Μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών; - OlaDeka

Μπορεί να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, το μεσημέρι της Παρασκευής. Και ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν αυτή μπορεί να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί, τουλάχιστον κατά τρόπο που να διορθωθούν σημεία τα οποία προβληματίζουν ορισμένους, όπως η γλώσσα και η εθνότητα των βορείων γειτόνων μας.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει ξεκάθαρο διά του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν σκοπεύει να ψηφίσει το πρωτόκολλο εντάξεως της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ όταν ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ η χώρα θα ασκήσει βέτο.

Και άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κάνει σαφές πως πλέον αυτό αποτελεί θέση του κόμματος. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τρόπος να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας πως μόνος μοχλός πίεσης πια αποτελεί η είσοδος της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει κάποια οφέλη. Τονίζει, πάντως, πως πρόκειται για διεθνή συμφωνία και ότι το κράτος έχει συνέχεια, στέλνοντας έτσι μήνυμα στους φανατικούς να μην περιμένουν θαύματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας θα προκύψουν μέσα από ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και όπως εξηγούν στο CNN Greece δύο γνώστες του θέματος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, τα περιθώρια αντίδρασης είναι ελάχιστα.

 Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

«Δεν αλλάζει. Είναι διεθνής συμφωνίας που έχει ψηφιστεί στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Αν η Ελλάδα επιχειρήσει να αλλάξει το οτιδήποτε θα έχει κόστος. Είναι μια συμφωνία που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης» σημειώνει ο Χρ. Γιαλλουρίδης και εξηγεί: «το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα είναι να χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς. Δεν είναι διακυβερνητική συμφωνία αλλά διακρατική: δεσμεύει το κράτος και όχι την κυβέρνηση».

Οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα και στα διεθνή δικαστήρια ως κατηγορούμενη. «Μπορείς να την ατονήσεις αλλά δεν μπορείς να την αλλάξεις» προσθέτει ο Χρ. Γιαλλουρίδης.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη σε σχέση με την στάση που θα τηρήσει το κόμμα του όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σημειώνει πως θα μπορούσε να ασκήσει βέτο ή να δημιουργήσει εμπόδια όμως «τώρα πλέον που έχει γίνει η συμφωνία αυτή η εικόνα της χώρας μας είναι εκείνη μιας χώρας που έχει εταιρική σχέση με τα Σκόπια. Οπότε θα προκύψει ένα θέμα αντιφατικότητας. Θα επιβάρυνε τα μάλα αν η ΝΔ στο μέλλον επιχειρούσε ως κυβέρνηση να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων».

Η μόνη αλλαγή που θα μπορούσε να γίνει θα προερχόταν μέσω αμοιβαίας συνεννόησης «αλλά δεν βρίσκω κανέναν λόγο να το δεχθούν αυτό στα Σκόπια». «Πρέπει να είναι και από τους δύο συμφωνημένες οι αλλαγές» καταλήγει.

«Οι συμφωνίες αλλάζουν απλά χρειάζεται μια διαδικασία αμοιβαίας συνεννόησης» τονίζει και ο Δημήτρης Χριστόπουλος. «Αν καταγγείλεις μονομερώς τη συμφωνία για λόγο που δεν θεωρείται νόμιμος τότε αναλαμβάνουν τα αρμόδια όργανα. Όπως όταν η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία του ’94 στο Βουκουρέστι και άσκησε το βέτο. Καταδικάστηκε μετά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι διεθνείς συνθήκες άπαξ και υπογράφονται, τηρούνται. Αυτή είναι η βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Για να μην τηρούνται χρειάζεται να έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες, π.χ. να μην υπάρχει η χώρα ή η άλλη πλευρά να έχει παραβιάσει τους όρους» σημειώνει.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας εξηγεί πως δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ. «Αν θέλει να το κάνει δεν εξαρτάται από τη Συμφωνία, είναι κάτι διαφορετικό που θα μπορούσε να το κάνει», συμπληρώνει εκτιμώντας πάντως πως δεν πρόκειται να επιμείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη θέση. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα ότι θα τους ζορίσει για να ικανοποιήσει το κοινό του. Μην φανταστείτε ότι και η πΓΔΜ είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ. Σήμερα οι πόρτες είναι κλειστές. Θα πρέπει να αρχίσουν πρώτα οι προενταξιακές διαδικασίες κεφάλαιο με κεφάλαιο», διευκρινίζει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria