Ένα και καλό! Το Όσκαρ α’ γυναικείου που απέσπασε η Ολίβια Κόλμαν για το “The Favourite” ήταν αρκετό για να κάνει τον Έλληνα σκηνοθέτη να δείξει δημοσίως τη συγκίνησή του.
Μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ή Σκηνοθεσίας για τα οποία ήταν προσωπικά υποψήφιος, μπορεί η ταινία του να απέσπασε μόνο ένα από τα 10 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια (και μάλιστα αυτό που όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα κερδίσει), ο Γιώργος Λάνθιμος με το “The Favourite” απέδειξε όμως ότι πλέον όχι μόνο “παίζει μπάλα” στην… α’ εθνική, αλλά και ότι αποτελεί μια από τις πιο υπολογίσιμες και ταχέως ανερχόμενες νέες δυνάμεις στο παγκόσμιο σινεμά. Και αργά ή γρήγορα, ο “θείος Όσκαρ” θα βρεθεί και στα δικά του χέρια.
Έλαβε άλλωστε τα “διαπιστευτήρια” μπροστά στα μάτια δισ. τηλεθεατών και της “αφρόκρεμας” της κινηματογραφικής βιομηχανίας από την ίδια τη “βασίλισσα”, την πρωταγωνίστριά του, Ολίβια Κόλμβαν, η οποία μην μπορώντας να πιστέψει ότι κέρδισε το απόλυτο φαβορί Γκλεν Κλόουζ στον α΄γυναικείο ρόλο, έσπευσε να ευχαριστήσει πρώτο – πρώτο τον Έλληνα σκηνοθέτη: “Yorgos, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης, στην καλύτερη ταινία”…
Αυτή ήταν και η στιγμή που η κάμερα έκανε ζουμ στο πρόσωπο του Έλληνα σκηνοθέτη, δείχνοντάς τον εμφανώς ενθουσιασμένο αλλά και δακρυσμένο από συγκίνηση να ακούει την ευχαριστήρια ομιλία της Κόλμαν. Και αυτή ήταν μία από τις ελάχιστες φορές που είδαμε τον Έλληνα σκηνοθέτη να εκφράζει τόσο ανοιχτά και δημόσια τα συναισθήματά του, καθώς η δημόσια εικόνα του είναι πάντα εξαιρετικά διακριτική.
Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν άλλωστε αυτός που “εκσφενδονίστηκε” από το κάθισμα του και έτρεξε πρώτος να συγχαρεί γονατιστός την πρωταγωνίστριά του, στο άκουσμα της νίκης της. Και να πανηγυρίσει μαζί με την Έμα Στόουν, η οποία έμοιαζε να έχει χαρεί για τη νίκη της συμπρωταγωνίστριά της περισσότερο και από το δικό της Όσκαρ για το “La La Land”.
Η δε Ολίβια Κόλεμαν “έκαψε καρδιές” με την ομιλία της, τόσο εντός όσο και εκτός αίθουσας. Η ευγένεια, ο σεβασμός και το τακτ με τα οποία χειρίστηκε πάνω στη σκηνή την 7η ήττα της Γκλεν Κλόουζ, περνούν δια παντός στην οσκαρική ιστορία, σε μία ομιλία που “έριξε” το Twitter και έκανε την Κλόουζ να χαμογελάσει μετά την αρχική “παγωμάρα”.
Γιώργος Λάνθιμος, “ο ευνοούμενος” του διεθνούς σινεμά
Μπορεί η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου να βρέθηκε υποψήφια για 10 βραβεία και να κέρδισε τελικά μόνο αυτό του α’ γυναικείου ρόλου, σίγουρα όμως μόνο χαμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα, ο Έλληνας σκηνοθέτης είναι από τους μεγάλους νικητές τόσο της 91ης απονομής των Όσκαρ όσο και της φετινής κινηματογραφικής σεζόν. Από τη σκηνοθεσία διαφημιστικών και βίντεο κλιπ Ελλήνων pop stars, μέχρι την καθιέρωση του “greek weird wave” στη συνείδηση του παγκόσμιου κινηματογραφικού κοινού και το πέρασμα μετά βραβείων και επαίνων από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ, τίποτα δεν χαρίστηκε στον 45χρονο σκηνοθέτη.
Και τα κατάφερε όλα μόνος του! Με τη δουλειά του, την πίστη του στο όραμά του, τους εξαιρετικά επιλεγμένους συνεργάτες του σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και βεβαίως με την άρτια χημεία που αναπτύσσει με τους ηθοποιούς του. Οι οποίοι μοιάζουν να πίνουν νερό στο όνομά του.
Δεν είναι τυχαίο το “γκελ” που έχει στις μεγάλες χολιγουντιανές σταρ. Ήδη, έχει συνεργαστεί με Νικόλ Κίντμαν και Έμα Στόουν, το timing της συνεργασίας με την Ολίβια Κόλμαν ήταν ανεπανάληπτο δεδομένου ότι η Βρετανή ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο νέο κύκλο της παγκόσμιας τηλεοπτικής επιτυχίας “The Crown”, ενώ ακόμη και η Κέιτ Μπλάνσετ “υποκλήθηκε” στο ταλέντο του λέγοντας δημοσίως ότι θα ήθελε όσο τίποτα να δουλέψει μαζί του…
Το χάσαμε το Όσκαρ πατριώτη;
Μόνο κάποιος εμπαθής θα μπορούσε να ισχυριστεί σήμερα ότι ο Γιώργος Λάνθιμος είναι “χαμένος” της 91ης απονομής. Το μέλλον του ανήκει και στην περίπτωσή του συνοδεύεται από τους καλύτερους οιωνούς.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγα 24ωρα πριν από την απονομή των Όσκαρ, ανακοινωνόταν μετά βαϊων και κλάδων το επόεμενο project του. Πρόκειται για το “Pop.1280”, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιμ Τόμσον («The Killer Inside Me», «Savage Night» και «A Hell of a Woman»). Η ιστορία ακολουθεί έναν διεφθαρμένο σερίφη που ζει σε μια μικρή πόλη και προσπαθεί να «κερδίσει» στον αγώνα για την επόμενη εκλογή του. Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Λάνθιμος θα υπογράψει και το σενάριο. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ανοίγουν ακόμη περισσότερο την όρεξη του σινεφίλ κοινού.
Και το βέβαιο είναι ένα: Ακόμη κι αν δεν κατάφερε να κερδίσει φέτος το Όσκαρ ο Λάνθιμος, ακόμη κι αν δεν το πάρει ούτε με την επόμενη ταινία του, τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική το ταλέντο του έχει αναγνωριστεί. Και το έργο του έχει ήδη ξεχωρίσει. Και έχει πάρα πολλά ακόμη να δώσει.
Δείτε αναλυτικά τους νικητές των φετινών βραβείων Όσκαρ:
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Green Book
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Αλφόνσο Κουαρόν, Roma
Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody
Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Ολίβια Κόλμαν, The Favourite
Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Μαχερσάλα Άλι, Green Book
B’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Green Book
ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
BlackKlansman
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Roma, Αλφόνσο Κουαρόν
ΜΟΝΤΑΖ
Bohemian Rhapsody
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Black Panther
ΗΧΟΥ
Bohemian Rhapsody
ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΑΖ
Bohemian Rhapsody
ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ
Black Panther
ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ
First Man
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther
ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Shallow (A Star is Born)
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
Vice
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Free Solo
ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Roma – Μεξικό
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Skin
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Period. End of Sentence
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Bao