Η τελετή υπογραφής συμφωνίας και οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ζάεφ

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Σκοπιανού ομόλογού του

Αρχική » Ελλάδα » Η τελετή υπογραφής συμφωνίας και οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ζάεφ

Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαινιάζει η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, επίσκεψη που ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική».

O Zόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ο ίδιος και «ο φίλος Αλέξης έχουμε ζητήσει από την ΕΕ να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας». «Γράφουμε συνεχώς ιστορία», είπε ο Ζάεφ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Είμαστε δυο φίλοι λαοί και με επιθυμία για ενότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως. Υπογράψαμε πολλά μνημόνια συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Το νεο σημείο διασυνοριακής διέλευσης ανάμεσα στις δυο χώρες θα συμβάλλει για περαιτέρω εγγύτητα ανάμεσα στις δυο χώρες». Στη συνέχεια δήλωσε πως το απόγευμα θα κηρύξουν την έναρξη του κοινού επιχειρηματικού φόρουμ, ενώ πρόσθεσε ότι τους πρηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι επιχειρείται «να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγμα για τα Βαλκάνια. Θα είναι μια επιτυχία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η επίσκεψή μου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα σας, Εχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο έχουμε χάσει 3 δεκαετίες», τόνισε. Ανακοίνωσε ότι  ιδρύονται πρεσβείες οι οποίες θα αντικαταστήσουν τα γραφεία συνδέσμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι έχουν καθυστερήσει να υπάρξουν «φυσιολογικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, για αυτό και «το κύριο πιάτο στην σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία». Υπογράμμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή και αναφέρθηκε στα μνημόνια συνεργασίας που υπόγράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή. Στον αμυντικό τομέα η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ενισχυσει τον αμυντικο τομέα. Συζητήσαμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία μεσω του οργανισμού βαλκανικής ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή πολιτική.Για να προχωρήσει αυτή η σχέση πρέπει να εδράζεται σε σταθερά συμφέροντα. Τον αμοιβαίο σεβασμό. Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στον χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.»

Mετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας ακολούθησε η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».

Αυτό σημειώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφορικά με την τελετή επίσημης υποδοχής της ελληνικής αποστολής στη Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια