Οι πρώτες πληροφορίες από τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων -πλην ΓΣΕΕ – κάνουν λόγο για αυξήσεις που κυμαίνονται από 2% έως 10% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας το τελικό πόρισμα με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων που αφορούν στον κατώτατο μισθό.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, την τελική πρόταση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα εισηγηθεί προς το υπουργικό συμβούλιο η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Οι πρώτες πληροφορίες από τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων -πλην ΓΣΕΕ που δεν συμμετέχει στη σχετική διαδικασία- κάνουν λόγο για αυξήσεις που κυμαίνονται από 2% έως 10% επί του σημερινού κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ.
Με άλλα λόγια από το νέο έτος ο βασικός μισθός περίπου 200.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα που αμοίβονται με αυτόν θα αυξηθεί από 15 έως 57,5 ευρώ το μήνα.
Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις που θα δουν στον μισθό τους οι νέοι κάτω των 25 ετών, καθώς από το 2019 καταργείται ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ που ισχύει σήμεραγια 50.000 περίπου νέους, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να αυξηθεί απευθείας κατά 15%-25% (ανάλογα με την αύξηση του κατώτατου).
Για να αντισταθμίσει το επιπλέον μισθολογικό κόστος που θα υποστούν οι εργοδότες που απασχολούν νέους με τον υποκατώτατο μισθό, η κυβέρνηση τους επιτρέπει να πληρώνουν τις μισές ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 και καθόλου εισφορές για το 2020, για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Διατεθειμένοι να δώσουν αυξήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις, δηλώνουν και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι θέτουν ως βασικό αίτημά τους τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δηλαδή ζητούν περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεών τους.
Η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προτείνει αύξηση 10% ( 58 ευρώ), ενώ το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών ΙΝΕΜΥ τns Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) παρουσιάζει δύο σενάρια το πρώτο με αύξηση 5% και το δεύτερο με 10%.
«Κλειδί» για την αύξηση του μισθού σύμφωνα με το ΣΕΒ είναι η σύνδεση του ποσοστού αύξησης με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ο Σύνδεσμος επίσης, εκτιμά ότι μέρος των μικρών επιχειρήσεων θα στραφούν στη ημιδηλωμένη ή αδήλωτη εργασία για να αποφύγουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ μεγάλο μέρος της αγοράς μισθωτής εργασίας του ιδιωτικού τομέα (1/4) έχει αμοιβές κάτω των 600 ευρώ, ιδίως σε κλάδους όπως η εστίαση (25,5%) και το εμπόριο (22,7%), το 56% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εργάζεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 49 εργαζομένων, ενώ το 77% των μισθωτών στις μικρές επιχειρήσεις αμείβονται με αποδοχές κατώτατου και υποκατώτατου μισθού.