Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: «Το 2019 σκάβεται το δίκτυο για φυσικό αέριο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Καστοριάς»

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ: «Το 2019 σκάβεται το δίκτυο για φυσικό αέριο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Καστοριάς»

Ένα από τα όπλα μας, για να χτυπήσουμε την Ενεργειακή Φτώχεια, την Ανεργία, την Αποεπένδυση στην Περιφέρεια μας είναι η έλευση του Φυσικού Αερίου.
Κανένας δεν είχε ασχοληθεί, στην περιοχή μας, σοβαρά με την πολύ μεγάλη υπόθεση Φυσικού Αερίου!!! Ούτε τ.Υπουργοί, Βουλευτές,Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι…κλπ κλπ..Όλοι μα όλοι σφύριζαν κλέφτικα》!
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης από την πρώτη στιγμή με Σχέδιο ,Θέληση και Επιμονή, αναδιαπραγματεύτηκε με αποτέλεσμα να ενταχθεί στο σχέδιο και η Δυτική Μακεδονία!!!
Κατάφερε ο Νότιος διάδρομος να έχει δύο Σταθμούς-έξοδοι στον Περδίκκα Εορδαίας και στην Ποριά Καστοριάς!
Μελέτες, δείχνουν πως, σε ορίζοντα 20ετίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους στις περιοχές διέλευσης θα αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στα 750 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η προστιθέμενη αξία. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δημιουργηθούν 2.500 νέες θέσεις εργασίας, έμμεσες και άμεσες.
Το έργο διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία θα τρέξει πιο γρήγορα (που τόσος λόγος έχει γίνει από αντιπολιτευτικά ΜΜΕ) επειδή είναι λυμένο το θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης εντός του ΕΣΠΑ.
Ο TAP μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II, το 2020.
Το οικονομικό κλείσιμο ανακοίνωσε σήμερα ο αγωγός Trans Adriatic (TAP), με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των 3,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) καθώς και ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου που είχε συμφωνηθεί για ευρωπαϊκό έργο υποδομής για το 2018.
Η πορεία των έργων στην Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Καστοριά, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και άρα στις αρχές του 2019 σκάβεται το δίκτυο για παροχή φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Γρεβενών.

Το φυσικό αέριο είναι ότι πιο αξιόπιστο για τον ενεργειακό εφοδιασμό, για τους καταναλωτές και θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της ΕΤΑΑ για τον ενεργειακό τομέα.
Με σημεία εξόδου κατά μήκος της διαδρομής, ο TAP έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει νέες υποδομές αερίου, ενσωματώνοντας αγορές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της περιοχής ως ενεργειακής πύλης. Για παράδειγμα, η διασύνδεση του TAP θα αποτελέσει το θεμέλιο και θα συνδέσει τη χώρα μας με έναν από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς διαδρόμους υποδομής στην Ευρώπη.
Ο «Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου», με εκτιμώμενο συνολικό κόστος 40 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνει επενδύσεις υποδομών φυσικού αερίου σε ένα δίκτυο αγωγών μήκους 3.500 χλμ. το οποίο θα διασχίζει 6 χώρες.
Προχωράμε δημιουργικά Περιφερειάρχη μας…

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια