«Πρωινές ώρες χθες, 27 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά εξήντα τριών μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε ημεδαποί και οκτώ αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα – κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ενημέρωσή της η ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:
- Ζάχαρη: Χρυσός.
- Κίτρινο: Χρυσός.
- Fine : Χρυσός 24 καρατίων
- Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
- Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
- Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
- Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
- Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
- Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
- Χαρτιά: Χρήματα.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ περίπου.
Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.
Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
- πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
- 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
- 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
- 360 χρυσά νομίσματα,
- 18 πολύτιμες πέτρες,
- δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
- 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
- το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
- επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
- 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
- μικροποσότητα κάνναβης.
Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών».