Κλείστηκε συνάντηση Γαβρόγλου με πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας για τη συγχώνευση

Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι να κλείσει το θέμα και την άλλη εβδομάδα να ανακοινωθεί το τελικό Σχέδιο. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη ειδοποιήθηκαν οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, για συνάντηση, την Πέμπτη στις 2:30 το μεσημέρι, με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν το τελικό Σχέδιο συγχώνευσης των δύο Ιδρυμάτων, επιβεβαιώνοντας πλήρως των χθεσινό ρεπορτάζ του esos.
Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι να κλείσει το θέμα και την άλλη εβδομάδα να ανακοινωθεί το τελικό Σχέδιο.

Η τελευταία επαφή Κ. Γαβρόγλου με τους Πρυτάνεις σε ρόλο “γεφυροποιού”

Η τελευταία επαφή που είχαν οι δύο Πρυτάνεις με τον Κώστα Γαβρλογλου ήταν στη Θεσσαλονίκη , στο γραφείο του πρωθυπουργού,  στις 19 Νοεμβρίου ,όπου έπαιξε το ρόλο του “γεφυροποιού” στις διαφωνίες μεταξύ του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Το esos ήδη έχει  δημοσιεύσει κατ’ αποκλειστικότητα τα δύο πορίσματα της “διαμελισμένης” Επιτροπής “Γαβρόγλου” που στάλθηκαν στον υπουργό Παιδείας μέσα σε διαφορά ημερών .

Ο μεν Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντ. Τουρλιδάκης το κατέθεσε τέλη Ιουνίου και δήλωσε  ότι αυτό είναι το πραγματικό πόρισμα και   διατυπώνει την απορία στο esos γιατί ο Πρύτανης τους ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κατέθεσε δεύτερο τροποποιημένο πόρισμα στη συνέχεια.

Ο  δε Πρύτανης του ΤΕΙ  Δυτικής Μακεδονίας Στ. Γκανάτσιος , έχοντας και την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, κατέθεσε δεύτερο διαφοροποιημένο πόρισμα στις αρχές του Ιούλη.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής  Μακεδονίας  μιλώντας στο esos δήλωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει με το αρχικό πόρισμα που στάλθηκε στον υπουργό Παιδείας γι αυτό και δεν το έχει υπογράψει.

Γι αυτό, όπως είπε, στη συνέχεια λίγες ημέρες μετά, στάλθηκε άλλο   πόρισμα  από το ΤΕΙ, με κάποιες τροποποιήσεις , επί του αρχικού,στον υπουργό Παιδείας.

Σημειώνεται πως και τα δύο πορίσματα φέρουν τα ονόματα όλων των μελών της Επιτροπής “Γαβρόγλου”.

1. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

2. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αυτή η εξέλιξη, αλλά και ο “κορμός” των δύο προτάσεων με 25 τμήματα αντί τουλάχιστον τα μισά,  φέρεται να έκανε “μπαρούτι” τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Αυτός είναι και ο λόγος που από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο  δεν υπήρχε καμία προσωπική επικοινωνία του υπουργού Παιδείας με τους Πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων , μ’ εξαίρεση την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Κοζάνη τον Σεπτέμβριο ο πρώην Γενικός Γραμματέας Γ. Αγγελόπουλος.

Οι διαφορές

Οι διαφορές μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων είναι οι εξής:

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διέγραψε την ακόλουθη πρόταση του αρχικού πορίσματος:

Η πρόταση της Επιτροπής συνοψίζεται στη διατήρηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στην ενσωμάτωση σε αυτό των ακαδημαϊκών μονάδων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο θα πάψει να υφίσταται ως ΝΠΔΔ.

και την αντικατέστησε με την εξής πρόταση:

Η πρόταση της Επιτροπής συνοψίζεται στην συνένωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε μια κοινή δομή στην οποία θα ενταχθούν  οι ακαδημαϊκές μονάδες, οι  διοικητικές υπηρεσίες, το πάσης φύσεως ανθρώπινο δυναμικό και οι  υποδομές των δύο Ιδρυμάτων.

ΔΙOIΚΗΣΗ

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας πρόσθεσε στο πόρισμα τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη ότι  τα υπάρχοντα προγράμματα Σπουδών ,θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα ,για ένα  χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριετίας,  κρίνεται  σκόπιμο  να διατηρηθούν  αρχικά οι  διοικήσεις και των δύο Ιδρυμάτων. Τόσο σε ανώτατο επίπεδο (αντιπρυτάνεων), όσο και στο επίπεδο   των υπαρχουσών ακαδημαϊκών  μονάδων (κοσμητόρων σχολών και προέδρων τμημάτων) με πλήρη δικαιώματα και ψήφο σ’ όλα   τα όργανα (τμήμα, κοσμητεία , σύγκλητο) ,ούτως ώστε να δημιουργηθεί  σε πρώτη φάση και η απαιτούμενη όσμωση μεταξύ του προσωπικού των δύο ΑΕΙ. Με την λήξη δε των θητειών τους  να εκλέγονται νέες  διοικήσεις  για τις μονάδες που θα προκύψουν από τη νέα δομή. Με την παρούσα πρόταση η μόνη εμπλοκή που δημιουργείται είναι του κοσμήτορα πολυτεχνικής/ΣΤΕΦ  και προέδρου τμήματος μηχανολογίας . Αντίθετα με την υφιστάμενη πρόταση Ιωαννίνων / Ηπείρου δημιουργούνται θέματα σ’ όλο το φάσμα των διοικήσεων των τμημάτων και των σχολών του ΤΕΙ. Οι οποίες σημειωτέον είναι άρτι εκλεγείσες, ορισμένες μάλιστα   δεν έχουν αρχίσει καν τη θητεία τους

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Για την Πολυτεχνική Σχολή το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διέγραψε την ακόλουθη πρόταση του Πανεπιστημίου:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ με έδρα την Κοζάνη (5ετή Προγράμματα Σπουδών)

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Κοζάνη) . Πρόκειται για το ήδη υπάρχον  Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο παραμένουν τα  Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου. Προβλέπεται μελλοντικά ένταξη μελών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ με συναφή γνωστικά αντικείμενα, με τη διαδικασία της μετακίνησης. (Άμεση  λειτουργία )
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα στο  οποίο εντάσσονται τα  Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία)
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (Κοζάνη) ). Πρόκειται για το υπάρχον Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για το οποίο εκκρεμούν οι διορισμοί πέντε (5) νέων Μελών ΔΕΠ. Στο Τμήμα αυτό εντάσσονται μέλη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία)
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα στο  οποίο εντάσσονται μέλη ΔΕΠ των  Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ  (άμεση λειτουργία).
Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη). Πρόκειται για το υπάρχον Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του. Προβλέπεται πιθανή ένταξη μελών των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα με τη διαδικασία της μετακίνησης. (Άμεση  λειτουργία)
Τμήμα Χημικών Μηχανικών (Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα με δυνατότητα μετακίνησης σε αυτό Μελών ΔΕΠ των  Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος  και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία)
Τμήμα Μηχατρονικής (Mechatronics, Αγγλόφωνο – Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα  το οποίο αρχικά υποστηρίζεται από μέλη των άλλων τμημάτων με συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Λειτουργία το 2021)

και την αντικατέστησε με την ακόλουθη πρόταση:

a.    Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Κοζάνη) .στο οποίο εντάσσονται  με επιλογή τους Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου και μέλη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία )
b.    Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Κοζάνη). Πρόκειται για  μετεξέλιξη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ του ΤΕΙΔΜ στο  οποίο εντάσσονται με επιλογή τους Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία)
c.    Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (Κοζάνη) ). Πρόκειται για συγχώνευση δύο υφιστάμενων  Τμημάτων και των δύο Ιδρυμάτων  στο οποίο εντάσσονται με επιλογή τους μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα και  οι 5 εκκρεμουσες θεσεις μελων ΔΕΠ του Πανεπιστημίου . (Άμεση  λειτουργία)
d.    Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Κοζάνη). Πρόκειται για μετεξέλιξη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙΔΜ στο  οποίο εντάσσονται με επιλογή τους μέλη ΔΕΠ των  Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ, Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ  και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΠΔΜ (άμεση λειτουργία).
e.    Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη). Πρόκειται για το υπάρχον Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο εντάσσονται με επιλογή τους μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία)
f.    Τμήμα Χημικών Μηχανικών (Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα με δυνατότητα μετακίνησης σε αυτό Μελών ΔΕΠ των  Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος  και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ του ΤΕΙ  με  συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση  λειτουργία)
g.    Τμήμα Μηχατρονικής (Mechatronics, Αγγλόφωνο – Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα  το οποίο αρχικά υποστηρίζεται από μέλη των άλλων τμημάτων με συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Λειτουργία το 2021)

Διαγραφή ονομασίας τμήματος

Το ΤΕΙ διέγραψε  από το Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη), τη λέξη Διασυνοριακής.

Ενταξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΤΕΙ

Το ΤΕΙ διέγραψε από το πρώτο πόρισμα την πρόταση:

Τα μέλη της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και απόψεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρίνουν ότι η ένταξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σε αντίστοιχες βαθμίδες ΔΕΠ θα πρέπει να υλοποιηθεί εφαρμόζοντας τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ.

και την αντικατέστησε με την ακόλουθη πρόταση

Τα υπηρετούντα μελη ΔΕΠ των δύο Ιδρυμάτων θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν και σε άλλα τμήματα εκτός αυτών που αναφέρονται ανωτέρω, εφόσον το γνωστικό τους αντικείμενο είναι συναφές με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Στην περίπτωση αυτή θα αναπροσαρμόζονται και οι απαιτούμενες θέσεις σε καθε τμήμα.

Χωρική κατανομή των Τμημάτων

Το ΤΕΙ πρόσθεσε επίσης στο αρχικό πόρισμα της εξής πρόταση:

Η χωρική κατανομή των Τμημάτων κατά το αρχικό στάδιο προβλέπει 12 Τμήματα στην Κοζάνη , 7 Τμήματα στην Φλώρινα, 3 Τμήματα στην Καστοριά, 2 Τμήματα στα Γρεβενά, 1 Τμήμα στην Πτολεμαϊδα και θεωρείται ως απαραίτητη για την διατήρηση κατα το δυνατόν των υπαρχόντων συνολικών ποσοτικών στοιχείων και της υπάρχουσας χωρικής κατανομής Τμημάτων,  προσωπικού και φοιτητών,   ενώ ο συνολικός Σχεδιασμός κρίνεται απαραίτητος έτσι ώστε, το νέο Ίδρυμα να  αποκτήσει  μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή ταυτότητα.

Ινστιτούτα και Διετή

Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διαφοροποιήθηκε επίσης ως προς τα Διετή και Ινστιτούτα που προβλέπονται στο αρχικό πόρισμα

esos.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria