Ξήλωσε το «Μακεδονία» από τουριστικό περίπτερο η Ελληνική Πρεσβεία – Τους «τσάκωσε» ο Κώττας

Οι Γερμανοί αποκαλούν τη χώρα με μια σύνθετη λέξη, «Βορειομακεδονία», «Nordmazedonien» δηλαδή, που δεν παραπέμπει και δεν θυμίζει πουθενά σε Μακεδονία

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Ξήλωσε το «Μακεδονία» από τουριστικό περίπτερο η Ελληνική Πρεσβεία – Τους «τσάκωσε» ο Κώττας

Στην ITB , την Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο βρίσκεται και η Περιφερεια Δυτικής Μακεδονίας με τον πρώην αντιπεριφερειαρχη Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού Παναγιώτη Κώττα.

Σε ανάρτηση του ο κ. Κώττας εξηγεί πως η Περιφερεια Δ. Μακεδονίας αντιλήφθηκε από την πρώτη μέρα λειτουργίας το ατόπημα των Σκοπιανων και την άμεση καταγγελία του γεγονότος στην πρεσβεία μας.

Παρευρισκόμενος στην έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο, συμμετέχοντας στο περίπτερο του ΕΟΤ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, διαπίστωσα από την πρώτη μέρα, ιδίοις όμμασι, πως η γειτονική μας χώρα παρουσιαζόταν από τον επίσημο φορέα του τουρισμού της, με το σύνθημά «Macedonjia your next destination» .

Αναζητώντας τις λίστες των Γερμανών διοργανωτών στα αντίστοιχα φυλλάδια, αλλά και τις ιστοσελίδες της έκθεσης, διαπίστωσα πως υπήρχε η καταχώριση με την επίσημη πλέον ονομασία της, ως Βόρειαμακεδονία (Northmacedonia).
Ενημερώνοντας άμεσα τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη για το γεγονός, μετέφερα την έντονη δυσαρέσκεια μας σε διπλωματικούς υπαλλήλους της χώρας μας στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα.

Η παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών μέσω της Ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία ήταν άμεση και το συγκεκριμένο θέμα πλέον έχει «λήξει».
Μια τόσο κρίσιμη συμφωνία, η οποία δομήθηκε κυρίως πάνω στη βάση της σύνθετης ονομασίας της γείτονος χώρας, χρειάζεται αν μη τι άλλο αμοιβαίο σεβασμό, και άμεση εφαρμογή της και από τα δύο μέρη, έτσι ώστε να μη τρίζουν τα θεμέλια της από την πρώτη στιγμή.

Σημειώνεται ότι ο χρησιμοποιούμενος όρος από τους Γερμανούς διοργανωτές στην ιστοσελίδα της έκθεσης είναι «Republic Nordmazedonien».

Οι Γερμανοί αποκαλούν τη χώρα με μια σύνθετη λέξη, «Βορειομακεδονία», «Nordmazedonien» δηλαδή, που δεν παραπέμπει και δεν θυμίζει πουθενά σε Μακεδονία.

Πρώτη μέρα
Πρώτη μέρα

 

Διόρθωση σε «Βόρεια Μακεδονία»
Διόρθωση σε «Βόρεια Μακεδονία»

Η κυβέρνηση των Σκοπίων απολογήθηκε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιάκοφσκιμίλησε στο ethnos.gr για το θέμα που προέκυψε σε έκθεση στο Βερολίνο.

Μιλώντας στο Ethnos.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βόρειας Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, αποδίδει τις προβληματικές αναφορές που έκαναν την εμφάνισή τους στο περίπτερο της Βόρειας Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου σε «ακούσιο τεχνικό λάθος».

«Η κυβέρνησή μας είναι αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και όσων αφορούν στον κλάδο του τουρισμού».

«Επρόκειτο για ένα ακούσιο τεχνικό λάθος το οποίο διορθώθηκε άμεσα», συνεχίζει ο κ. Μποσνιάκοφσκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας ethnos.gr.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια