«Σωσίβιο» για τους οφειλέτες του Δημοσίου και ειδικά για όσους ανήκουν όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θα αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα.
«Σωσίβιο» για τους περισσότερους από τους 4.312.395 οφειλέτες του Δημοσίου και ειδικά για όσους ανήκουν στους 1.148.583 που έχουν υποστεί κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θα αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη είτε στην εφορία και στο υπόλοιπο Δημόσιο, είτε τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε μια περίοδο που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρεί σε 5.227 κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο σε μηναία βάση και οι οφειλέτες αυξάνονται με ρυθμό 14% από μήνα σε μήνα, το ακατάσχετο κοινωνικό μέρισμα έρχεται να καλύψει «τρύπες», δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες υπερήμερους οφειλέτες.
Και η ανάσα αυτή δεν είναι μικρή. Το Δεκέμβριο χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και πιθανώς ρυθμισμένες οφειλές που έχουν προς την εφορία. Το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά και θα κυμαίνεται από 250 έως και 1.350 ευρώ θα κατευθυνθεί σε μεγάλο βαθμό για να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις. Δηλαδή θα βγουν από τη μια τσέπη του Δημοσίου για να μπουν στην άλλη.
Η έκδοση της υπουργικής απόφασης με όλες τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται έως την ερχόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια θα ανοίξει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, μέσω της οποίας θα υποβληθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις.
Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, όπως άλλωστε και τα κριτήρια περιουσίας. Υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστεί το περυσινό μοντέλο, τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους και το ύψος του μερίσματος είναι τα εξής:
- Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.
- Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.Πάντως υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρξουν μεταβολές στα κριτήρια ακίνητης περιουσίας, ώστε μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών να μη χάσουν κάποιοι από τους περυσινούς δικαιούχους το επίδομα.