Θετική προοπτική για πέντε κράτη της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «βλέπει» η Standard & Poor’s για το 2019, με την Ιταλία να είναι η μοναδική χώρα με αρνητική προοπτική.

Στην έκθεση για τις τάσεις των κρατών της Ευρωζώνης το 2019 (Eurozone Sovereign Rating Trends 2019) που δημοσιοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης διατυπώνει την εκτίμηση ότι η πρόσφατη τάση αναβαθμίσεων στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019 και οι αναβαθμίσεις να υπερβούν και φέτος τις υποβαθμίσεις όσον αφορά στο αξιόχρεο των κρατών μελών.

Η Ελλάδα είναι «πρώτη» στη λίστα των αποφάσεων της S&P’s για το 2019, αφού την Παρασκευή αναμένεται η απόφασή της σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν, πάντως, στο insider.gr ότι δεν θεωρούν πιθανή μια αναβάθμιση στην παρούσα συγκυρία, ωστόσο, αναμένεται με ενδιαφέρον η ανάλυση του οίκου στον απόηχο των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει οι οίκοι αξιολόγησης, στις 8 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδώσει τη δική της ανακοίνωση για την Ελλάδα η Fitch.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, η S&P’s σημειώνει ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη ενισχύθηκαν το 2018, κυρίως λόγω των σταθερών ρυθμών ανάπτυξης και των βελτιωμένων δημοσιονομικών μεγεθών. Συνολικά για το προηγούμενο έτος, ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε πέντε αναβαθμίσεις κρατών-μελών, ενώ υποβάθμισε σε «αρνητική» από «ουδέτερη» την προοπτική του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Ο μέσος όρος της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ευρωζώνης διαμορφώνεται σήμερα στο «Α+», από «Α-« τον Δεκέμβριο του 2013 –το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της περιοχής. Σε σύγκριση με τα έτη 2008-2009 που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, η μέση αξιολόγηση της Ευρωζώνης σήμερα βρίσκεται δύο βαθμίδες χαμηλότερα.

Πηγή