Καραταγλίδης: «Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των μελισσοκόμων της περιοχής μας»

Η μελισσοκομία ανθεί στην Καστοριά

Η μελισσοκομία ανθεί στην Καστοριά. Γ. Καραταγλίδης: «Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των μελισσοκόμων της περιοχής μας» 

VIDEO:


Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, ιδρύεται στην Καστοριάς ένας Σύλλογος για τους Μελισσοκόμους. Μάλιστα την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Επαγγελματιών-Ερασιτεχνών Μελισσοκόμων Ν. Καστοριάς, αλλά και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο γνωστός για τη δράση του και την ενασχόλησή του με  τα κοινά  της Καστοριάς Γιώργος Καραταγλίδης.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Πριν από μερικούς μήνες, οι μελισσοκόμοι της Καστοριάς, αλλά και οι σπουδαστές του τμήματος Μελισσοκομίας του Ι.Ε.Κ. Καστοριάς, αποφάσισαν να ιδρύσουν το δικό τους Σύλλογο «Οργανωθήκαμε  και προχωρήσαμε με γοργούς ρυθμούς. Παίρνοντας κάποια στοιχεία από την Π.Ε. Καστοριάς, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν 320 άτομα, τα οποία διαθέτουν μελισσοκομικά βιβλιάρια. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να έχουν ένα Σύλλογο στον οποίο θα μπορούν να απευθυνθούν, μέσα από τον οποίο μπορέσουν να λύσουν τα όποια προβλήματά τους», ενημέρωσε ο κ. Καταταγλίδης.

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον 80 μελισσοκόμοι (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), πραγματοποίησαν την εγγραφή τους στο Σύλλογο, φανερώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον κλάδο «Ως νέα διοίκηση θα σταθούμε δίπλα στα μέλη μας και θα συμβάλουμε στο να ανταπεξέλθουν στις  δυσκολίες με τις οποίες πιθανώς θα έρθουν αντιμέτωποι. Φυσικά, θα έχουμε επικοινωνία και με άλλους Συλλόγους της χώρας για την ανταλλαγή απόψεων και συμβουλών», ήταν τα λόγια του Προέδρου.

Το Προεδρείο έπιασε αμέσως δουλειά, καθώς την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου, όπου και συζητήθηκαν οι μελλοντικές του δράσεις «Το πρώτο μας μέλημα είναι η ηθική και οικονομική εξύψωση όλων  των μελών μας. Θα επικεντρωθούμε  στην προάσπιση των επαγγελματικών τους συμφερόντων και  στην αναμεταξύ τους ανάπτυξη αλληλεγγύης και συναδέλφωσης. Θα δώσουμε έμφαση  στη μελέτη, στην προστασία και στην αναγνώριση καταχώρησης όλων των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα στοχεύουμε στην καλλιέργεια, στην προβολή και  στα οικονομικά οφέλη της τοπικής μελισσοκομίας».

Επάγγελμα μελισσοκόμος

Σύμφωνα με τον κ. Καραταγλίδη το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κάποιος προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμα του μελισσοκόμου  είναι η αγάπη του προς αυτό το αντικείμενο«Πρέπει να το αγαπήσεις πριν το ξεκινήσεις. Δεν πρέπει να το δεις ψυχρά επαγγελματικά.  Οι μέλισσες είναι ζωντανοί οργανισμοί που θέλουν την προσοχή μας. Αποτελούν μια κοινωνία, και εσύ είσαι αυτός που την επιβλέπει. Η λειτουργία της είναι τόσο εύκολη και τόσο δύσκολη παράλληλα».

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, ο ενδιαφερόμενος είναι εκείνος ο οποίος θα διαμορφώσει το τελικό κόστος, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία υλικών «Για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τη μελισσοκομία, σίγουρα χρειάζεται τις συμβουλές  και τις γνώσεις κάποιου έμπειρου μελισσοκόμου. Όλοι οι μελισσοκόμοι της περιοχής, έχουν την ευσυνειδησία στα πρώτα βήματα του οποιουδήποτε συναδέλφου τους να σκύβουν πάνω του, να τον βοηθούν και να τον κατευθύνουν. Άλλωστε θέλουμε να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το Καστοριανό μέλι και να είστε σίγουροι ότι όσοι και να ασχοληθούν με την παραγωγή μελιού, πάλι δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες».

Τα είδη μελιού που παράγονται είναι πάρα πολλά. Ανάλογα με το είδος του φυτού “βγαίνει” και το αντίστοιχο μέλι  «Η Καστοριά είναι μια ευλογημένη περιοχή, για την ανάπτυξη του κλάδου μας, καθώς παντού υπάρχουν μελισσοκομικά φυτά. Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες είναι δύσκολες στην περιοχή μας, υπάρχει η διακίνηση των μελισσιών σε περιοχές με ευνοϊκότερο κλίμα».

Προτεραιότητα στο  τοπικό και αγνό μέλι

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέλι στον κόσμο από το ελληνικό», δήλωσε ο κ. Καραταγλίδης και τόνισε πως αυτό συμβαίνει επειδή ευνοεί ιδιαίτερα στην παραγωγή του το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και τα πάρα πολλά είδη φυτών «Αυτό το οποίο όμως λειτουργεί αρνητικά προς τον κλάδο εντοπίζεται σε άλλο σημείο. Το χέρι του καταναλωτή πάει κατευθείαν στο φτηνό –για ευνόητους λόγους- χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τι πραγματικά αγοράζει».

 

 

Τέλος ο κ. Καραταγλίδης θέλησε να ευχαριστήσει την εφημερίδα “Ορίζοντες”, το Τυπογραφείο “Art Box” και ιδιαίτερα τον γραφίστα Γιώργο Σκαπέρδα για το σχεδιασμό τού λογοτύπου του Συλλόγου,  το Επιμελητήριο Καστοριάς, την Διευθύντρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Ιφιγένεια Καβακλιώτου και τον λογιστή κ. Παύλο Κενανίδη «Θα ήθελα να τονίσω για ακόμη μια φορά πως όσοι νέοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία, μπορούν να απευθυνθούν στο Σύλλογό μας, θα τους βοηθήσουμε στα πρώτα τους βήματα. Όλοι οι συνάδελφοι θα τους αγκαλιάσουμε και θα τους δείξουμε τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να δουλέψουν».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria