Τα έξι επιδόματα που αυξάνονται από τον Φεβρουάριο

Αρχική » Ελλάδα » Τα έξι επιδόματα που αυξάνονται από τον Φεβρουάριο

Από τον Φεβρουάριο θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω όλα τα επιδόματα και οι παροχές που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά και οι εισφορές χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Ντόμινο αυξήσεων σε μια σειρά από επιδόματα και παροχές θα επιφέρει η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο σε 400.000 μισθωτούς που εισπράττουν σήμερα τις κατώτατες ή υποκατώτατες αποδοχές.

Ταυτόχρονα, θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω όλα τα επιδόματα και οι παροχές που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού, αλλά και οι εισφορές χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που καταβάλουν ασφάλιστρο με βάση τις κατώτατες αποδοχές.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και δικαιούχοι ειδικών παροχών του ΟΑΕΔ θα δουν τα επιδόματά τους να αυξάνονται, καθώς αυτά υπολογίζονται ως ποσοστό του κατώτατου μισθού όπως αυτός ισχύει κάθε φορά.

Μεταξύ των επιδομάτων που αναμένεται να αναπροσαρμοστούν -μαζί με τους μισθούς- από το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, είναι τα εξής:

– το επίδομα ανεργίας το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του κατώτατου ημερομισθίου

– το επίδομα μητρότητας που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό

– το εποχικό βοήθημα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο άρθρο 22 του Ν 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί, κεραμοποιοί, αγρεργάτες κ.α.), το οποίο ισούται με το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

– το ειδικό βοήθημα που χορηγείται μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας και ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

– οι αμοιβές των ανέργων που καλύπτονται από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

– το βοήθημα που χορηγείται σε όσους κάνουν επίσχεση εργασίας.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial