ΟΙ Γερμανοί μας χρωστάνε αποζημιώσεις 300 δισ. ευρώ και έχουν επενδύσεις στη χώρα μας 3,5 δισ. ευρώ

Στα 3,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, την στιγμή που οι Γερμανοί μας χρωστάνε από κατοχικές αποζημιώσεις 300 δισ. ευρώ!

Η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών ανέρχεται σε πάνω από 269 δις ευρώ (269.547.995.854). Συνολικά το ποσό φτάνει σε πάνω από 300 δις ευρώ μαζί με τους τόκους. Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Και ενώ το χρέος της Γερμανίας προς την χώρας είναι τεράστιο, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αν και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια είναι μόλις στα 3,5 δισ. ευρώ . Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία τοποθέτησαν στη χώρα συνολικά 120 επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 7,7 δισ. ευρώ, ή περίπου το 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία, που συγκέντρωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των γερμανών επενδυτών επικεντρώνεται στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, του τουρισμού, των logistics, της τεχνολογίας, της οργανωμένης λιανικής και των ασφαλειών.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος γερμανών επιχειρηματιών να επεκταθούν στην ελληνική αγορά, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδος, προκειμένου να διευκολύνει ανάλογες επιχειρηματικές δράσεις.

«Ασκώντας ρόλο καθοδηγητικό, αλλά και υποστηρικτικό, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει επιχειρηματικές καθώς και επενδυτικές πρωτοβουλίες των γερμανών στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της παραγωγής, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύει, τόσο την εγχώρια οικονομία, όσο και την απασχόληση σε μια αγορά, όπου η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα» όπως αναφέρει στην ανακοίνωση.

«Οι παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν τη μόνη διέξοδο για να γυρίσει σελίδα η χώρα. Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, επιδιώκει στρατηγικά την προσέλκυση γερμανών επενδυτών στην Ελλάδα μέσα από στοχευμένες δράσεις, θεωρώντας ότι θα δώσουν ‘πνοή’ στην επιχειρηματικότητα της χώρας», δηλώνει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, για να προσθέσει ότι «η γερμανική επενδυτική παρουσία χρόνο με το χρόνο τονώνεται, ενισχύοντας τη γενικότερη προσπάθεια της Ελλάδας να διατηρήσει σε σταθερή τροχιά τον αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας της».

Στο μεταξύ, βελτιωμένο καταγράφεται και το εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθότι το 2018 σημείωσε ελαφρά αύξηση, φτάνοντας σε αξία τα περίπου 8 δισ. ευρώ. Για την τόνωση των ελληνογερμανικών εμπορικών συναλλαγών, το επιμελητήριο, αναφέρει ότι κατά την τελευταία τριετία, υλοποίησε περί τις 900 επιχειρηματικές συναντήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της αγροτικής οικονομίας.

Ειδικότερα πέρυσι, διοργάνωσε πάνω από 80 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 6.068 ενδιαφερόμενοι, ενώ πραγματοποίησε 5 επιχειρηματικές αποστολές από και προς τη Γερμανία και συνέχισε με τη διοργάνωση 4 ελληνικών επιχειρηματικών αποστολών σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στους μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς απομακρυσμένων αγορών.

Παράλληλα, ενισχύοντας την ελληνική παρουσία στις μεγαλύτερες Διεθνείς Γερμανικές Εκθέσεις, αλλά και σε εκθέσεις άλλων εθνικών αγορών, που διοργανώνονται από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς και για τις οποίες το επιμελητήριο είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο, το 2018 υποστήριξε τη συμμετοχή 488 ελλήνων εκθετών και 9.975 εμπορικών επισκεπτών.

Ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, κ. Αθανάσιος Κελέμης, σχολιάζοντας τις εξωστρεφείς πρωτοβουλίες του φορέα, σημειώνει ότι «δυνατό όπλο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας αποτελεί η εξωστρέφεια. Η τόνωση των εξαγωγών είναι αυτή που θα μειώσει το έλλειμμα στις εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας και θα αυξήσει το ΑΕΠ με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων στη χώρα». Προσθέτει, δε ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με ένα δυναμικό 800 μελών, προσβλέπει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και επιμένει με στοχευμένες ενέργειες ευρωπαϊκής και εθνικής εμβέλειας, ανοίγοντας διεξόδους προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria