ΔΕΔΑ: «Βγαίνουν» οι διαγωνισμοί για να φτάσει το αέριο σε 18 πόλεις – 46.000 συνδέσεις σε 7 Περιφέρειες στην επόμενη 5ετία

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » ΔΕΔΑ: «Βγαίνουν» οι διαγωνισμοί για να φτάσει το αέριο σε 18 πόλεις – 46.000 συνδέσεις σε 7 Περιφέρειες στην επόμενη 5ετία

Εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο, πρόκειται να προκηρυχθούν από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων και λοιπών υποδομών που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε 18 συνολικά πόλεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (6 πόλεις σε κάθε Περιφέρεια).

Πρόκειται, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκαναν σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Σταύρος Ραπτόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ, για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός ευρέως προγράμματος ανάπτυξης που θα «ξεδιπλωθεί» την επόμενη πενταετία 2019 – 2013, σε συνολικά 7 Περιφέρειες της χώρας (τις τρείς προαναφερθείσες και επιπλέον τη Δυτική Μακεδονία, την Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο).

Πρώτη φάση

Όσον αφορά τις τρεις Περιφέρειες που ξεκινούν άμεσα, οι προκηρύξεις θα δημοσιευθούν παράλληλα και για τις τρεις Περιφέρειες, σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός για την προμήθεια των υλικών, ένας διαγωνισμός για το project management, και ένας για τη λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους. Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.

Συγκεκριμένα, με βάση το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ οι διαγωνισμοί θα γίνουν ανά τμήματα και περιορισμό στη δυνατότητα ανάληψης 1 αναδόχου ανά περιφέρεια για προμήθειες υλικών και 1 εργολάβου ανά 2 πόλεις το μέγιστο, προκειμένου να ανοίξει περισσότερο η αγορά και να μειωθεί το ρίσκο.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Έτσι, το αργότερο από τον επόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η κατασκευή των δικτύων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία.

Για τα συγκεκριμένα έργα έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ (50%), την ΕΤΕπ (35%) και ίδια κεφάλαια (15%), με τις πρώτες προκαταβολές να έχουν ήδη δοθεί στη ΔΕΔΑ.

Οι πόλεις στις οποίες θα φτάσει το φυσικό αέριο στην πρώτη φάση είναι 18, εκ των οποίων στο Καρπενήσι, την Άμφισσα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά και την Ορεστιάδα θα πάει συμπιεσμένο αέριο CNG και στις υπόλοιπες κανονικό δίκτυο με αγωγό.

Αναλυτικά οι πόλεις της πρώτης φάσης είναι:

Στη Στερεά Ελλάδα: Καρπενήσι Άμφισσα Θήβα Λιβαδειά Λαμία Χαλκίδα

Στην Κεντρική Μακεδονία: Βέροια Αλεξάνδρεια Ημαθίας Γιαννιτσά Κατερίνη Σέρρες Κιλκίς

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Ορεστιάδα Καβάλα Κομοτηνή Αλεξανδρούπολη Δράμα Ξάνθη

Στις 3 περιφέρειες της πρώτης φάσης, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν με δωρεάν τέλη 30800 συνδέσεις και θα γίνουν εργασίες επέκτασης του δικτύου 1130 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 172 εκ. ευρώ.

Δεύτερη φάση

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση των έργων επέκτασης που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες 4 περιφέρειες, με στόχο τη δημιουργία 15 χιλιάδων νέων συνδέσεων με την επέκταση του δικτύου κατά 850 χλμ. και προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ.

Από τις περιφέρειες αυτές (Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Ήπειρο), ήδη για τη Δ. Μακεδονία και τη Δ. Ελλάδα έχει υπογραφεί η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης κόστους οφέλους για την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

Στη Δυτική Μακεδονία οι πόλεις στις οποίες θα φτάσει το αέριο είναι η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά (με CNG).

Στη Δυτική Ελλάδα οι πόλεις που θα έχουν το «προνόμιο» του αερίου θα είναι η Πάτρα, ο Πύργος και το Αγρίνιο. Σε αυτές τις πόλεις επιλέχτηκε η μεταφορά LNG οδικώς, αφού πρώτα απεξαρτήθηκε η τροφοδοσία της Πάτρας από τον αρχικό σχεδιασμό για σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Πάτρας στο πλαίσιο του προγράμματος Poseidon Med II.

Πιλοτικό Πρόγραμμα

Πρέπει να σημειωθεί ότι από φέτος ήδη σε πόλεις όπως οι Σέρρες και η Λαμία έχουν ξεκινήσει νέες συνδέσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινούν νέες συνδέσεις και στην Κατερίνη. Πρόκειται στην ουσία για δύο πιλοτικά προγράμματα – γέφυρα που θα τρέξει η ΔΕΔΑ στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αφορούν συνολικά περί τις 1700 νέες συνδέσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες αρχικά και στη συνέχεια σε Θήβα, Κιλκίς και Δράμα. Στις πόλεις αυτές υπάρχει ήδη ενεργό, έστω και μικρό, δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα συνδέσεων.

Διαδικασία

Για τις πρώτες έξι πόλεις  (Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη, Σέρρες), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου στη ΔΕΔΑ (τηλεφωνικό κέντρο 11711) προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να δουν εάν θα υπάρχει δίκτυο στην περιοχή τους.

Η σύνδεση είναι δωρεάν μέχρι το ρολόι ενώ, εάν χρειαστούν εσωτερικές εργασίες εντός του κτιρίου, τότε το κόστος βαρύνει τον πελάτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να απευθυνθεί στην εταιρεία προμήθειας της επιλογής του για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο.

Περιφερειακή Διάρθρωση της εταιρείας

Ο κ. Ραπτόπουλος ανέφερε ότι μετά τις αλλαγές στην αγορά, η ΔΕΔΑ έπρεπε  να επικυρώσει εκ νέου την άδεια διανομής και διαχείρισης κάτι που δεν ήταν αυτονόητο ως «κληρονομιά» από τη ΔΕΠΑ, και έγινε με απόφαση της ΡΑΕ τον προηγούμενο  Δεκέμβριο για 25 χρόνια στις 7 περιφέρειες.

Στη στρατηγική της ΔΕΔΑ να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενέργεια με χαμηλότερο κόστος μέσω των επεκτάσεων των δικτύων, αναφέρθηκε από την πλευρά της η κ. Μωσσέ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ, οι πελάτες της περιφέρειας θα πληρώνουν χαμηλότερα τέλη αφού σημαντικό μέρος του κόστους καλύπτεται από την επιδότηση.

Τέλος στο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι αφενός να αναπτύξει διαδραστικό portal, το οποίο σύντομα θα είναι στον αέρα και όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι και ταυτόχρονα να υπάρξει περιφερειακή εκπροσώπηση της εταιρείας με τοπικά γραφεία, σε πρώτη φάση 10 στον αριθμό που θα στελεχωθούν με προσλήψεις περίπου 40 υπαλλήλων.

Ωστόσο η επίπτωση στις τοπικές οικονομίες και την απασχόληση θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν ληφθούν υπόψη οι ανάγκες σε προσωπικό τόσο των εργολάβων όσο και των εταιρειών εγκατάστασης που θα δημιουργηθούν για να εξυπηρετήσουν την ολοένα αυξανόμενη από το καλοκαίρι ζήτηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΔΑ σχετικά με τα παραπάνω:

Το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ελληνικής περιφέρειας παρουσίασαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Σταύρος Ραπτόπουλος και η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος Στεφανία Μωσσέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

Η α΄ φάση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ ξεκινάει με τη δημοπράτηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, μεγάλων έργων αεριοδότησης σε τρεις περιφέρειες της χώρας, δίνοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε συνολικά 18 πόλεις.  Πρόκειται για:

  1. Την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα,

  2. Την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις πόλεις: Αλεξάνδρεια, Βέρροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες,

  3. Την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τις πόλεις: Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, η ανάδειξη των αναδόχων κατασκευής των έργων, προμήθειας υλικών, διοίκησης και επίβλεψης έργου, καθώς και επιθεώρησης τρίτου μέρους θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τα έργα κατασκευής των δικτύων θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ οι συνδέσεις των τελικών καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Ταυτόχρονα, προχωράει η β΄ φάση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΔΑ με την ωρίμανση των αντίστοιχων έργων σε ακόμη τέσσερις περιφέρειες. Η διαδικασία είναι πιο προχωρημένη στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έχει ήδη αρχίσει η σύνταξη μελέτης κόστους – οφέλους και για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις τρεις πρώτες περιφέρειες και σε 135 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες. Το χρηματοδοτικό μείγμα των έργων αποτελείται κατά σχεδόν 50% από πόρους του ΕΣΠΑ και κατά 50% από ίδια συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΤΕπ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Κατά την πενταετία 2019 -2023, στις τρεις πρώτες περιφέρειες θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν συνολικά 30.823 συνδέσεις. Αντίστοιχα, στις υπόλοιπες τέσσερις περιφέρειες θα κατασκευαστούν 850 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν 15.000 συνδέσεις.

Ως έργα – γέφυρα μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των μεγάλων έργων, θα λειτουργήσουν δύο πιλοτικά έργα της ΔΕΔΑ που θα υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2019 σε συνολικά εννέα πόλεις με υφιστάμενο ενεργό δίκτυο και θα αφορούν συνολικά 1.500 συνδέσεις. Το πρώτο πιλοτικό έργο περιλαμβάνει τις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη και Σέρρες, ενώ το δεύτερο -πέραν των ανωτέρω- περιλαμβάνει και τις πόλεις Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

«Σ΄ ένα τοπίο όπου η Ελλάδα διαμορφώνεται σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής μας, ειδικά δε στον τομέα του φυσικού αερίου με αγωγούς είτε κατασκευαζόμενους είτε σχεδιαζόμενους (TAP, IGB, IGI, EastMed κ.α.), είναι κρίσιμο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα φέρνει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και πόλεις της ελληνικής περιφέρειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Σταύρος Ραπτόπουλος.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, στην βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους Θεσμούς ώστε τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, ήταν καθοριστικής σημασίας η κατακύρωση των αδειών διανομής στο δημόσιο φορέα ΔΕΔΑ. «Απαιτήθηκε κατάθεση νέου αιτήματος στη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα στις 31/12/2018 η ΡΑΕ να μας χορηγήσει τις άδειες διανομής για τις επτά περιφέρειες της χώρας για 25 χρόνια», σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ τόνισε ότι στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΔΑ είναι ο πολίτης και κυρίως ο πολίτης στις φτωχότερες περιφέρειες. «Η ελληνική περιφέρεια βγαίνει  πλέον από την ενεργειακή απομόνωση και ξεκινάει έμπρακτα να αντιμετωπίζεται η ενεργειακή φτώχεια. Στόχος μας είναι ο πολίτης να αποκτήσει το συντομότερο δυνατόν φθηνότερη ενέργεια με το μίνιμουμ κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιό μας είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης μέχρι την οικοδομική γραμμή», επισήμανε.

Ταυτόχρονα, η κα Μωσσέ υπογράμμισε ότι τα έργα θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τεχνικές ειδικότητες. Καθώς δε, η ζήτηση για επαγγελματίες σε αυτές τις 18 πόλεις θα είναι μεγάλη το καλοκαίρι λόγω της έναρξης κατασκευης των έργων, από τη διοίκηση της ΔΕΔΑ τονίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια