«Aκούμπησαν» 11ο πολιτικό και νέο σκάνδαλο

Από αποκάλυψη σε αποκάλυψη μας οδηγούν τα σκάνδαλα και οι μίζες στον χώρο της Υγείας. Η Novartis μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, αλλά κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν πολλά ακόμα. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις έρευνες των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

Ο Μάρτιος φαίνεται πως θα είναι ο μήνας των μεγάλων εξελίξεων, οι οποίες αναμένεται να τροχοδρομήσουν σε άλλη φάση τις έρευνες και την πορεία των υποθέσεων των σκανδάλων στην Υγεία και κυρίως το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό.

Η πορεία της έρευνας τις επόμενες ημέρες του Μαρτίου αναμένεται (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) να χρωματιστεί από τέσσερις καθοριστικές εξελίξεις, όπως σημειώνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Θανάση Λυρτσογιάννη στην Kontranews.

Η πρώτη είναι η εμπλοκή ενός ακόμα πολιτικού προσώπου, του ενδέκατου, στα σκάνδαλα της Υγείας.

Η δεύτερη είναι η αποκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου άλλης πολυεθνικής εταιρείας.

Η τρίτη η αναμενόμενη κλήση των πολιτικών να καταθέσουν ανωμοτί στην Εισαγγελέα της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Και η τέταρτη η παραμονή ή όχι στη θέση της της ίδιας της Ελένης Τουλουπάκη.

Ας τα πάρουμε ένα προς ένα.

Το συγκλονιστικό στοιχείο και η νέα αποκάλυψη είναι πως οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν στα χέρια τους ενδείξεις και στοιχεία για ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο στο σκάνδαλο Novartis.

Το πολιτικό αυτό πρόσωπο “ακούμπησε” για πρώτη φορά η έρευνα, που έκαναν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης. Τα πρώτα στοιχεία για την εμπλοκή του περιλαμβάνονται στο πόρισμα των τριών χιλιάδων σελίδων που παρέδωσε η επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πριν από λίγες μέρες.

Οι πληροφορίες της Κυριακάτικης Kontranews σκιαγραφούν το προφίλ αυτού του πολιτικού προσώπου. Τα γενικά χαρακτηριστικά είναι πως πρόκειται για υπουργό που είχε καίριο πόστο για τα ζητήματα της Υγείας σε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ομως, προσοχή. Δεν ήταν υπουργός Υγείας. Ηταν σε άλλο υπουργείο το οποίο είχε σημαντική αρμοδιότητα σε θέματα φαρμάκων.

Επίσης, αυτό το πολιτικό πρόσωπο δεν είναι πλέον ενεργό, αλλά έχει αποσυρθεί από την πολιτική.

Για την υπόθεση αυτή η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποχρέωση από το νόμο να παραπέμψει το φάκελλο στη Βουλή, καθότι όπως αναφέρει ο σχετικός τραγικός νόμος, που προστατεύει τους πολιτικούς, όταν μία δικαστική έρευνα προσκρούσει σε πολιτικό πρόσωπο, τότε οφείλει ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός να σταματήσει την έρευνα και να τον παραπέμψει στη Βουλή, η οποία θα αποφανθεί για το θέμα.

Θα μπορέσει να συνεχίσει την έρευνα ο δικαστικός λειτουργός μόνο όταν η Βουλή του επιστρέψει το φάκελο με την εντολή να συνεχιστεί η έρευνα για να στοιχειοθετηθεί ή όχι η οποιαδήποτε κατηγορία αφορά στο πολιτικό πρόσωπο.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συνεπώς τις επόμενες μέρες αναμένεται η υπόθεση να πάρει την άγουσα προς τη Βουλή.

Η δεύτερη πολύ σημαντική αποκάλυψη είναι ένα νέο σκάνδαλο, άλλης πολυεθνικής εταιρείας, η οποία ακολούθησε παραπλήσιες πρακτικές με εκείνες της Novartis, μοίρασε μίζες, ώστε να έχει μεγάλα κέρδη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας ήταν οδηγός και βάση για τον καθορισμό του ύψους της τιμής των φαρμάκων και σε άλλες χώρες.

Και αυτή ακριβώς η πλευρά της υπόθεσης, είναι που οδηγούσε τις εταιρείες του φαρμάκου να επιχειρούν να τιμολογήσουν ακριβά τα φάρμακα στη χώρα μας. Δηλαδή όχι μόνο για να αποκομίσουν κέρδη από την Ελλάδα, αλλά για να βγάλουν πολύ περισσότερα κέρδη από άλλες χώρες οι οποίες είχαν την χώρα μας στο καλάθι που διαμόρφωνε τις τιμές.

 

Αυτό βεβαίως είχε σαν αποτέλεσμα οι Ελληνες πολίτες να πληρώνουν πανάκριβα τα φάρμακα. Την περασμένη Κυριακή σας είχαμε αποκαλύψει ότι φαρμακευτικό υλικό που σε διάφορες χώρες της Ευρώπης είχε τιμή από 5 ως 15 ευρώ, στην Ελλάδα τιμολογήθηκε από 35 ως 50 ευρώ και όπως κατέθεσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης, η μίζα που δόθηκε για προμήθεια πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

TΑ 14 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ

Τα 14 εκατομμύρια ευρώ τα έδωσε μία πολυεθνική που σε συνεργασία με ελληνική επιχείρηση πήρε μέρος της προμήθειας αξίας λίγο μεγαλύτερης από 50 εκατομμύρια ευρώ.

Την υπόλοιπη προμήθεια των 26 εκατομμυρίων ευρώ έδωσε άλλη πολυεθνική εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε η υπόλοιπη προμήθεια του φαρμακευτικού υλικού και η οποία ήταν μεγαλύτερη από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Οσον αφορά στη μίζα των 14 εκατομμυρίων, τα αποκαλυπτήρια έγιναν και από απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου, την οποία σας αποκάλυψε η Κυριακάτικη Kontranews την περασμένη Κυριακή.

Οσον αφορά στην κλήση των πολιτικών προσώπων για να καταθέσουν ως ύποπτοι στην Εισαγγελία της Διαφθοράς, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα γίνει εντός του Μαρτίου. Και θα κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί.

Και λέμε ότι αναμένεται να κληθούν εντός του Μαρτίου γιατί συνδέεται με την τέταρτη παράμετρο των ερευνών.

Οσον αφορά στους δέκα πολιτικούς των οποίων τα ονόματα αποκαλύφθηκαν όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Βουλή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αναμένεται να απαλλαγούν γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία τα οποία να τους εμπλέκουν στο σκάνδαλο.

Για άλλους δύο θα συνεχιστεί η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ οι υπόλοιποι έξι χωρίζονται σε δύο ομάδες ανάλογα με τη βαρύτητα των στοιχείων που έχουν βρεθεί από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και από το FBI κατά την πορεία των ερευνών για το σκάνδαλο Novartis.

Η τέταρτη και πολύ σημαντική παράμετρος για την πορεία και την εξέλιξη των ερευνών στο σκάνδαλο Novartis, αφορά στην ίδια την Εισαγγελέα Διαφθοράς την Ελένη Τουλουπάκη.

Η θητεία της εκπνέει στις 31 Μαρτίου, οπότε αυτομάτως τίθεται θέμα ανανέωσης ή παράτασης ή αντικατάστασης από άλλον εισαγγελέα.

Το τι θα πράξει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κανείς ακόμα δεν το γνωρίζει. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά.

Μάλιστα διακινούνται και πληροφορίες όχι μόνο για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και για τις ψήφους που θα πάρει τυχόν παραμονή ή όχι της Ελένης Τουλουπάκη στη θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η ουσία της υπόθεσης είναι μία και ουσιαστική. Τυχόν αντικατάσταση της σημερινής εισαγγελέως της Διαφθοράς, το μόνο που θα πετύχει, είναι να καθυστερήσει τις εξελίξεις στο σκέλος των κλήσεων των πολιτικών προσώπων.

Κι αυτό γιατί ο αντικαταστάτης ή η αντικαταστάτρια της, θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μόνο για να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Οπότε η οποιαδήποτε εξέλιξη για κλήσεις ή όχι πολιτικών προσώπων θα μετατεθεί στο μέλλον και πολύ κοντά στις επερχόμενες εκλογές. Αν σκεφτούμε λογικά, δεν θα είναι και πολύ ορθό να κληθούν πολιτικά πρόσωπα λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Συνεπώς η οποιαδήποτε κλήση θα μετατεθεί λογικά για τον Ιούνιο.

Συνεπώς οι οποιεσδήποτε κρίσιμες δικαστικές εξελίξεις θα εκδηλωθούν μετά και τις εθνικές εκλογές στην περίπτωση που αυτές γίνουν το Μάιο (όπως υποστηρίζει ένα από τα σενάρια) ή στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου αν οι εθνικές εκλογές γίνουν το Φθινόπωρο.

Και αυτό το ενδεχόμενο είναι πάρα πολύ πιθανό (κατά την άποψή μας σίγουρο) ότι θα τορπιλίσει την ομαλότητα του προεκλογικού κλίματος.

 

Και όπως αντιλαμβάνεται κάθε νουνεχής πολίτης η πιο ορθή λύση, τόσο δικαστικά όσο και στο σκέλος της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών είναι να παραμείνει στη θέση της η Ελένη Τουλουπάκη και ασφαλώς να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε οι όποιες εξελίξεις για πολιτικά πρόσωπα να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις εκλογές.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria