Δισπηλιό: Σε «κανονικότητα» λόγω υδροδότησης από πηγή, αλλά η μόλυνση συνεχίζεται!

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Δισπηλιό: Σε «κανονικότητα» λόγω υδροδότησης από πηγή, αλλά η μόλυνση συνεχίζεται!

«Συνήγορος του πολίτη»: Οι υποχρεώσεις των υπεύθυνων φορέων, όπως αυτές ορίζονται από το νομικό πλαίσιο

Ανοίγει ο φάκελος από την εισαγγελία Καστοριάς για το ζήτημα τς εκτεταμένης μόλυνσης των υδάτων Δισπηλιού Καστοριάς με ενώσεις Τετραχλωροαιθένιου και τριχλωροαιθυλένιο, διαλύτες που χρησιμοποιούνται κυρίως ως υλικό αφαίρεσης λιπών και ελαίων, για τον καθαρισμό υφασμάτων και μεταλλικών επιφανειών.
Παράλληλα ο συνήγορος του πολίτη ύστερα από αναφορά των κατοίκων Δισπηλιού απέστειλε έγγραφο σε υπεύθυνους θεσμικούς φορείς μέσω του οποίου ορίζεται το νομικό πλαίσιο των υποχρεώσεών τους!!
Μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπόψη το είδος της ρύπανσης, που συνδέεται με ανεξέλεγκτη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων κατά παράβαση του άρθρου 29 του ν. 4042/2012 τονίζεται και η αναγκαιότητα:
1. ταυτοποίησης της πηγής και διερεύνησης της ρύπανσης.
2. συστηματικής παρακολούθησης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων της περιοχής.
3. αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι παρόλο που έχουμε επιστρέψει σε μια «κανονικότητα» λόγω υδροδότησης από πηγή, η μόλυνση της περιοχής συνεχίζεται, δεν πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες εύρεσης της πηγής μόλυνσης, δεν έγιναν ενέργειες αποκατάστασης και κατά συνέπεια το πρόβλημα είναι εδώ και εξαπλώνεται!

Οι υπεύθυνοι θεσμικοί φορείς (δήμος, Περιφέρεια, ΔΕΥΑΚ) για την διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών οφείλουν να δώσουν έστω και καθυστερημένα απαντήσεις και το κυριότερο να προβούν σε ενέργειες!

~Ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης είναι η φιλοσοφία του καρκινικού κυττάρου. Edward Abbey~

STOP στη μόλυνση υδάτων/ Δισπηλιό-Καστοριά

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια