Με 153 ψήφους η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι γεγονός. Με 153 «ναι», 146 «όχι» και 1 «παρών» πέρασε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ψήφισε θετικά, όπως και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα. «Παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός. «Ναι» επίσης από τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αντίθετα «όχι» πήρε η Συμφωνία από τον Κωνσταντίνο Ζουράρη όπως και από τον Βασίλη Κόκκαλη.
Στη διάρκεια της ψηφοφορίας ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ψήφισε λέγοντας «όχι στην προδοσία». Ο Πρόεδρος της Βουλής θεώρησε άκυρη την ψήφο του και τον κάλεσε να επιλέξει ανάμεσα στο «ναι», «όχι» ή «παρών» επειδή όπως εξήγησε δεν προσμετρώνται ψήφοι με πολιτικό περιεχόμενο.Τελικώς το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν, ο κ, Μπαρμπαρούσης επέστρεψε στην αίθουσα και ψήφισε «όχι» εν μέσω αντιδράσεων από τα έδρανα της παράταξής του. «Ψηφίζω “όχι” και αφού καταγράφηκε η ψήφος μου σας λέω ότι είστε προδότες και πουλημένοι», είπε και ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον Πρόεδρο της Βουλής να διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί επεισόδιο. Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τη στιγμή που θα ψήφιζε σήκωσε πανό εντός του Κοινοβουλίου.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια κορυφώθηκε προσλαμβάνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα λίγο πριν να πέσει η αυλαία της χωρίς να λείπουν οι εκρήξεις κι ενώ στις δυο προηγούμενες μέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη μαζί με τις δύο που προηγήθηκαν στις Επιτροπές, η αμφιθυμία του κλίματος χάρισε γνώση μέσω απαντήσεων σε κρίσιμα ερωτήματα αλλά και τοποθετήσεις «εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα», μέχρι μαθήματα Ιστορίας και μετωπικές συγκρούσεις ακόμη και με παράπλευρες απώλειες. Η αναβολή της ψηφοφορίας για σήμερααποφασίστηκε από το προεδρείο της Βουλής καθώς μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν μιλήσει σχεδόν οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές. Τελικά ο αριθμός εκείνων που ανέβηκαν στο βήμα έφθασε σε ύψη ρεκόρ για την ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου συγκρινόμενος με ανάλογους που έχουν καταγραφεί σε συζητήσεις προϋπολογισμού και των προγραμμάτων στήριξης. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί.
Όπως αναμενόταν, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι στις τοποθετήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό να αντιπαραβάλει το ιστορικό γεγονός της κύρωσης με «30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων», τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «εθνική ήττα, παραχωρήσεις και ψηφοφορία εν κενώ, τη Φώφη Γεννηματά να μιλά για επιστροφή στην εποχή του yes man και το ΚΚΕ να καταγγέλλει μια «επαίσχυντη συμφωνία» καθ’ υπόδειξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
ΕΘΝΟΣ