CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)

Νέα gadgets αποκαλύφθηκαν στη µεγαλύτερη έκθεση hi-tech προϊόντων στον κόσµο, χαρτογραφώντας το μέλλον έτσι όπως δεν το είχαμε φανταστεί

Αρχική » Τεχνολογία » CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)

έα gadgets αποκαλύφθηκαν στη µεγαλύτερη έκθεση hi-tech προϊόντων στον κόσµο, χαρτογραφώντας το μέλλον έτσι όπως δεν το είχαμε φανταστεί

H ραγδαία αναπτυσσόµενη βιοµηχανία της τεχνολογίας αποφάσισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ότι ήταν πλέον ώρα για να δείξουν οι εταιρείες στο ευρύ κοινό τι παράγουν αλλά και τι θα εισβάλει στην καθηµερινή ζωή των ανθρώπων στο προσεχές διάστηµα. Αποφασίστηκε να οργανωθεί µια µεγάλη διεθνής έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονταν νέα καταναλωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αλλά και προηγµένες τεχνολογίες που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο ανάπτυξης.

Η έκθεση έλαβε την ονοµασία Consumer Electronic Show και άνοιξε για πρώτη φορά της πύλες της τον Ιούνιο του 1967 στη Νέα Υόρκη. Τα επόµενα χρόνια η CES εξελίχθηκε στο σηµαντικότερο event της βιοµηχανίας της τεχνολογίας και γι’ αυτό αποφασίστηκε να διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ. Στη CES έκαναν για πρώτη φορά την εµφάνισή τους όλα εκείνα τα προϊόντα που έφεραν επανάσταση στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα µηχανήµατα βίντεο, οι βιντεοκάµερες, τα CD, τα συστήµατα των videogames κ.ά. Στη δεκαετία του 1990 η έκθεση εξελίχθηκε σε ένα λαµπερό, παγκόσµιας εµβέλειας σόου και αποφασίστηκε να διεξάγεται µία φορά τον χρόνο στην πόλη που είναι ταυτισµένη µε τη λάµψη και τα σόου, το Λας Βέγκας. Κάθε χρόνο ο αριθµός των εταιρειών που συµµετέχουν στη CES, ο αριθµός των προϊόντων που παρουσιάζονται αλλά και ο αριθµός των επισκεπτών αυξάνεται µε εντυπωσιακό ρυθµό.

Στη φετινή CES, που ξεκίνησε την περασµένη Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες, συµµετείχαν περισσότερες από 4,5 χιλιάδες εταιρείες από 155 χώρες, οι οποίες παρουσίασαν περίπου 30 χιλιάδες νέα προϊόντα. Οι επισκέπτες της έκθεσης ξεπέρασαν τους 180 χιλιάδες και ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει η CES είναι ότι τη φετινή έκθεση παρακολούθησαν από κοντά δηµοσιογράφοι από 6,5 χιλιάδες ΜΜΕ.

Τα τελευταία χρόνια τα φώτα της δηµοσιότητας στη CES πέφτουν κυρίως πάνω στα κινητά τηλέφωνα, τα συστήµατα home entertainment (κυρίως νέα µοντέλα τηλεοράσεων), τα ροµπότ και τα συστήµατα τεχνητής νοηµοσύνης. Φυσικά παρουσιάζονται χιλιάδες gadgets κάθε είδους. Η δύναµη της CES δεν άφησε ασυγκίνητη την αυτοκινητοβιοµηχανία, η οποία αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να έχει δυναµική παρουσία στην έκθεση, παρουσιάζοντας νέα, προηγµένης τεχνολογίας αλλά και φουτουριστικού σχεδιασµού και δυνατοτήτων οχήµατα.

Τηλεόραση… ρολό

tv.jpg

Η LG παρουσίασε µια τηλεόραση που τυλίγεται και ξετυλίγεται σαν ρολό µέσα από τη βάση της (roll-up). Το νέο µοντέλο LG Signature OLED TV R µε υψηλή ανάλυση 4Κ και οθόνη 65 ιντσών µπορεί να εξαφανιστεί τελείως µέσα στη βάση της, η οποία λειτουργεί και ως ηχείο, να ξεδιπλωθεί µόνο εν µέρει για να προβάλει φωτογραφίες, να λειτουργήσει ως οθόνη ελέγχου για «έξυπνες» συσκευές ή να ξετυλιχτεί τελείως για κανονική παρακολούθηση τηλεοπτικού προγράµµατος.

Ιπτάμενο ταξί

taxi.jpg

H εταιρεία Bell, που συνεργάζεται µε την Uber, παρουσίασε στη CES ένα όχηµα βγαλµένο κυριολεκτικά από ταινία επιστηµονικής φαντασίας. Το Nexus είναι ένα ηλεκτρικό ιπτάµενο όχηµα χωρητικότητας πέντε ατόµων που θα µπορεί να µεταφέρει γρήγορα και µε ασφάλεια επιβάτες µέσα σε αστικές περιοχές έχοντας την ικανότητα να προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα.

Πτυσσόμενες τηλεοράσεις

tv.jpg

Η Samsung Electronics παρουσίασε µοντέλα τηλεοράσεων της νέας επαναστατικής τεχνολογίας οθονών Micro Led, που προσφέρει ευελιξία στο µέγεθος της οθόνης. Προσθέτοντας έξτρα Micro LED µονάδες, οι χρήστες µπορούν να επεκτείνουν την οθόνη στο επιθυµητό µέγεθος ανάλογα µε τον χώρο που θα την τοποθετήσουν. H Samsung παρουσίασε µοντέλα Micro Led 75 ιντσών, 146 ιντσών και ένα µοντέλο 219 ιντσών που το ονόµασε The Wall, αφού πρόκειται για έναν πραγµατικό τηλεοπτικό τοίχο.

Έξυπνη οδοντόβουρτσα

odontovourtsa.jpg

H Oral-B παρουσίασε στη CES µια οδοντόβουρτσα µε σύνδεση bluetooth για να επικοινωνεί µε το κινητό τηλέφωνο και να καταγράφει σε ειδική εφαρµογή πόσες φορές πλύναµε τα δόντια µας, µε ποιον τρόπο, αν βουρτσίσαµε πολύ δυνατά ή χαλαρά, αν αφήσαµε κάποιες περιοχές χωρίς φροντίδα κ.λπ. Τα δεδοµένα αυτά τα στέλνει και στον οδοντογιατρό µας για τα περαιτέρω…

Οδική αυτονομία

auto.jpg

Από τα διάφορα φουτουριστικά µοντέλα αυτοκινήτων, εκείνο που έκλεψε την παράσταση στη φετινή CES ήταν το Urbanetic, που παρουσίασε η Daimler (Mercedes). Πρόκειται για ένα αυτόνοµο ηλεκτρικό όχηµα… transformer, που αναµορφώνει την καµπίνα του έτσι ώστε να υποδέχεται επιβάτες (µέχρι δώδεκα άτοµα) ή αν χρειάζεται να λειτουργεί ως όχηµα µεταφοράς φορτίων. Το όχηµα θα συλλέγει από το ∆ιαδίκτυο όλα τα απαραίτητα δεδοµένα για να κινείται γρήγορα αλλά και µε ασφάλεια στους δρόµους.

Αναδιπλούμενα κινητά

kinita.jpg

Οι νέες συσκευές µε µια κίνηση από smartphones… µεγαλώνουν και µετατρέπονται σε µικρά tablets. Η άγνωστη εταιρεία Royole είναι η πρώτη που παρουσίασε µια τέτοια συσκευή, αλλά πολλές µεγάλες εταιρείες ετοιµάζονται να ρίξουν στην αγορά τα δικά τους µοντέλα.

Φορητό πλυντήριο

plintirio.jpg

H εταιρεία Heatworks παρουσίασε στη CES το Tetra, ένα µικρό φορητό πλυντήριο πιάτων που δεν χρειάζεται υδραυλική εγκατάσταση για να λειτουργήσει, αλλά απλά το συνδέει κάποιος σε µια πρίζα. Η συσκευή συνδέεται επίσης µε το Ιντερνετ.

Οικιακή ζυθοποιία

mpira.jpg

Οι λάτρεις της µπίρας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαµβάνουν την µπίρα που φτιάχνουν µόνοι τους στο σπίτι τους. Η LG παρουσίασε τη σχετική συσκευή, που µοιάζει µε τις αντίστοιχες που φτιάχνουν καφέ. Η συσκευή µπορεί να φτιάξει πέντε διαφορετικά είδη µπίρας.

Τεχνητή νοημοσύνη

ai.jpg

Γίγαντες της βιοµηχανίας της τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Amazon και η Google ανταγωνίζονται σφοδρά στον τοµέα των λεγόµενων ψηφιακών οικιακών βοηθών και παρουσιάστηκαν πολλές νέες εφαρµογές γι’ αυτά τα συστήµατα. Οι ψηφιακοί βοηθοί ελέγχουν τις λειτουργίες του σπιτιού, συνδέονται µε το Ιντερνετ παρέχοντας πλήθος υπηρεσιών στους κατόχους τους, κρατούν παρέα σε παιδιά και ηλικιωµένους και πολλά ακόµη.

CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)
CES: Η τεχνολογία του αύριο αλλάζει σήμερα τον κόσμο (pics)

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια