Αυξήσεις σε σημαντικούς δείκτες για τον Τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας

«Σύντομη απάντηση του Παναγιώτη Κώττα στην Γ. Ζεμπιλιάδου»

enallaktikos-tourismos-1021x557
Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Αυξήσεις σε σημαντικούς δείκτες για τον Τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας

Μια έρευνα του nowm ,από τα  επίσημα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΤΕ με σκοπό να εξηγήσει πως εξελίσσεται  τελικά ο τουρισμός στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , με αφορμή πηγαίους αρνητικούς και μηδενιστικούς τίτλους εφημερίδων  και πολιτικά δελτία τύπου που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, και δεν συνάδουν με την γενική αίσθηση των επαγγελματιών του κλάδου.

To 2017 οι διανυκτερεύσεις στην Περιφέρεια σημείωσαν αύξηση 9,1% , ακολουθώντας σχεδόν την γενική αύξηση διανυκτερευσεων της χώρας που ήταν 9,6% . Επίσης η αύξηση των διανυκτερεύσεων κατατάσσει την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στην 8η θέση από τις 13 Περιφέρειες από άποψη θετικής μεταβολής διανυκτερευσεων.

Επίσης το 2017 υπήρχε αύξηση 10,9% στις αφίξεις τουριστών στα καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου σε όλες τις Π.Ε. της περιφέρειας. Η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας , αν και έχει μόνο το 0,6% των διαθεσίμων κλινών της χώρας ( 6,252 κλίνες)  κατάφερε να αναδειχθεί στην 7η θέση θετικής μεταβολής σε σχέση με τις άλλες 13 περιφέρειες.

Τέλος ο δείκτης  «πληρότητα κλινών» ,  εξηγεί αν η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έχει τουρισμό όλο τον χρόνο καθώς και  που βρισκόμαστε σε σχέση με άλλες Περιφέρειες – Μεγαθήρια στον τουρισμό λόγο υποδομών και φυσικά….θάλασσας.

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να αυξήσει την ΕΤΉΣΙΑ πληρότητα κατά 1,3% αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορει να «κοντραριστεί» με όλες τις άλλες Περιφέρειες που έχουν θάλασσα και τεράστιο όγκο ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, των αεροδρομίων, της ΤτΕ κ.ά. , τα ποσοστά αύξησης σε επίπεδο αφίξεων αλλά και εσόδων είναι εντυπωσιακά και προμηνύουν νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων για το 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι προορισμοί της δυτικής Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση εισπράξεων (ξενοδοχεία,μεταφορές,εστιατόρια,καφετέριες, αρχαιολογικοι χώροι)  147,4%, της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 91%, και της Δυτικής Μακεδονίας 71,6%, 

Και παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υπολείπονται χρονικά -άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- η ανοδική τάση είναι σαφής και φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να πετύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες τον χρόνο,

Πηγές

Οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  «Αφίξεις και Διανυκτερεύσεις στα Καταλύματα Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ (Οριστικά Στοιχεία) »  για το 2017.

Σχέδιο τουριστικής προβολής περιφέρειας Δ. Μακεδονίας λάβαμε υπ’ όψιν και τα Αφίξεις και Διανυκτερεύσεις στα Καταλύματα Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ (Προσωρινά Στοιχεία) για το 2018 καθώς και  Δυναμικότητα καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ

«Σύντομη απάντηση του Παναγιώτη Κώττα στην Γ. Ζεμπιλιάδου»

KOTTAS

«Λάθη, παραλήψεις, παντελής έλλειψη αναπτυξιακών τουριστικών πολιτικών και σχεδιασμών για πολλά χρόνια, έφεραν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε δεινή θέση. ‘Φως στο τούνελ” αρχίζει να φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών και όχι τυχαία βέβαια. Η Περιφέρεια μας, με στοχευμένες δράσεις, βασισμένη στη μελέτη τουριστικής ανάπτυξης, στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ) των λιμνών, αλλά και τη μελέτη για τη βιοποικιλότητα, τη δημιουργία του Φορέα των λιμνών, του Γεωπάρκου Γρεβενών Κοζάνης, με το άνοιγμα του Συνοριακού σταθμού στο Λαιμό των Πρεσπών, τις Διασυνοριακές και Διαπεριφεριακές της συνεργασίες, με τη δημιουργία film office κλπ κλπ, καθώς επίσης με την κεντρική πολιτική της Ελλάδας των 365 ημερών αλλά και τις αμέτρητες δράσεις προβολής, έχει καταστήσει πλέον την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας γνωστό προορισμό και στο εξωτερικό. Η δράσεις δε σταματούν, ανοίγουμε τους σχετικούς άξονες στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με την ίδρυση DMO και DMS (Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού), ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για τα επόμενα 5 χρόνια, δημιουργούμε υποδομές σε σημεία επισκέψεων, όπως πολιτιστικά μνημεία κλπ . Τα αποτελέσματα άλλωστε, πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, είναι πλέον ορατά και στους κατοίκους, αλλά κυρίως στους επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής μας καθημερινά.
Κι επειδή κάποιοι, οι οποίοι κρατούσαν για πολλά χρόνια στα χέρια τους τις τύχες αυτού του τόπου κατέχοντας θέσεις κλειδιά, συνεχίζουν να προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο και να μηδενίσουν τα πάντα σε σχέση με ότι έχει να κάνει με την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, κοινοποιώ για ακόμη μια φορά σχετικό άρθρο.»

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια