Απαγόρευση θήρας κατά την περίοδο χιονοπτώσεων στην Καστοριά

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Απαγόρευση θήρας κατά την περίοδο χιονοπτώσεων στην Καστοριά

Αποφάσεις απαγόρευσης θήρας κατά περίοδο χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας και έντασης εξέδωσαν η Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για την περιοχή αρμοδιότητάς τους.

Οι εν λόγω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 13η Δεκεμβρίου 2018 (ΦΕΚ Β´ 5596).

Π.Ε. Καστοριάς 

[Απόφαση 197125/29.11.2018 (Β´ 5596) Διεύθυνσης Δασών Καστοριάς]

Απαγόρευση κυνηγίου σε περίοδο χιονοπτώσεων, στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

«Απαγορεύουμε το κυνήγι παντός θηράματος στην περιοχή αρμοδιότητάς μας (που περικλείεται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς) κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου 2018 – 2019, σε περίπτωση που επικρατούν ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω:
1. Χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας και έντασης.
2. Πλήρους κάλυψης του εδάφους με χιόνι.
………….
Η εφαρμογή και η τήρηση της παρούσας ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, στους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της ΣΤ’ Κ.Ο.Μα.Θ. Π.Ε. Καστοριάς και των Κυνηγετικών Συλλόγων της Π. Ε. Καστοριάς.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από της δημοσίευσης και μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου 2018 – 2019.»

Πηγή

Ρεπορτάζ του ΑΠΕ για τη λαθροθηρία στην Καστοριά

 

Περισσότερες από 200 θηλιές για την παράνομη θήρευση άγριων ζώων εντοπίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο στη συνοριογραμμή του νομού Καστοριάς από μέλη της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
Συγκεκριμένα, μόνο στον οικισμό Κομνηνάδων του δήμου Νεστορίου και μόνο την προηγούμενη βδομάδα, βρέθηκαν και αφαιρέθηκαν από κατοίκους του χωριού 70 θηλιές σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
«Μιλώντας μάλιστα με κατοίκους της περιοχής, διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο με στόχο την παγίδευση κυρίως ζαρκαδιών, είδος που απαγορεύεται η θήρευσή του» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας.
Οι θηλιές βρέθηκαν σε μονοπάτια απ΄ όπου έχουν εντοπιστεί να περνάνε ζώα, είναι κατασκευασμένες από συρματόσχοινο και στερεωμένες γερά σε δέντρα, ώστε να είναι αδύνατη η απελευθέρωση του παγιδευμένου ζώου.
«Πρόκειται για τον πιο ανορθόδοξο τρόπο κυνηγιού, καθώς το άγριο ζώο εγκλωβίζεται και πεθαίνει από ασιτία και εξουθένωση, αφού μπορεί να παραμείνει επί μέρες δεμένο» σημείωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος. «Η τοποθέτηση παγίδων μέσα στα δάση μας», συνεχίζει, «απειλεί την άγρια ζωή και μάλιστα με τον πιο αθέμιτο τρόπο, καθώς πλέον δεν μιλάμε για κλασικό κυνήγι, αλλά για στήσιμο παγίδας που απειλεί κάθε είδους ζώο, χωρίς να αφήνει περιθώριο διαφυγής».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτόπουλο, στις θηλιές εγκλωβίζονται μικρά και μεγάλα ζώα, από αρκούδες μέχρι ασβούς και έχουν στη συνέχεια έναν επώδυνο θάνατο. γιατί οι παράνομοι θηρευτές δεν πηγαίνουν καθημερινά για έλεγχο.
Η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς κατήγγειλε με σχετικό έγγραφο στο δασαρχείο, «τη νέα αυτή μορφή με την οποία καταδιώκεται η άγρια ζωή», εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία της «για το πως θα επηρεάσει αυτό μελλοντικά την πανίδα της περιοχής».

Να.Κ.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια