Λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης

Νέο πακέτο θετικών οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα

Ένα νέο πακέτο θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, μελετά η κυβέρνηση. Ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και ένα θα είναι εφάπαξ, ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Ο νέος κύκλος των θετικών μέτρων συζητήθηκε σήμερα το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται το διάστημα μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έχει κατά καιρούς συζητηθεί να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Το «δικαίωμα» για τη λήψη των νέων θετικών μέτρων δίνει η μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το γεγονός ότι η υπέρβαση έχει επαναλαμβανόμενη μορφή τα τελευταία χρόνια, κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων. Οι εκτιμήσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και των θεσμών, αναιρούνται διαρκώς προς το θετικότερο από καλύτερα στοιχεία, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ενεργοποιήσει ήδη διαδικασίες αναζήτησης του σκέλους εκείνου του πλεονάσματος που έχει μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.

Όσον αφορά στην επαναφορά της έκπτωσης για την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου, σημειώνεται ότι έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε. Τώρα, η επαναφορά του μέτρου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μαζί με το νέο σχέδιο ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία σε έως 120 δόσεις. Για τη ρύθμιση αυτή, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς (τα κλιμάκια των επικεφαλής θα είναι στην Αθήνα στις 6- 8 Μαΐου), καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

 

  • Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε το πρωί της τετάρτης στο μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κου Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Χουλιαράκη.
  • Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο φόντο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος που έκλεισε στο 4,4% για το 2018 υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 0,9%
  • Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το τρέχον έτος καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφονται είναι υψηλότεροι από τον σχετικό μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 1,3%.
  • Επίσης στον δημοσιονομικό τομέα διαπιστώθηκε ότι και για το 2019 δημιουργείται μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί  -παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για πρώτη φορά δημοσιονομική επέκταση βάζοντας τέλος στην  δεκαετή επιβολή λιτότητας .
  • Στην σύσκεψη αναγνωρίστηκε επομένως η ανάγκη να συνεχιστεί και να βαθύνει η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη του 2018 στη ΔΕΘ με τη λήψη μόνιμων μέτρων φορολογικής και εισφοροδοτικής ελάφρυνσης αλλά και μέτρων αύξησης των κοινωνικών δαπανών (επίδομα ενοικίου, μόνιμες προσλήψεις)
  • Στο πλαίσιο αυτό εκτιμήθηκε ότι μετά και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις αποφάσεις για την νομοθέτηση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων είναι αναγκαίο και εφικτό να ληφθούν νέα άμεσα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Η τελική εκτίμηση για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο αλλά και οι οριστικές αποφάσεις  για τα μόνιμα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα (θα αφορούν και το 2019) θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Πεκίνο

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η έξοδος από το Μνημόνιο έχει προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018.

Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.»

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria