Ολυμπία Τελιγιορίδου: Ο χρόνος θα δείξει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για τη χώρα

Η συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο altsantiri.gr η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απόλυτα επίκαιρη για δυο λόγους: Πρώτον, διότι, η δραστήρια πολιτικός εκλέγεται στην Καστοριά και έχει από πρώτο χέρι τον απόηχο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Μακεδονική πόλη των γουναράδων. Και δεύτερον, διότι εδώ και λίγες μέρες κάποιοι αγρότες βγήκαν ξανά στο δρόμο και η υφυπουργός τους στέλνει μήνυμα διαλόγου…

Συνέντευξη στον Γιάννη Βασιλακόπουλο

  • Κυρία υφυπουργέ, είστε βουλευτίνα Καστοριάς και μέλος μιας κυβέρνησης που επέλυσε το ζήτημα της διμερούς διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, δίχως να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Ως Μακεδονίτισα πολιτικός η οπτική σας έχει ειδικό βάρος. Θα θελα να μου πείτε λοιπόν πώς βιώνετε την επόμενη μέρα και να μου σχολιάσετε τις αντιδράσεις περιλαμβάνοντας και τα ακραία φαινόμενα που αναδύθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, εναντίον Βουλευτών που υπερψήφισαν την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμφωνία των Πρεσπών έλυσε μία βαλκανική εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και 70 χρόνια. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που θωρακίζει τη χώρα μας παίρνοντας πίσω ιστορία , σύμβολα και πολιτισμό που σφετεριζόταν η γειτονική χώρα εδώ και δεκαετίες χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τη δική μας πλευρά. Για πρώτη φορά παραδέχονται εγγράφως και εμπράκτως πως δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία ελληνική ιστορία. Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν πως η γλώσσα τους ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών. Δέχονται πως δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και άλλαξαν τα αλυτρωτικά στοιχεία του Συντάγματος τους.

Σήμερα μας κριτικάρουν αυτοί που στις 16 Δεκεμβρίου του 1991 υπέγραψαν την ίδρυση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επειδή αυτό αλλάζει και προστίθεται γεωγραφικός προσδιορισμός; Προτιμούσαν το σκέτο Μακεδονία με το οποίο αναγνωρίστηκαν από 140 χώρες και τη συνέχιση της προπαγάνδας ενάντια στην ιστορία και τη χώρα μας; Το «Βόρεια Μακεδονία» και χωρίς αλυτρωτισμούς είναι η πιο συμφέρουσα ρεαλιστική λύση για τα εθνικά μας συμφέροντα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η χώρα μας στα Βαλκάνια.

Όσο αφορά στις αντιδράσεις στις οποίες αναφέρεστε πιστεύω ότι, ιδιαίτερα στα ζητήματα της Πατρίδας δεν θα πρέπει να μας χωρίζει άβυσσος.

Γι αυτό δεν θα απαντήσω στις διαρκείς επιθέσεις που δέχομαι από λίγους και γνωστούς, με απειλές και ύβρεις. Δεν θα απαντήσω σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αλήθεια αυτής της συμφωνίας ή που δεν θέλουν να καταλάβουν. Δε θα απαντήσω σε αυτούς που με αθλιότητα δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο ούτε σε αυτούς που προκαλούν και καθοδηγούν αυτές τις συμπεριφορές».

  • Κάθε ιστορικό βήμα μετρά οφέλη και ζημιές σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, είναι πιθανόν να εγγράφει πολιτικό κόστος τη στιγμή που πραγματοποιείται. Εσείς το εισπράττετε αυτό; Και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί αυτό πολιτικά, σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες της Μακεδονίας ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα;

«Η πολιτική χρειάζεται αποφάσεις. Σε βάθος χρόνου η κοινωνία θα καταλάβει και τότε το όποιο προσωρινό κόστος θα αμβλυνθεί. Να σας θυμίσω ότι τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έγιναν στην Ελλάδα ήταν το 1919 εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου με το σύνθημα «Οίκαδε». Να επιστρέψουν δηλαδή οι στρατιώτες από το Μικρασιατικό μέτωπο. Η συντριπτική ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές έφερε στην κυβέρνηση τους εμπνευστές του Οικαδε. Το αποτέλεσμα το ξέρετε, οδήγησαν τη χώρα στη Μικρασιατική καταστροφή και οι ίδιοι θάφτηκαν στην παντοτινή απαξίωση σε αντίθεση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έτσι και τώρα πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, να προσέξουν οι της αντιπολίτευσης να μην ακολουθήσουν τους πολιτικούς τους προγόνους στην παντοτινή απαξίωση. Ο χρόνος θα δείξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την χώρα».

  • Είστε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα, μια χώρα που θα μπορούσε να είναι αγροτική υπερδύναμη. Τι φταίει και δεν είναι; Και ποια είναι τα βήματα και οι πρωτοβουλίες που πήρε αυτή η κυβέρνηση για να επανέλθει η Ελλάδα στο πάνθεον των ισχυρών χωρών, στην Ευρώπη, στον Αγροτικό τομέα;

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πεδίο πρώτης προτεραιότητας για την νέα εποχή, μετά από τη λήξη των μνημονίων. Σήμερα απαιτείται να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα συμβάλλει συνολικά στην εξάλειψη των στρεβλώσεων, των παραλείψεων και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής τα προηγούμενα χρόνια, η απουσία χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με την καταστροφή της ΑΤΕ, η έλλειψη υγιούς συνεταιριστικού κινήματος στο παρελθόν είναι από τα θέματα που οδήγησαν στην κρίση.

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε βασίζεται στην εξασφάλιση και την ανάπτυξη της απασχόλησης, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως για παράδειγμα οι ελληνοποιήσεις, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, την ευφυή γεωργία, την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, την αναγραφή της χώρας προέλευσης, τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ήδη έχουμε προχωρήσει στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το 1/3, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, το ακατάσχετο των λογαριασμών στις 7.000 ευρώ. Γενικότερα η πολιτική μας στοχεύει στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, στη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, στην εκπαίδευση , την καινοτομία, τα συνεργατικά σχήματα, τη στήριξη των κατά επάγγελμα και των νέων αγροτών , την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος».

  • Βρισκόμαστε σε εκλογικό έτος. Ποιο είναι λοιπόν το ζήτημα, ή τα ζητήματα που αφορούν στον νομό σας που λύσατε, που παλέψατε περισσότερο κεντρικά και ποια είναι τα προβλήματα που εκκρεμούν. Αν όλα αυτά σας τα ρωτούσε ένας Καστοριανός συμπολίτης σας, τι θα του λέγατε;

«Η Καστοριά είναι μια περιοχή με αρκετά προβλήματα που ξεκινούν κυρίως από την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της γουνοποιίας λόγω της διεθνούς κρίσης στον τομέα αυτό. Όλο το προηγούμενο διάστημα στηρίξαμε τον κλάδο με προγράμματα, με οικονομική υποστήριξη για τη συμμετοχή σε εκθέσεις μέσω του οργανισμού Enterpice Greece, τη νομιμοποίηση του Εκθετηρίου Γούνας και μια σειρά άλλων προβλημάτων σε συνεργασία με τους φορείς της γούνας.

Στοίχημα για εμάς είναι ο προσανατολισμός σε μια εξωστρεφή οικονομία και για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει την αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών όπως το αεροδρόμιο και τη δημιουργία νέων όπως η σύνδεση με το σιδηρόδρομο που μπορούν μελλοντικά να καταστήσουν την περιοχή μας διαμετακομιστικό κέντρο.

Άλλοι τομείς που ασχοληθήκαμε είναι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή όπου δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής».

  • Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Αγρότες που για μια ακόμη φορά βρίσκονται σε κινητοποιήσεις;

«Οι πόρτες του υπουργείου ήταν και θα παραμείνουν ανοικτές για τους αγρότες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Από την πρώτη την στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον αγροτικό κόσμο και έχει επιλύσει αρκετά απο τα ζητήματα τους. Συνεχίζουμε τον διάλογο και την προσπάθεια για την επίλυση και άλλων θεμάτων στο μέτρο του δυνατού».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria