Δίχως βάρος – 8 χώροι 8 δοκιμές για τη ζωή και το θάνατο…

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Δίχως βάρος – 8 χώροι 8 δοκιμές για τη ζωή και το θάνατο…

16/17/18 23/24/25 Νοεμβρίου 2018

Το αρχοντικό Τσιατσιαπά ενεργοποιείται εικαστικά από το «Σπασμένο Ρόδι». Κομμάτια λόγου, βίντεο εγκαταστάσεις, γλυπτικές συνθέσεις, αντικείμενα, ήχος, καθώς και έμψυχο υλικό (performances), επιθυμούν να κατοικήσουν για λίγες μέρες στο ιστορικό περιβάλλον του κτιρίου.

Το «Δίχως βάρος» είναι μια καλλιτεχνική πρόταση που φιλοδοξεί να ανοίξει διάλογο με την έννοια του θανάτου. Ποιοι γινόμαστε όταν τον κοιτάζουμε κατάματα; Μπορούμε να απελευθερωθούμε από το φόβο του; Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, μπορούμε να καταφέρουμε -με επίκεντρο το τέλος- να επανατοποθετηθούμε, να βελτιωθούμε, να γίνουμε πιο χρήσιμοι; Μπορούμε, εν τέλει, να ελαφρύνουμε και να προσεγγίσουμε το μεγαλείο της ζωής;

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία: -να δει το χώρο με μια άλλη ματιά -να κινηθεί σε έναν κόσμο ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο -να ζήσει μια εικαστική εμπειρία -να αφεθεί στις αισθήσεις του.

Δημιουργική ομάδα

Γιάννης Ηλιάδης

Αθηνά Κιορπελίδου

Μάρκος Ντέμκας

Μαρία Σέκιου

Κική Χρυσομαλλίδου

Τα κείμενα που πλαισιώνουν την καλλιτεχνική πρόταση είναι αποσπάσματα από το ποιητικό έργο Lila Teman του Γιάννη Πάσχου. O συγγραφέας θα παρευρεθεί στο χώρο του αρχοντικού, στις 25 Νοεμβρίου, όπου θα μιλήσει για το συγγραφικό του έργο.

Συνδιοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Γνωριμία με τον συγγραφέα Γιάννη Πάσχο Ημερομηνία: 25 Νοεμβρίου Ημέρα και ώρα: Κυριακή, στις 20:00

Βιογραφικό Γιάννη Πάσχου: Ο Γιάννης Πάσχος είναι καθηγητής ιχθυολογίας. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, συνέχισε τις σπουδές του στο Βιολογικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στις υδατοκαλλιέργειες στην Ουγγαρία και τη Νορβηγία. Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ποιήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια τα οποία για χρόνια παρέμεναν αδημοσίευτα. Το Μάρτιο του 2005 εκδόθηκε το πρώτο του ποιητικό κείμενο από τις εκδόσεις Οδός Πανός με τίτλο «Lila Teman». Ακολούθησαν η ποιητική συλλογή «Ζωή εκτός ωραρίου» εκδόσεις Μελάνι (2007), το διήγημα «Κύριε ελέησον» εκδόσεις του Ηπειρωτικού Αγώνα (2008), η συλλογή διηγημάτων «Μια νυξ δι΄ εν έτος» εκδόσεις Μελάνι (2009), το δοκίμιο «Ιχθύες ως σύμβολο και τεχνούργημα: απόπειρες ερμηνείας» (συλλογικό έργο), εκδόσεις της Ινδίκτου (2010), η συλλογή διηγημάτων «Μη φεύγεις» εκδόσεις της Ινδίκτου (2013), η ποιητική συλλογή «Μεγάλες διώρυγες» εκδόσεις Μελάνι (2015) και η συλλογή διηγημάτων «Οι μαγικές ιστορίες του Δον Ντομίνγκο» εκδόσεις Περισπωμένη (2017). Ποιήματα, διηγήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Οδός Πανός, Φαρφουλάς, Soul, Δρομολόγιο, Δέλεαρ, Ίαμβος, στις εφημερίδες, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Πριν, Παρόν, Ηπειρωτικός Αγών και στο διαδίκτυο, poeticanet, protagon.gr, human traffic, toportal, φρέαρ, Ποιείν .

Ευχαριστούμε τους:

Γιώργο Καρακατσάνη, Αντώνη Νίτη, Τόμη Αναγνώστου, Τάνια Κίτσου, Νίκο Τζαβέλλα.

Ευχαριστούμε το Αρχοντικό Ωρολογόπουλος για την ευγενική χορηγία.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια