ΕΣΠΑ: Ποια επαγγέλματα δικαιούνται κοινοτική χρηματοδότηση

Eυκαιρίες κοινοτικής χρηματοδότησης ανοίγονται για περίπου 100 επαγγέλματα των κλάδων της εκπαίδευσης και της κοινωνικής μέριμνας.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αναζητήσουν οικονομική ενίσχυση έως και 50% του προϋπολογισμού των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβάλουν. Ο κλάδος της εκπαίδευσης είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα ανεργίας και μέσα από το ΕΣΠΑ μπορούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που λειτουργούν ιδιωτικά φροντιστήρια, σχολές κ.λπ. να ενισχυθούν για την αναβάθμιση του παρεχόμενου προϊόντος τους.

Μέσα από τις τις δράσεις του προγράμματος με τίτλο «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας – Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση», προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ποσοστό επιδότησης έως 50%. Ενισχύονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην παροχή υπηρεσιών παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και λοιπών υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας.

Ανάμεσα στα περίπου 100 επαγγέλματα που μπορούν να διεκδικήσουν την κοινοτική χρηματοδότηση είναι όσοι παρέχουν υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δικαιούχοι είναι επίσης και εκείνοι που παρέχουν υπηρεσίες αθλητικής και ψυχαγωγικής εκπαίδευσης, όσοι διαθέτουν σχολές χορού, υποκριτικής, ωδεία, αλλά κι όσοι λειτουργούν φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ΙΙΕΚ κ.λπ.

Τέλος, ευκαιρίες μπορούν να αναζητήσουν κι εκείνοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας. Ενδεικτικά όσοι διαθέτουν κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων ή βρεφών και παιδιών. Δηλαδή μπορούν να υπαχθούν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στόχος του προγράμματος που επιχορηγεί επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 10.000 έως 150.000 ευρώ είναι η αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων στους τομείς της κατανάλωσης ενέργειας, της χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής επικοινωνιών, υγιεινής και ασφάλειας, εφοδιαστικής αλυσίδας και πιστοποίησης συστημάτων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη

Δικαιούχοι της Δράσης 

Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Επενδυτικά Σχέδια & Επιδότηση

Επενδυτικά Σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ

Επιδότηση 50%

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει αθροιστικά να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν την ιδιότητα των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
  • Να έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
  • Να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών (3) αυτών διαχειριστικών χρήσεων
  • Να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατ’ ελάχιστον:
    1 ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου,
    2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και
    5 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

Κτίρια, Εγκαταστάσεις και Περιβάλλων Χώρος έως 100% του επενδυτικού σχεδίου

Παρεμβάσεις για:

Εξοικονόμηση ενέργειας

Αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας

Διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμΕΑ

Μηχανήματα-Εξοπλισμός έως  100% του επενδυτικού σχεδίου

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για:

Εξοικονόμηση ενέργειας

Αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους της επιχείρησης

Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ

Μεταφορικά μέσα

Μέχρι 25.000 ευρώ και έως 30% του επενδυτικού σχεδίου για επιχειρήσεις λιανεμπορίου-εστίασης

Εως 100% για επιχειρήσεις εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας

Ψηφιακή Προβολή

Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών

Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό)

Δαπάνες Μελετών/Κατάρτισης/Παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Χρόνος Υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων

Μέχρι εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν το 30% του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Περίοδος Υποβολής

Έναρξη Υποβολών: 27 Φεβρουαρίου 2019

Λήξη Υποβολών : 09 Μαίου 2019 και ώρα 23:59:59

Ηλεκτρονική υποβολή

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση χρηματοδότησης που συνοδεύεται και από ηλεκτρονικό φάκελο υποψηφιότητας στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης του Παραρτήματος Ι σε μη επεξεργάσιμη ηλεκτρονική μορφή αρχείου (π.χ. αρχείο τύπου pdf).

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων γίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες των κριτηρίων Αξιολόγησης.

Στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται αποκλειστικά υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης:

1. Εχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας.

2. Διαθέτουν τουλάχιστον έναν εκ των επιλέξιμων ΚΑΔ επένδυσης σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «Επιλέξιμες Δραστηριότητες (ΚΑΔ)» (βλέπε οδηγό του προγράμματος) ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών αυτών τελευταίων διαχειριστικών χρήσεων. Υποχρεωτικά οι ΚΑΔ επένδυσης οι οποίοι επιλέγονται θα πρέπει να ανήκουν σε έναν εκ των τριών κλάδων.

3. Εχουν κατ’ ελάχιστον τις πέντε ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης.

Για τον κλάδο της εκπαίδευσης – κοινωνικής μέριμνας (χωρίς παροχή καταλύματος) (επιλέξιμοι ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία 85, 88): 5 ΕΜΕ.

Κατά τη διαμόρφωση από την επιχείρηση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού επενδυτικών σχεδίων θα επιλέγονται δαπάνες από τις εξής κατηγορίες:

1. Εξοικονόμηση Ενέργειας – Χρήση ΑΠΕ.

2. Αναβάθμιση Υγιεινής και Ασφάλειας στις διαδικασίες και τους χώρους λειτουργίας της επιχείρησης.

3. Διευκόλυνση πρόσβασης των ΑμΕΑ (σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για ΑμΕΑ «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΚΑ).

4. Ενσωμάτωση εξειδικευμένων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις λειτουργίες της επιχείρησης. Βελτίωση των διεργασιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

5. Πιστοποίηση υπηρεσιών ή και διαδικασιών.

Συμπληρωματικά, ενισχύονται υποστηρικτικές δαπάνες για υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, τεχνικών μελετών που απαιτούνται για την υλοποίηση της επένδυσης, μελετών για τη λήψη πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας καθώς και το μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria