Σύγχυση με τη φερόμενη δήλωση Τσακαλώτου για «νίκη της ΝΔ στις εκλογές» – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ (vid)

Αρχική » Ελλάδα » Σύγχυση με τη φερόμενη δήλωση Τσακαλώτου για «νίκη της ΝΔ στις εκλογές» – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ (vid)

Σύγχυση έχει προκληθεί την τελευταία ώρα στους πολιτικούς κύκλους και… μη, αναφορικά με τη φερόμενη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για «πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές».

Σύγχυση έχει προκληθεί την τελευταία ώρα στους πολιτικούς κύκλους και… μη, αναφορικά με τη φερόμενη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για «πιθανή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές».

Η επίμαχη αυτή δήλωση του υπουργού Οικονομικών φέρεται να έγινε στο περιθώριο της συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε μάλιστα να βγάλει ανακοίνωση, μέσω της οποίας «ευχαριστεί» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη φερόμενη δήλωσή του.

«Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όχι τόσο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, όσο κυρίως για την διαβεβαίωσή του ότι το κόμμα του ως αντιπολίτευση θα στηρίξει το αίτημά της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση των υψηλότατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που εκείνος υπέγραψε» σχολιάζει η Πειραιώς σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ακόμη πως «είναι αξιέπαινο να αναγνωρίζει κανείς, έστω και καθυστερημένα, τα λάθη του».

Τι είπε ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της ΝΔ στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων «στην ατυχή περίπτωση», αλλά «όχι στην πιθανή» περίπτωση που η ΝΔ ανέβαινε στην εξουσία.

 

Investors are confident in our economy: Greek finance minister from CNBC.

Greek finance minister: High surplus target feeds populists from CNBC.

 

Το γραπτό απόσπασμα της συνέντευξης όπως έχει δοθεί από το CNBC:

Q:So let’s imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

Α: Of course, of course we did we wouldn’t change our position just because new democracy was in power. I don’t think it’s very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality  (δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να ανέλθει στην εξουσία, αλλά στην απίθανη και ατυχή περίπτωση που ανέβουν στην εξουσία…) that they are in power of course.

Το ΥΠΟΙΚ απαντά στη ΝΔ: Σπεύδετε να υιοθετήσετε fake news

Τη δική του απάντηση στη Νέα Δημοκρατία, που ευχαρίστησε νωρίτερα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα όσα δήλωσε στη συνέντευξή του στο CNBC περί «νίκης της ΝΔ στις εκλογές» έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται, σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let’s imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

Απαντά:

Α. Of course, of course we did we wouldn’t change our position just because new democracy was in power. I don’t think it’s very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο Η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ( με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;

Απ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά…

Το γεγονός ότι η Νέα δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικοκωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές, καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Μαξίμου κατά ΝΔ: Αντιπολίτευση για κλάματα

«Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών», σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενο στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ, στον απόηχο της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC.

«Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια