Όταν στην Καστοριά ψάχνουν τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, ο Δήμος Τρικκαίων βγάζει στο δρόμο ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Την στιγμή που τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Καστοριάς σκουριάζουν σε μια αποθήκη αναμένοντας πόρους για να αγοραστεί το ειδικό λογισμικό που απαιτείται για την ενοικίασή τους από πολίτες, ο «έξυπνος» Δήμος Τρικκαίων, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά πόσο μπροστά βρίσκεται…

5 ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν (μετά από μια πανεύκολη διαδικασία) από τους πολίτες για τις βόλτες, τα ψώνια ή τις περιηγήσεις τους.

Μια πρωτοποριακή- για τα ελληνικά δεδομένα- παροχή από τον Δήμο που δεν σταματά να εκπλήσσει.

Όλα όσα θαυμάζουμε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Τρικκαίων είναι αποτέλεσμα τεράστιας δουλειάς και θέλησης για διαφοροποίηση…

Οι αρμόδιοι εκεί ψάχνουν, βρίσκουν κι εκμεταλλεύονται τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη!

Ο Δήμος Καστοριάς από την άλλη  δεν κατάφερε, ακόμη,  να αξιοποιήσει το ηλιακό καραβάκι ούτε τα ηλεκτρικά ποδήλατα που απέκτησε «από σπόντα»…

sdr

Φανταστείτε πόσο άσχημη εικόνα θα ήταν για την πόλη μας λίγα τέτοια οχήματα -αποκλειστικά- για το γύρο της λίμνης; 

Ελπίζουμε οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να διαβάζουν τέτοιες εξελίξεις  και να εμπνέονται…

ELVITEN10a

Αναλυτικά, όπως διαβάσαμε στο trikalacity.gr

 

Με μια ακόμη πρωτοπόρα δράση, ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για αλλαγή στην κινητικότητα εντός πόλεων.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ELVITEN από την Τετάρτη 17 Απριλίου 2018 προσφέρει μέσω του Δήμ0υ Τρικκαίων, 5 οχήματα για περιήγηση, βόλτα και καθημερινές απλές δουλειές στην πόλη! Τα τρία οχήματα βρίσκονται στο Κέντρο Πληροφόρησης (InfoPoint) στην κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και τα άλλα δύο σύντομα στον Μύλο Ματσόπουλου.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε
– για τη συνέχιση των δράσεων για τη βιώσιμη κινητικότητα,
– για τον συνδυασμό των «πράσινων» μετακινήσεων με το πρόγραμμα «πράσινων» επενδύσεων (φωτισμός LED, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά συστήματα) που κατέθεσε ο Δήμος Τρικκαίων
– για την ανθρώπινη όψη των πόλεων
Ο πρόεδρος της e-trikala AE κ. Γιάννης Κωτούλας αναφέρθηκε στην ουσία του προγράμματος, δηλαδή στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη συμπεριφορά και τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης σε πόλεις και στη μεγάλη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων συνολικότερα στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

sdr

 

Πώς λειτουργεί

Τα βήματα είναι απλά, βασισμένα στη νομιμότητα και την ασφάλεια, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του προγράμματος προς όφελος όλων

  1. Ο χρήστης εγγράφεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο InfoPoint
  2. «Κατεβάζει» τη σχετική εφαρμογή (application) στο κινητό του
  3. Παρουσιάζει το δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητά του
  4. Υπογράφει το σχετικό συμφωνητικό, καθώς το σύστημα λειτουργεί με όρους ενοικίασης οχημάτων (ως προς ζημιές, αποκατάστασή τους κ.λπ.)
  5. Παραλαμβάνει το όχημα για μέγιστο διάστημα 2 ωρών
  6. Επιστρέφει το όχημα μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας

Σύντομα θα μπορεί να γίνει και «κράτηση» οχήματος, μέσω σχετικής υπηρεσίας.

 

Τι είναι

Το έργο ELVITEN συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «HORIZON 2020». Στόχος του είναι, η προώθηση χρήσης των ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (EL-Vs), όπως ποδήλατα σκούτερ, τρίκυκλα και τετράκυκλα.
Μετέχουν 6 ευρωπαϊκές πόλεις: Τρίκαλα, Βερολίνο, Ρώμη, Γένοβα, Μάλαγα, Μπάρι. Σε κάθε πόλη εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα προώθησης ελαφρών οχημάτων.
Στα Τρίκαλα, άλλα 5 ηλεκτρικά οχήματα, τρίκυκλα αυτή τη φορά, δόθηκαν ήδη σε επαγγελματίες της πόλης (προμηθευτές ελαφρών αγαθών, delivery boys).

Τα οχήματα

  1. Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία KYBURZ με έδρα την Ελβετία
  2. Είναι ηλεκτροκίνητα
  3. Φορτίζουν σε απλή πρίζα
  4. Οι μπαταρίες διαρκούν από 60 – 100 χλμ., αναλόγως, φυσικά, του τρόπου οδήγησης, του εδάφους κ.α.
  5. Η διάρκεια φόρτισης είναι 6 έως 11 ώρες
  6. Η ταχύτητα μπορεί τα φτάσει και τα 35 χλμ./ώρα
  7. Θα μείνουν στα Τρίκαλα για ένα έτος
  8. Είναι ασφαλισμένα σε εταιρεία ασφάλισης
dav
dav

Το πρόγραμμα ουσιαστικά στα Τρίκαλα θα καταγράφει (ανωνύμως) τη συμπεριφορά των οχημάτων, τον τρόπο κίνησης, την ταχύτητα, τη διάρκεια της μπαταρίας, τις προδιαγραφές και την αξιοπιστία των συστημάτων κ.α.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα τον Φεβρουάριο του 2018 και τα οχήματα παρελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2018. Τον Απρίλιο του 2019, αφού το προσωπικό της e-trikala ΑΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες, τα οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους των Τρικάλων.

Πηγή Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria