Hashtags: Τα μυστικά μιας κρυφής, επικίνδυνης γλώσσας

Tι κρύβεται πίσω από το #secretsociety123 και τι αλλάζει αν γίνει #secretsociety1234; Τι πραγματικά σημαίνει το #blithe στο Instagram, αν δεν σημαίνει ξένοιαστος ή εύθυμος, όπως κανονικά μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα; Και γιατί η εμφάνιση του #mysecretfamily μπορεί να κόψει την ανάσα σε όσους γνωρίζουν την πραγματική του σημασία;

Είναι όλα τους hashtag που κρύβουν τον σοκαριστικό πόνο των παιδιών και ενσαρκώνουν φριχτούς εφιάλτες των γονιών. Μυστικοί κώδικες σε μια κρυφή γλώσσα φτιαγμένη για να ενώσει τους εφήβους που θέλουν να βλάψουν τον εαυτό τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, που παρακινούν και παρακινούνται σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Η πρώτη και μοναδική ολοκληρωμένη έρευνα, που ξεδίπλωσε το ανατριχιαστικό παρασκήνιο στα κοινωνικά δίκτυα και στις ζωές των εφήβων, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική σελίδα Journal of Adolescent Health. Η αποκάλυψη μεγάλου μέρους του μυστικού κώδικα βοήθησε γονείς και ειδικούς να προσεγγίσουν το θέμα, δεν άλλαξε, ωστόσο, ριζικά και τον ίδιο τον κώδικα, η αποκωδικοποίηση του οποίου μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για κάθε γονιό, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Η απρόσκοπτη δύναμη των hashtags

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε την διαδικτυακή δραστηριότητα του παιδιού σας, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις στο προφίλ του, εάν ωστόσο δεν παρατηρείτε και δεν ψάχνετε τα hashtag (λέξεις ή φράσεις με πεζά γράμματα, χωρίς κενά, που ξεκινούν με το σύμβολο # πιθανότατα σας έχουν ξεφύγει πολλά. Ακόμη και τα ίδια τα κοινωνικά δίκτυα άρχισαν να επαγρυπνούν για επικίνδυνους κώδικες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά, αν και όχι αποτελεσματικά.

Η Δρ. Μέγκαν Μορένο, ειδική στην εφηβική υγεία και μέλος στο Ινστιτούτο Ερευνών Παίδων στο Σιάτλ, στη μελέτη που εκπόνησε με τρεις συναδέλφους της για τα hashtag που προτρέπουν τους εφήβους σε επικίνδυνες συμπεριφορές παραθέτει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το #selfharm είναι το hashtag που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να χτιστεί μια κοινότητα αφιερωμένη στον αυτοτραυματισμό, φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα σε υψηλό ποσοστό εφήβων και, κυρίως, στα κορίτσια. Μετά από καταγγελίες, το Instagram στιγμάτισε το συγκεκριμένο hashtag και αποφάσισε να προειδοποιήσει και να προσφέρει υποστήριξη στους χρήστες που αναζητούν το σχετικό περιεχόμενο. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε στην ίδια κοινότητα το αναθεωρημένο #selfharmm και όταν εξουδετερώθηκε και αυτό, προέκυψε το #selfharmmm ή το #selfharmmmm!

Κάπως έτσι αποδεικνύεται και η παντοδυναμία των hashtags, που μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργηθούν, να επιβιώσουν με μικρές παραλλαγές, να τρέξουν ταυτόχρονα σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram, Twitter), να διαδοθούν άμεσα και γρήγορα και να ενώσουν «κοινότητες» με ίδια ενδιαφέροντα.

Σήμερα, αν αναζητήσετε τα επίμαχα hashtags στο Instagram, θα οδηγηθείτε σε σελίδα που προειδοποιεί πως «οι λέξεις που αναζητάτε συχνά ενθαρρύνουν συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε θάνατο». Θα ερωτηθείτε αν χρειάζεστε υποστήριξη, αλλά θα ερωτηθείτε, επίσης, και αν θέλετε, παρόλα αυτά, να δείτε τις δημοσιεύσεις. Μεσολαβεί ένα απλό κλικ και εκατομμύρια σχετικές δημοσιεύσεις θα τρέξουν στην οθόνη σας…

Τα 10 πιο επικίνδυνα hashtag (και οι παραλλαγές τους)

1. #Ana από το anorexia (ανορεξία).

Το hashtag άλλοτε προτρέπει στην ασιτία και άλλοτε συνοδεύει κραυγή για βοήθεια. Δίπλα του θα βρείτε σχεδόν πάντα άλλα σχετικά hashtag, όπως τα #thinsperation, #secretsociety1234, #thinspoo, #thinspo, #anathinspo, #thinspos, #Ed (eating disorders – διατροφικές διαταραχές).

2. #Mia από το bulimia (βουλιμία)

Συνοδεύεται συνήθως από τα hashtags που συνδέονται με την ανορεξία.

3. #ednos για τις διατροφικές διαταραχές

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αρχικά από τις λέξεις eating disorder not otherwise specified (διαταραχή διατροφής που δεν καθορίζεται διαφορετικά). Πρόκειται για διαταραχές λήψης τροφής, που δεν έχουν όλα τα συμπτώματα της ανορεξίας ή της βουλιμίας, περιλαμβάνουν, ωστόσο, καταστάσεις και από τις δύο ασθένειες και ενέχουν τους ίδιους σοβαρούς κινδύνους. Συνοδεύεται συχνά από τα hashtag της ανορεξίας ή τα #osfed, #proana, #anamia.

4. #selfharm για τον αυτοτραυματισμό

Θα το βρείτε με δύο, τρία ή και τέσσερα m στην κατάληξη. Οι παραλλαγές, ωστόσο, δεν αλλάζουν το επιβλαβές μήνυμα που μεταφέρει το hashtag. Αναζητείστε επίσης τα #scars, #cuts, #cut, #svv, #selfharmscars, ή τις γερμανικές λέξεις ritzen, rizzen (κόψιμο, σκίσιμο)

5. #secretsociety123 για την σύνδεση όσων αυτοτραυματίζονται

Είναι το hashtag που συνδέει σε μια κοινότητα τα άτομα που επιχειρούν αυτοτραυματισμό. Η παραλλαγή του #secretsociety1234 συνδέεται με την ανορεξία.

6. #blithe για την κατάθλιψη

Μια λέξη που δηλώνει ευδιαθεσία, χαλαρότητα και ξεγνοιασιά χρησιμοποιείται ως hashtag με το ακριβώς αντίθετο νόημα, δηλώνοντας κυρίως την κατάθλιψη με τάσεις αυτοτραυματισμού. Συνδέεται με τα #Deb (depression), #secretsociety123, όλα τα hashtag του αυτοτραυματισμού, αλλά και με το #ehtilb που είναι η ίδια η λέξη, γραμμένη ανάποδα.

7. #borderline για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η πρώτη λέξη από την ασθένεια της οριακής διαταραχής προσωπικότητας (borderline personality disorder). Χαρακτηρίζεται από αστάθεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, την εικόνα του εαυτού και τη συναισθηματική διάθεση, αλλά και από την έντονη αντίδραση στην πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη και την έντονη παρορμητικότητα. Το hashtag συνδέεται με τα #lost, #ugly, #pain, #selfhate, #Deb, #worthless, #alone, #fake.

8. #Sue για την αυτοκτονία

Σύντμηση της αγγλικής λέξης suicide.

9. #420 για τα ναρκωτικά

Στη μυστική γλώσσα των εφήβων σημαίνει «ναι έχω δοκιμάσει» ή «ναι θα ήθελα να δοκιμάσω».

10. #mysecretfamily για όλα τα παραπάνω

Το hashtag του «μυστικού κλαμπ» που ενώνει όσους έχουν τάση προς επικίνδυνες συμπεριφορές, από την αφαγία έως τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία. Συνδέεται με όλα τα παραπάνω hashtag και το #bts, που προέρχεται από τα αρχικά της έκφρασης behind the scenes (στο παρασκήνιο).

Πηγές

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria