Τα προφυλακτικά έχουν τόσο μακρόχρονη ιστορία όσο και το ανθρώπινο είδος. Πράγμα λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό, στο οποίο η σεξουαλική πράξη δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την αναπαραγωγή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση του προφυλακτικού ήταν πάντα ηθικά ουδέτερη ούτε ότι αυτή η μέθοδος ήταν διαδεδομένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η ιστορία του προφυλακτικού είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αντανακλά τη συνολική πορεία της ανθρωπότητας και τη στάση της απέναντι στη σεξουαλική ελευθερία.
Αρχαιότητα
Ανθρωπολόγοι εξηγούν ότι σε διάφορες σπηλιές, στις οποίες έχουν ανακαλυφθεί ίχνη ανθρώπινης παρουσίας δεκάδες χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, έχουν βρεθεί και απεικονίσεις προφυλακτικών. Συγκεκριμένες αναφορές σε αυτά έχουν γίνει από τους ιστορικούς για τη χρήση τους στην αρχαία Κίνα, την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Την εποχή εκείνη, τα προφυλακτικά κατασκευάζονταν από μετάξι, χαρτί, λινό ύφασμα ή εντόσθια ζώων. Ωστόσο, ειδικά στην αρχαία Ελλάδα η πρακτική δεν ήταν διαδεδομένη, καθώς πίστευαν ότι η διαδικασία της σύλληψης και συνεπώς και η αντισύλληψη είναι κάτι, για το οποίο ευθύνεται η γυναίκα.
Μεσαίωνας και Αναγέννηση
Αναφορές στα προφυλακτικά γίνονται ξανά στο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, όταν κάνει την εμφάνισή της η σύφιλη. Την εποχή εκείνη, κατασκευάζονταν από ύφασμα και είχαν ως βασικό στόχο την προστασία από αυτή την ασθένεια και όχι τόσο την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Όμως, η διάδοση της χρήσης τους, κυρίως στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, προκαλούσε την έντονη αντίδραση της εκκλησίας, καθώς ήταν αδιανόητος για την εποχή εκείνη ο οικογενειακός προγραμματισμός αλλά και η ελευθεριότητα στις σχέσεις, την οποία επέτρεπε το προφυλακτικό. Έτσι, μέχρι και τον 19ο αιώνα, τα προφυλακτικά παρέμειναν στο περιθώριο ως αμαρτωλό είδος πολυτελείας των πλουσίων και των ευγενών.
19ος και 20ος αιώνας
Την επανάσταση φέρνει η βιομηχανική επεξεργασία του καουτσούκ, με την οποία κατασκευάστηκαν λαστιχένια προφυλακτικά, που ήταν πιο ανθεκτικά και ευκολοφόρετα. Παρά όλα αυτά, εξακολουθούσαν να είναι άβολα, κάτι που οδήγησε τον πατέρα της ψυχανάλυσης, Sigmund Freud, να εκφράσει την άποψη ότι η χρήση τους μείωνε τόσο πολύ την απόλαυση που οδηγούσε τους άντρες σε προβλήματα στύσης και τις γυναίκες σε υστερία και νευρώσεις. Ωστόσο, στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίζονται οι πρώτες μαζικές διαφημίσεις των προφυλακτικών, τα οποία στη Γαλλία πήραν το ίδιο όνομα με τα καπέλα που φορούσαν οι γυναίκες (capote). Φυσικά, οι τεράστιες πωλήσεις στα προφυλακτικά ήρθαν τη δεκαετία του 1980 με την εμφάνιση και την εξάπλωση του AIDS.
Σήμερα
Στον 21ο αιώνα, πλέον, η χρήση προφυλακτικών θεωρείται όχι απλά απενοχοποιημένη αλλά και επιβεβλημένη, με συνεχή ενημέρωση στου νέους για τα οφέλη αυτής της μεθόδου αντισύλληψης σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό των αμβλώσεων αλλά και η διάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, που γνωρίζουν έξαρση, όπως τα κονδυλώματα. Τα προφυλακτικά είναι βολικότερα από ποτέ, φτιαγμένα από ελαστικά, άνετα και πολύ λεπτά υλικά που επιτρέπουν την ευχαρίστηση αλλά και τη φαντασία στο σεξουαλικό παιχνίδι σε συνδυασμό με την ασφάλεια.