Από Μάρτιο η υποβολή δηλώσεων – Νωρίτερα εκκαθαριστικά, βεβαιώσεις

Αρχική » Ελλάδα » Από Μάρτιο η υποβολή δηλώσεων – Νωρίτερα εκκαθαριστικά, βεβαιώσεις

Νωρίτερα τα πιστωτικά εκκαθαριστικά, βεβαιώσεις αποδοχών έως 28 Φεβρουαρίου

Eναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο θέλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στόχου τρέχει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να εκπληρωθούν όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις ώστε φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ.

Μάλιστα η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα συνδέεται και με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις. Η υλοποίηση του σχεδίου για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε με την έκδοση απόφασης από την ΑΑΔΕ με την οποία ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των στοιχείων που αφορούν στα εισοδήματα των φορολογούμενων από τα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων η  28η Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι πέρυσι η αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Μαρτίου, δηλαδή έναν μήνα αργότερα.

Ειδικότερα ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των στοιχείων αποδοχών και παρακρατηθέντων και αναλογούντων φόρων στα εισοδήματα, τα οποία

χρησιμοποιούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου. Η αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία πέρυσι ήταν η 31η Μαρτίου. Πέρυσι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε στα μέσα Μαΐου ενώ φέτος πρόθεση της ΑΑΔΕ είναι η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να γίνει έστω και τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.

Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίς εξυπηρετεί φορολογούμενους και φοροτεχνικούς. Τους πρώτους καθώς θα λάβουν νωρίτερα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται (όσοι βέβαια θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό) και τους δεύτερους επειδή θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν καλύτερα, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα των φοροτεχνικών είναι η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοκιμάσει και την πιθανότητα να ξεκινήσει νωρίτερα αλλά σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από όσους θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Τα σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρωθεί σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις αντί για τρεις διμηνιαίες που προβλέπεται σήμερα.

Εισπραξιμότητα

Για παράδειγμα, όποιος υποβάλει τη φορολογική του δήλωση τον Απρίλιο θα μπορεί να αρχίσει την πληρωμή του φόρου από τον Μάιο και σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι μήνες απομένουν μέχρι το τέλος του έτους (στην προκειμένη περίπτωση σε οκτώ μηνιαίες δόσεις). Ο σχεδιασμός αυτός στοχεύει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος μέσω της καλύτερης κατανομής των φορολογικών βαρών μέσα στο έτος.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και σενάρια για πληρωμή σε περισσότερες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος εξοφλείται σήμερα σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους και εξετάζεται να ξεκινά η εξόφλησή του από τον Ιούνιο ή και νωρίτερα.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια