Το αργότερο πάντως θα πρέπει να φτάσει στην Κομισιόν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπως ορίζει το σχετικό τελεσίγραφο. Στο μεταξύ όμως οι διαφορές παραμένουν. Στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι θεωρεί πως το ιταλικό έλλειμμα το επόμενο έτος θα φτάσει το 2,9%, ενώ η Ρώμη περιορίζει το ποσοστό αυτό στο 2,4%. Η Ευρώπη δηλαδή με τον τρόπο αυτό στέλνει το μήνυμα ότι είναι σχεδόν αδύνατο, να μην επιβληθούν κυρώσεις. Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές του προϋπολογισμού της.
Ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής παρά ταύτα Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να φανεί αισιόδοξος: «θα δώσουμε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος», δηλώνει. Και προσθέτει ότι «αν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση ετοιμάζει και μελετά λεπτομερώς την αυτόματη μείωση των δαπανών του δημοσίου».
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων
Ένα είδος «εγγύησης» προς τις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να «ξεφύγει». Ο Κόντε επιμένει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα καταφέρουν να εξηγήσουν αποτελεσματικά στους επενδυτές τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνησή του.
Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο υπογραμμίζει:« Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων μπορεί να ξεκινήσει αλλά θα υπάρξει διάλογος. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ό,τι αφορά την λιτότητα». Θεωρεί δε ότι η χώρα του θα μπορέσει να αποδείξει ότι θα μειώσει το δημόσιο χρέος της, χάρη στην ανάπτυξη. Έστω και αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνουν εντελώς αντίθετες προβλέψεις.