβαιώνει τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θόρυβο που δημιούργησε το 2016 το δημοψήφισμα των Βρετανών υπέρ του Brexit».
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα μέχρι και η Royal Bank of Canada, με έδρα το Τορόντο, αποφάσισε να αποκτήσει ελληνικά ομόλογα, αξίας 84 εκατ. ευρώ.
Η ανάκαμψη όμως για την ελληνική οικονομία δεν αρχίζει και τελειώνει στο ελληνικό χρέος. Ισχυρές αποδόσεις έχουν σημειώσει και οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι 60 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν αποφέρει συνολική απόδοση 25% μέχρι στιγμής για το 2019.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, μετρούν αποδόσεις 45% σε έναν κατάλογο με τις 569 τράπεζες του κόσμου με μίνιμουμ κεφαλαιοποίηση 1 δισ.