Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η αύξηση στα διόδια. Δεν θα πληρώνουν όλοι το ίδιο αντίτιμο

diodia
Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η αύξηση στα διόδια. Δεν θα πληρώνουν όλοι το ίδιο αντίτιμο

Αναβάλλονται οι αυξήσεις των διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού μετά το κόκκινο που άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν δεν έχει εγκρίνει εδώ και δύο μήνες την νέα τιμολογιακή πολιτική που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και αναμένονταν να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2019, ζητώντας τα διόδια να υπολογίζονται βάσει εκπομπής ρύπων των αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει την τιμολογιακή πολιτική της Εγνατίας Οδού που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης τον περασμένο Ιούνιο, καθώς έχει ζητήσει η τιμολόγηση στα βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων να γίνεται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι χώρες θα πρέπει να διαθέτουν ένα σύστημα βασισμένο στην απόσταση που διανύθηκε, μετρούμενη ψηφιακά σε τυποποιημένες συσκευές πάνω στο αυτοκίνητο.  ( σ.σ. ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, όπου για την Ελλάδα ο ανάδοχος για το σχετικό έργο αρχικού προϋπολογισμού της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανακηρυχθεί τον Απρίλιο).Οι χρεώσεις θα βασίζονται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων, με τα αυτοκίνητα με μηδενικές εκπομπές να επωφελούνται με μείωση κατά 75%.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να συμπεριλάβουν χρεώσεις με σκοπό τον περιορισμό του θορύβου, της κυκλοφοριακής συμφόρησης ή της ρύπανσης σε συγκεκριμένα μέρη.

Οι μεταβατικές περίοδοι θα ισχύουν έως το 2023 για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα και το 2027για τα άλλα οχήματα.
«Είναι μία πρόταση την οποία προσπαθεί να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι αυτό και δεν επικυρώνει το νέο τιμολογιακό κατάλογο των διοδίων αν και αυτός έχει σταλεί εδώ και δύο μήνες. Η χρέωση ανάλογα με την εκπομπή ρύπων των αυτοκινήτων επιχειρείτε να εφαρμοστεί στην Γαλλία-αλλά και κει συναντούν αντιδράσεις» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης αντίστοιχα, από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου πρόκειται να αυξηθούν από 0,03 ευρώ (με ΦΠΑ) σε 0,05 ευρώ (με ΦΠΑ), ανά χιλιόμετρο, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια