Ξεκινούν οι κλήσεις υπόπτων για τη Novartis

Αρχική » Ελλάδα » Ξεκινούν οι κλήσεις υπόπτων για τη Novartis

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ποινική αποτίμηση των εισαγγελέων Διαφθοράς για έναν από τους φακέλους της υπόθεσης Novartis, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου.

Η εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με πηγές του Εφετείου, είναι πλέον ώριμη και ήδη έχει αρχίσει η συγγραφή του πορίσματος των εισαγγελικών λειτουργών σε ό,τι αφορά στη χρονική περίοδο πριν και μετά το 2010.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για πρόσωπα, πολιτικά και μη, και ενέργειες που αφορούν, χονδρικά, στο διάστημα 2009 έως 2012 ή 2013, με κεντρικό άξονα την τιμολόγηση φαρμάκων.

Πλέον βρίσκονται εν αναμονή του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα αυτό και θεωρούν ότι εντός του μήνα θα δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις τους. Η εκτίμηση της Αρχής για τη Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα για τα φάρμακα αναμένεται από μέρα σε μέρα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς θα καθορίσει πολλά ζητήματα, εκτίμηση ζημιάς για παράδειγμα, αλλά ενδεχομένως και το ακριβές χρονικό διάστημα το οποίο θα αφορούν οι περαιτέρω ενέργειες. Αν, δηλαδή, θα περιλαμβάνει τη διετία 2010-2012 ή μεγαλύτερο διάστημα που σίγουρα δεν θα είναι μετά το 2013.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη Novartis είναι ήδη έτοιμοι για την επόμενη φάση και φαίνεται να έχουν καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν για τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν εμπλοκή. Όπως εκτιμάται, η απόφαση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς είναι να μην προχωρήσει στην απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων αλλά στην κλήτευση εμπλεκομένων, με την ιδιότητα των υπόπτων διάπραξης αδικημάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και πολιτικοί από τους 10 ερευνώμενους, γεγονός που σημαίνει ότι για την κλήτευσή τους σε εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς θα αποσταλούν αιτήματα στη Βουλή, προκειμένου να δώσει άδεια, ώστε να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία.

Η απόδοση του συγκεκριμένου αδικήματος μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει να συνδέεται με άλλο, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που είναι στα ερευνώμενα από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Έγκυρες πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και «σε ό,τι αφορά αμιγώς πολιτικά πρόσωπα» δεν έχουν εντοπιστεί ύποπτα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, για τη δωροδοκία οι εισαγγελείς έχουν -όπως λέγεται- στη διάθεσή τους άλλα στοιχεία, όπως από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας, μαρτυρικές καταθέσεις κι άλλα, που επιτρέπουν την απαγγελία κατηγορίας.

Όλες οι πληροφορίες από το Θέμιδος Μέλαθρον συγκλίνουν στο γεγονός πως με το πόρισμα των εισαγγελέων Διαφθοράς εκτός από τους πολιτικούς που θα κληθούν σε εξηγήσεις θα υπάρξουν και πολιτικοί για τους οποίους η έρευνα θα κλείσει με αρχειοθέτηση, καθώς δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία.

Η δικογραφία, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς αλλά και δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους, συμβούλους, γιατρούς, στελέχη του ιδιωτικού τομέα κι άλλους. Για κάποιους από αυτούς, τα στοιχεία φαίνεται να είναι «πολλά και ισχυρά, και ενδεχομένως να επιτρέπουν και συνειρμούς», όπως φημολογείται τελευταία. Στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντως, δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο για όσα φημολογούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρηματικά ποσά που σχετίζονται με πολιτικό χρήμα. Το πόρισμα, άλλωστε, των εισαγγελέων θα είναι έτοιμο μέσα στον μήνα, όπως εντός του μήνα θα έχει σταλεί και στη Βουλή το έγγραφο άρσης ασυλίας για τα πολιτικά πρόσωπα που κρίνεται ότι πρέπει να κληθούν ως ύποπτοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Via

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια