Π. Σαράκης για Novartis: Σύντομα ποινικές διώξεις και για πολιτικά πρόσωπα

«Βλαξ ή συνένοχος… …όποιος μιλάει για σκευωρία στην υπόθεση Novartis»…

Αρχική » Ελλάδα » Π. Σαράκης για Novartis: Σύντομα ποινικές διώξεις και για πολιτικά πρόσωπα

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων που καταθέτουν στοιχεία στο FBI για την υπόθεση Novartis, Παύλος Σαράκης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η εν λόγω υπόθεση θα εξελιχθεί σε μεγάλη νίκη κατά της διαφθοράς.

Απευθυνόμενος σε όλους όσοι μιλούν για σκευωρία, ο Παύλος Σαράκης επισημαίνει ότι η υπόθεση Novartis αφορά την υπερκοστολόγηση του φαρμάκου, τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση και τη χειραγώγηση του πολιτικοκοινωνικού συστήματος προς όφελος οικονομικών συμφερόντων.

Αναφερόμενος στην ελληνική έρευνα, εκτιμά ότι σύντομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα.

Σε ερώτηση γιατί ανέλαβε την υποστήριξη των τριών πρώην στελεχών της Novartis που κατήγγειλαν παράνομες πρακτικές και μεθοδεύσεις και καταθέτουν στοιχεία στην αμερικανική Δικαιοσύνη για το γνωστό σκάνδαλο, απαντά μεταξύ άλλων:

“Στη δεκαετία του ’10, βιώσαμε ως κοινωνία έντονα τον οικονομικό μαρασμό και την κατάπτωση σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα από εμάς, η μεγαλύτερη ανήκει στο πολιτικοκοινωνικό σύστημα, που διαβρώθηκε από οικονομικά συμφέροντα και δεν απέτρεψε τα επερχόμενα. Η εξουσία «τυφλώθηκε» από τη διαφθορά, εκμαυλίστηκε.

Η κοινωνία πλήρωσε μεγαλύτερο κόστος από ό,τι της αναλογούσε. Είναι αδιανόητο να διαφύγουν των ευθυνών τους όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στο διεφθαρμένο πολιτικοκοινωνικό σύστημα εξουσίας. Ειδικότερα στον τομέα της Υγείας, υπήρξε εκτεταμένη διαφθορά από τη δεκαετία των ’00, ένα ξέφρενο πάρτι υπερκοστολόγησης στο φάρμακο και στα ιατρικά αναλώσιμα με εξωφρενικά κέρδη.

Οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία ήταν τουλάχιστον διπλάσιες από το μέσο όρο της υπόλοιπης Ε.Ε. Λεηλατήθηκε δημόσιο χρήμα χωρίς αιδώ. Οι εντολείς μου γνώριζαν από μέσα το σύστημα διαφθοράς στην υγεία. Με πλήρη συνείδηση, αποφάσισαν να καταγγείλουν όσα γνώριζαν και να τα υποστηρίξουν ενώπιον των αμερικανικών αρχών.

Είναι μια γενναία πράξη ευθύνης εκ μέρους τους απέναντι στην κοινωνία και την πατρίδα. Η σιωπή τους θα ήταν συνενοχή, η αποκάλυψη του σκανδάλου ήταν η λύτρωσή τους. Γνώριζαν ότι θα σταθούν απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα. Το «σπάσιμο της ομερτά» τους στοχοποιεί διά βίου. Σε αυτόν το γολγοθά τους είμαι νομικός συμπαραστάτης τους. Εγώ και η δικηγορική μου ομάδα έχουμε δώσει όρκο να ανεβούμε μαζί το γολγοθά και ας μας σταυρώσουν”.

“Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”

Ερωτηθείς γιατί οι εντολείς του προτίμησαν να καταθέσουν στην αμερικανική Δικαιοσύνη και όχι να συνεργαστούν με τις ελληνικές δικαστικές αρχές τονίζει: “Η ελληνική Δικαιοσύνη εμφανίζει παθογένειες που οφείλονται στην ποδηγέτησή της από την πολιτική εξουσία. Και να θέλει, δεν μπορεί να διαχειριστεί, σε όλη τους την έκταση, υποθέσεις μείζονος και διεθνούς πολιτικοοικονομικού ενδιαφέροντος χωρίς χρονοτριβή και πιέσεις. Απέναντι στον Γολιάθ που χρησιμοποιεί κάθε μέσο πρέπει να αντιπαρατεθείς ισοδύναμα. Η αμερικανική δικαιοσύνη, από την ώρα που είχε δικαιοδοσία ελέγχου της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, ήταν η μοναδική και αναπόφευκτη επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει και εκείνη, με τη σειρά της, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η υπόθεση αφορά άμεσα την ελληνική κοινωνία, συνδέεται με τη λεηλασία δημοσίου χρήματος. Συνδράμουμε – μέσω των αμερικανικών Αρχών – την ελληνική έρευνα. Η υπόθεση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυεπίπεδη. Απαιτεί άρτια νομική γνώση, θέληση και υποστήριξη. Η Δικαιοσύνη απονέμεται εν ονόματι των ελληνικού λαού και όχι εν ονόματι των πολιτικών σκοπιμοτήτων”.

“Κοινό μυστικό η διαφθορά στο χώρο της υγείας και οι νεοδημοκράτες γνωρίζουν την αλήθεια”

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «η υπόθεση Novartis είναι μια σκευωρία που ενορχηστρώθηκε στα υπόγεια του Μαξίμου» και ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας απαντά:

“Η υπόθεση Novartis αφορά την υπερκοστολόγηση του φαρμάκου, τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, την κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση που έπληξε την ατομική και δημόσια υγεία, τη χειραγώγηση του πολιτικοκοινωνικού συστήματος προς όφελος κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων. Όποιος δεν το βλέπει είναι είτε βλαξ είτε συνένοχος.

Τα κόμματα οφείλουν να έχουν υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των θεσμών, να συμπαραταχθούν στη μάχη κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Το πατριωτικό καθήκον, το καθήκον υπέρ της κοινωνίας είναι υπέρτερο του κομματικού.

Η διαφθορά στο χώρο της υγείας ήταν κοινό μυστικό! Οι νεοδημοκράτες γνωρίζουν την αλήθεια. Η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ήθος και αρχές. Δεν ανέχονται να λασπολογείται μια παράταξη για την απληστία λίγων τυχοδιωκτών. Δεν χαρίζουν το ηθικό πλεονέκτημα στην άλλη πλευρά.

Οι ηγήτορες οφείλουν να ακολουθήσουν το ήθος των μελών. Δεν συγχωρούν οι απλοί πολίτες την προδοσία των αρχών της παράταξης. Εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι πιστός στην πολιτική μου παράταξη. Θέλω η Νέα Δημοκρατία να συντονιστεί με την κοινωνία των μελών της. Να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το εθνικό συμφέρον. Και η κάθαρση είναι και το κομματικό συμφέρον”.

“Η στάση του Ν. Μανιαδάκη από εδώ και πέρα θα κρίνει το μέλλον του”

Σχετικά με τον κ. Νίκο Μανιαδάκη, επισημαίνει ότι “γνωρίζει πολύ καλά το χώρο της υγείας. Τους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα συμφέροντα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Ήταν εκλεκτό μέλος ενός ελιτίστικου μικρόκοσμου. Με γνώσεις και επιρροή.

Είναι προφανές ότι η νομική του θέση μεταλλάχθηκε εξαιτίας των ενεργειών του. Σε μια τέτοια υπόθεση καλείσαι να επιλέξεις: είτε με τη μία πλευρά, είτε με την άλλη. Δεν μπορείς και με τις δύο. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Δεν γίνεται, είναι αδύνατον”.

Επίσης εκτιμά ότι “είναι βέβαιο ότι η ταυτότητά του είχε διαρρεύσει εξ αρχής. Είναι δεδομένο ότι το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων στην Ελλάδα είναι διάτρητο. Η αλήθεια, η αποκάλυψη ενός σοβαρού εγκλήματος, εξαγνίζει μεν αλλά σε στοχοποιεί δε και σε φέρνει αντιμέτωπο με ένα σύστημα που σε σκοτώνει -αν όχι σωματικά- ψυχολογικά.

Είναι εγκληματικό να εκθέτεις έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, είτε σε πιέσεις είτε σε αντίποινα. Οφείλει η πολιτεία να επανεξετάσει όλο το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς και την παροχή προστασίας σε εκείνους που ξεσκεπάζουν το έγκλημα και τους δράστες. Να αντιγράψει το αμερικανικό μοντέλο, που θεωρείται το πιο επιτυχημένο.

Ο κ. Μανιαδάκης, υποθέτω, δέχτηκε αμφίπλευρες πιέσεις. Από την έννομη τάξη να πει όλη και μόνον την αλήθεια, και από την άλλη πλευρά να πει τη δική τους εκδοχή επί των γεγονότων. Από την ώρα που έλαβε την ιδιότητα του κατηγορουμένου μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω περισσότερο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η στάση του από εδώ και πέρα θα κρίνει το μέλλον του”.

“Σύντομα ποινικές διώξεις και για πολιτικά πρόσωπα”

Ερωτηθείς για το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης της υπόθεσης Novartis και το αν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα οι εκτιμήσεις του έχουν ως εξής:

“Σε ό,τι αφορά την αμερικανική έρευνα, εκτιμώ ότι σύντομα ολοκληρώνεται το κομμάτι εκείνο που αφορά την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis και θα έχουμε την άσκηση διώξεων.

Αργότερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έρευνα για τις υπόλοιπες αθέμιτες πρακτικές που αφορούν χειραγώγηση του συστήματος για την εισαγωγή και κοστολόγηση των φαρμάκων προς όφελος της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό το κομμάτι εμπλέκονται οι πολιτικοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική έρευνα, εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε ποινικές διώξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και πολιτικά πρόσωπα. Η υπόθεση Novartis θα εξελιχθεί σε μια μεγάλη νίκη κατά της διαφθοράς στον τομέα της υγείας.

Και προσθέτει:

“Οι τρεις εντολείς μου κατέθεσαν δύο προσφυγές στις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες συνοδεύονταν από πληθώρα στοιχείων που τεκμηρίωναν τις καταγγελίες τους. Στη συνέχεια, έδωσαν αλλεπάλληλες καταθέσεις επεξηγώντας και αναλύοντας τα στοιχεία. Είμαι πεπεισμένος ότι συνέδραμαν ουσιαστικά στις Αρχές, οδηγώντας την έρευνά τους σε στοιχειοθέτηση των κατηγοριών βάσει του ομοσπονδιακού νόμου FCPA.

Κατονόμασαν και περιέγραψαν πρόσωπα και καταστάσεις. Συμπεριλαμβάνονται στελέχη της Novartis Hellas και της μητρικής εταιρείας, ιατροί και πανεπιστημιακοί, κρατικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι”.

Και καταλήγει τονίζοντας πως αν αισθανθεί κίνδυνο για τη ζωή την αξιοπρέπειά του, θα απαντήσει ανάλογα.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια