Ως «πόλη φάντασμα», χαρακτήρισε την Καστοριά ο γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς Σάκης Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο φράγμα Νεστορίου οι εργασίες κατασκευής του οποίου έχουν σταματήσει και πρόσθεσε παράλληλα, ότι στην Καστοριά δεν γίνεται κανένα αναπτυξιακό έργο.
«Η Καστοριά έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Δεν ξέρω αν αυτό ακούγεται τρομακτικό ή αν ηχεί στα αφτιά κάποιων όπως πρέπει να ηχήσει», τόνισε.
Στη συνέχεια, σχολίασε τα στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα σύμφωνα με τα οποία, η ανεργία στην Ελλάδα στις ηλικίες 26 – 44, μειώθηκε στο 18%.
Υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αιτιολόγησε την άποψή του ως εξής: «Πώς προκύπτει αυτό το νούμερο; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Ανταποκρίνεται στις βιώσιμες θέσεις της απασχόλησης; Εμείς λέμε όχι. Γιατί καταγράφεται η σημαντική μεταβολή του εργατικού δυναμικού από τη δημογραφική εξέλιξη. Δηλαδή, ο πληθυσμός έχει γεράσει, βγαίνουν πάρα πολλοί στη σύνταξη, γιατί φοβούνται. Επίσης, πάρα πολλοί νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κρατική επιδότηση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας ναι μεν αποτυπώνονται στα νούμερα του ΟΑΕΔ ότι μειώνεται η ανεργία, αλλά με μία ώρα δουλειά την εβδομάδα ή με δύο ώρες τον μήνα, ή με αμοιβή 100 ευρώ τον μήνα, περιστασιακά χωρίς μέλλον, πείτε μου εσείς πώς μπορεί κάποιος να κάνει έναν προγραμματισμό στη ζωή του και κυρίως ένας νέος άνθρωπος να μείνει εδώ και να δημιουργήσει κάτι;
Λέμε ότι η κρίση είναι ανθρωπιστική, αλλά η ανεργία είναι συναίσθημα. Την ανεργία δεν τη βιώνει κάποιος μόνο στο πορτοφόλι του ή στην οικογένειά του. Τη βιώνει μέσα του, έχουμε αύξηση των ποσοστών των ατόμων με κατάθλιψη, έχουμε αύξηση των ποσοστών των νέων ανθρώπων χωρίς αυτοπεποίθηση. Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Χτυπάνε πόρτες για να αναζητήσουν εργασία, κρύβοντας τα προσόντα που διαθέτουν. Έχουμε περιπτώσεις στο Εργατικό Κέντρο. Άτομα κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, δεν παρουσιάζουν τα πτυχία τους από τον φόβο ότι ο εργοδότης δεν θα τα λάβει υπόψη και δεν θα αμειφθούν κανονικά. Άρα, δημιουργούμε πλέον μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι φοβούνται να πουν ότι πιστεύουν στον εαυτό τους για να προχωρήσουν να κάνουν κάτι καλύτερο», σημείωσε.
Τέλος, ανακοίνωσε τις δράσεις τις οποίες προγραμματίζει να υλοποιήσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ Δυτ. Μακεδονίας. Πρόκειται όπως είπε, για δράσεις συμβουλευτικού κυρίως χαρακτήρα οι οποίες θα πραγματοποιούνται στην Καστοριά και στο Άργος Ορεστικό με τη συμμετοχή Νομικών και Ψυχολόγων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Δυτ. Μακεδονίας.
Εργασιακό άγχος, διαχείριση μακροχρόνιου διαστήματος, ανεργίας, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, είναι μερικά θέματα από τα θέματα που θα απασχολούν τις συναντήσεις που θα γίνονται κάθε μήνα και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν τόσο εργαζόμενοι όσο και άνεργοι.
Ε.Ψ.