Τελιγιορίδου: Μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου εξετάζει η κυβέρνηση - OlaDeka

Τελιγιορίδου: Μείωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου εξετάζει η κυβέρνηση

«Τη δυνατότητα μείωσης της τιμής του αγροτικού πετρελαίου κίνησης, εξετάζει σοβαρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», είπε η αρμόδια υφυπουργός, Ολυμπία Τελιγιορίδου, παραδεχόμενη ότι στην Ελλάδα τοκόστος παραγωγής για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι αρκετά υψηλό.
Μιλώντας στο περιθώριο παρουσίασης του βιβλίου του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών «Εκτροφή προβάτων και αιγών. Τι πρέπει να ξέρω», που εκδόθηκε με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, η κ. Τελιγιορίδου, αναγνώρισε ότι η πίεση που δέχτηκε ο κλάδος της κτηνοτροφίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι ισχυρότερη σε σχέση με άλλους κλάδους.
«Έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, έχουν ενισχυθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τους ελέγχους για το γάλα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και απομένει από το Οικονομικών» είπε και πρόσθεσε: «με αυτήν την ΚΥΑ, πέρα από τα ισοζύγια, δηλαδή τα μηνιαία δελτία παράδοσης και παραλαβής που είστε υποχρεωμένοι να κάνετε εσείς οι κτηνοτρόφοι, φτάνουμε στο σημείο παράνομων και δόλιων ελληνοποιήσεων, να κλείσουμε σε υποτροπή τη γαλακτοβιομηχανία που κάνει αυτή την ενέργεια για έξι μήνες»,
«Προσπαθούμε η πίεση που δέχεστε εσείς οι κτηνοτρόφοι με την μείωση των τιμών στο γάλα, να γίνει μια πίεση δική μας προς τους γαλακτοβιομήχανους, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της ελληνοποίησης της παραπλάνησης του καταναλωτή που έχει και μεγάλο κόστος για τους παραγωγούς», διευκρίνισε.
Υπενθύμισε ότι υπάρχει το άμεσο μέτρο με το deminimis των 42 εκατ. ευρώ στην αιγοπροβατοτροφία, αλλά και γενικότερα μέτρα, όπως είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το 1/3 και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. «Για να υπάρχει δε καλύτερη δυνατότητα ρευστότητας, καθιερώσαμε το ακατάσχετο των λογαριασμών σας στις 7.500 ευρώ που μαζί με τα1.250 ευρώ ανά μήνα, φτάνετε το ακατάσχετο των αγροτών στις 22.000 ευρώ κάτι που δεν γίνεται σε κανέναν άλλο κλάδο», υπογράμμισε.
Το Βιβλίο του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών για την εκτροφή αιγοπροβάτων
Όπλο και εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που ασχολούνται στον κτηνοτροφικό κλάδο, χαρακτήρισε το βιβλίο, με τίτλο: «Εκτροφή προβάτων και αιγών. Τι πρέπει να ξέρω», η κ. Τελιγιορίδου, λέγοντας: «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Τα κρίσιμα χρόνια μετά τα μνημόνια, ο πρωτογενής μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και επανεκκίνησης οικονομίας”.
«Να αφήσουμε πίσω τα παραδοσιακά μοντέλα, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για νέο. Βασικός ρόλος η εκπαίδευση και η γνώση», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «με την έκδοση του προαναφερόμενου βιβλίου δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους με απλά και εκλαϊκευμένα λόγια να αποκτήσουν γνώσεις που θα βοηθήσουν στο επάγγελμά τους και την καλύτερη παραγωγική δραστηριότητά τους, ώστε να προϊόντα που παράγουν να είναι ποιοτικά.
Με την έκδοση, όπως επισήμανε, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τα προβλήματά τους και να τα λύνουν, να βρίσκουν επιστημονικός κλάδος και οι παραγωγοί ένα κοινό σημείο αναφοράς και κοινό λεξιλόγιο. «Σημαντικό βιβλίο, σπουδαίο επίτευγμα. Εξηγεί βασικά θέματα, όπως πώς μπορεί να γίνει η αναγνώριση ενός νοσήματος και να αναζητηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Σημαντική η ανάγνωση από τους κτηνοτρόφους”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση ελληνικών φυλών προβάτων, είναι ένα στοιχείο προαπαιτούμενο για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ταυτότητα και αυθεντικότητα».
Τα συγχαρητήριά του στους συγγραφείς και επιστήμονες που συνέδραμαν για την έκδοση αυτού του βιβλίου, έδωσε ο διευθυντής αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννης Χανιωτάκης. «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται και αφιλοκερδώς προσφέρουν γνώση επιστημονική με τρόπο απλό, αλλά όχι απλό, τεκμηριωμένο, ώστε να βοηθήσουν στη βελτίωση του κλάδου της κτηνοτροφίας και γενικά της παραγωγής. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε τα προϊόντα κτηνοτροφίας αποτελούν βασική πρώτη ύλη για εθνικά εξαγώγιμα προϊόντα που δίνουν μεγάλη εισροή στην εθνική οικονομία», είπε.
«Η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται διακριτικά στην άκρη του πάνελ για να ευχαριστήσει που της δίνεται η δυνατότητα να βρίσκεται δίπλα σας. Να συγχαρεί όλους τους συντελεστές του βιβλίου και συγγραφείς και να πει ότι πάντα σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα είμαστε δίπλα για να στηρίξουμε όχι μόνο με χρηματοδότηση, αλλά με όποιο τρόπο μπορούμε», τόνισε ο κ. Χανιωτάκης.
Ε.Α.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria