Τα Tweets της Φώφης από το Άργος Ορεστικό

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τα Tweets της Φώφης από το Άργος Ορεστικό

«Στο Άργος Ορεστικό, στην καρναβαλική παρέλαση. Στηρίζουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Είναι αυτά που διαμορφώνουν την ταυτότητά μας.#kinima_allagis https://twitter.com/FofiGennimata/status/1080164059515891712/photo/1pic.twitter.com/5cXJcK4XMu

Στο Άργος Ορεστικό, στην Καστοριά, στη Μακεδονία μας και στο πρώτο καρναβάλι της χρονιάς.
#kinima_allagis»

Το newsit.gr γράφει:

Καστοριά: Γεννηματά και Τεληγιορίδου χορεύουν στο πρώτο καρναβάλι της χρονιάς – video

Το χορό σέρνει η Φώφη Γεννηματά συνοδευόμενη από την Ολυμπία Τελιγιορίδου
Το χορό σέρνει η Φώφη Γεννηματά συνοδευόμενη από την Ολυμπία Τελιγιορίδου

Το κυρίαρχο στοιχείο και φέτος στην παρέλαση ήταν η πολιτική και κοινωνική σάτιρα, από γεγονότα της χρονιάς που πέρασε, ενώ ξεχωριστή θέση στον σαρκασμό και το χιούμορ των καρναβαλιστών είχαν τα πεπραγμένα των πολιτικών της περιοχής. Από την ανατρεπτική σάτιρα των «μπουλουκιών», που είναι οι μεγάλες παρέες καρναβαλιστών, δεν ξέφυγαν μάλιστα ούτε οι συνήθειες κι ο τρόπος ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι ρίζες του εθίμου ανάγονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Αργείτες (Χρουπιστινοί) εκμεταλλεύονταν τα έθιμα των ημερών για να ανταμώσουν μεταξύ τους, επισκέπτονταν τα σπίτια συγγενών και φίλων μεταμφιεσμένοι και τραγουδούσαν, έπιναν, έτρωγαν, μαζεύοντας φιλοδωρήματα. Η πιο προσφιλής μεταμφίεση των ανδρών, από παράδοση, ήταν να ντύνονται γυναίκες.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την παρέλαση έδωσε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, σέρνοντας πρώτος τον χορό, συνοδεία χάλκινων και πνευστών της περιοχής. Τις εκδηλώσεις του αργείτικου καρναβαλιού παρακολούθησε επίσης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που πέρασε τις μέρες της Πρωτοχρονιάς στην Καστοριά και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τεληγιορίδου. Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Κώττας.

Το πρώτο καρναβάλι της χρόνιας ολοκληρώνεται, σήμερα το απόγευμα, με το έθιμο της «Πατερίτσας», σύμφωνα με το οποίο όλες οι γυναίκες της πόλης, ανεξαρτήτως ηλικίας, μεταμφιέζονται και παρελαύνουν με πνεύμα ελευθερίας στους κεντρικούς δρόμους. Κρατούν στο χέρι τους μια μαγκούρα, «πατερίτσα», για να γλιτώνουν από τα πειράγματα των ανδρών που προσπαθούν να τις αναγνωρίζουν.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια