Η Εξεταστική Επιτροπή δημοσιοποιεί τα πορίσματα-φωτιά: Στο φως τα σκάνδαλα στην υγεία - OlaDeka

Η Εξεταστική Επιτροπή δημοσιοποιεί τα πορίσματα-φωτιά: Στο φως τα σκάνδαλα στην υγεία

Μόνο από υπερτιμολογήσεις και ατασθαλίες η ζημία για το Δημόσιο ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ

Η ώρα της κρίσης για εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς στο «πάρτι» στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στα φάρμακα, στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στα ορθοπεδικά προϊόντα

Τέσσερα πορίσματασοκ για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας δίνουν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα τα μέλη της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, υπολογίζοντας τη ζημία για το Δημόσιο μόνο από τις υπερτιμολογήσεις και άλλες ατασθαλίες στον χώρο του φαρμάκου στα 23 δισ. ευρώ.

Για τέσσερις πρώην υπουργούς Υγείας –συγκεκριμένα τους Αδωνι ΓεωργιάδηΔημήτρη ΑβραμόπουλοΑνδρέα Λοβέρδο και Μάκη Βορίδη– εντοπίζονται ευθύνες, οι οποίες, πάντως, φαίνεται ότι είναι παραγεγραμμένες, ενώ για τον Μάριο Σαλμά οι εξηγήσεις που δόθηκαν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής όλα δείχνουν ότι κρίνονται ικανοποιητικές.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι για ορισμένους από τους τέσσερις θα προταθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αφού αδικήματα που εντοπίστηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο δεν έχουν παραγραφεί και γι’ αυτό μπορεί να ελεγχθούν.

Θέμα παραγραφής θα θέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς κατά τη συζήτηση του πορίσματος για τα σκάνδαλα της υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής. Το συνολικό πόρισμα θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στις 21 Νοεμβρίου.

«Θησαυρός» σε υπόγειο στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Πριν από μερικές εβδομάδες, επείγουσα κλήση στην ΕΥΔΑΠ που αφορούσε σε ένα υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ που πλημμύρισε έδωσε στους αρμόδιους που ερευνούν τα σκάνδαλα στην υγεία έναν πραγματικά ανεκτίμητο θησαυρό.

Η υπόθεση θυμίζει αστυνομικό σενάριο, μοιάζει απίστευτη, αλλά, με βάση αποκλειστικές πληροφορίες μας, η βλάβη στους σωλήνες του συγκεκριμένου υπογείου αποκάλυψε δεκάδες έγγραφα χρήσιμα για τη διερεύνηση του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία είχαν αποκρύψει εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του οργανισμού, ορισμένοι από τους οποίους ελέγχονται σήμερα από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Τα έγγραφα, τα οποία περιέχουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και άλλα στοιχεία χρήσιμα στη διερεύνηση του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο υπολογίζεται ότι προκάλεσε ζημία στα δημόσια ταμεία ύψους 350 εκατ. ευρώ, κάλυψαν ορισμένες από τις απορίες των μελών της Εξεταστικής και των εισαγγελέων για την «τρύπα» των 89 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του οργανισμού.

Ήδη από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχουν εντοπιστεί εικονικά και πλαστά τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ευθύνες -και για πολιτικά πρόσωπα- για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της ψευδορκίας. Τα συγκεκριμένα αδικήματα σε σχέση με πρώην υπουργό Υγείας δεν έχουν παραγραφεί, με αποτέλεσμα να οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη σύσταση Προανακριτικής.

Εκτός από τα φάρμακα, την υπερτιμολόγησή τους αλλά και την προνομιακή συνταγογράφηση των σκευασμάτων της Novartis, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο από τους τέσσερις τομείς της υγείας για τους οποίους συντάσσονται πορίσματα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Η ομολογία

Από το πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αναδεικνύεται ευθύνη για πρώην υπουργό σε σχέση με τους διορισμούς 22 προσώπων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία δεν πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του οργανισμού, αλλά από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

To ομολόγησε πρώην υπουργός, καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής!

Ευθύνες όμως εντοπίζονται για δύο πρώην υπουργούς Υγείας και στην αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία έγινε με δάνειο, αλλά και στην προμήθεια ακόμα και της τροφοδοσίας του οργανισμού, αφού όλα ήταν υπερτιμολογημένα, με ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν «πάρτι» στην πλάτη του ελληνικού λαού. Επισφαλής και άξια να σταλεί στον εισαγγελέα για έλεγχο θεωρείται επίσης η σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ, οι όροι της οποίας δεν φαίνεται να ωφέλησαν τους πολίτες, αλλά τους επιτηδείους που επωφελήθηκαν από αυτή.

Εκτός το Δημόσιο

Το πρώτο πόρισμα, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, αφορά στο «Ερρίκος Ντυνάν» και στις διαδικασίες πώλησής του σε ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο με πλειστηριασμό, ο οποίος εμφανίζεται να γίνεται «φωτογραφικά» και χωρίς την παρουσία του Δημοσίου, στο οποίο το ίδρυμα χρωστούσε τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ από φόρους που δεν είχε καταβάλει. Το Δημόσιο, περιέργως, δεν παρέστη στον πλειστηριασμό, αφού καθυστέρησε εσκεμμένα, όπως κρίνεται στο πόρισμα, η βεβαίωση των φόρων.

Η βασική κατηγορία που αποδίδεται σε πρώην υπουργούς Υγείας είναι ότι ζημίωσαν με τις ενέργειές τους την περιουσία του ιδρύματος, ενώ φαίνεται ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις υπουργός απάλλασσε από τις ευθύνες τους πρόσωπα του Δημοσίου τα οποία ενέργησαν ενάντια στα συμφέροντα του ιδρύματος του Ερυθρού Σταυρού που κατείχε το «Ερρίκος Ντυνάν». Ιδιαίτερη μνεία θα υπάρχει δε στο πόρισμα για το γεγονός ότι υπουργός απέσυρε ανθρώπους του υπουργείου οι οποίοι είχαν συντάξει και έκθεση για το πώς θα διαφυλαχθεί η περιουσία του ιδρύματος, την οποία εκείνος δεν έλαβε υπόψη.

Σε σχέση με τα φάρμακα, εκτός από το σκάνδαλο της Novartis που ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη και την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορά σε δέκα πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε ευρύ χρηματισμό 4.200 γιατρών, ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2011 σε πολλές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας για δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους. Μάλιστα, στην έκθεση του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο του 2012 γίνεται μνεία σε πρόστιμο 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ σε πέντε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που δωροδοκούσαν Ελληνες δημόσιους λειτουργούς για να προωθούν με αθέμιτα μέσα τα προϊόντα τους.

Ενα ακόμα πόρισμα θα αφορά σε ορθοπεδικά προϊόνταιατρικές συσκευές και άλλα.

Σοκαριστικό είναι ότι οι εταιρείες ομολόγησαν ότι διέπραξαν το έγκλημα της δωροδοκίας στη χώρα μας και ότι ο τότε γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Σούρλας, είχε δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη έκθεση, εκτιμώντας ότι οι απώλειες σε ετήσια βάση για τη χώρα μας ξεπερνούσαν τα 12 δισ. ευρώ.

Το τραγικό είναι ότι η έκθεση Σούρλα και η ανακοίνωση των απωλειών έχουν δημοσιοποιηθεί από το 2012, αλλά από τότε ούτε η ελληνική Δικαιοσύνη ούτε οι άλλες αρμόδιες Αρχές έκαναν την όποια έρευνα για το «πάρτι» των πολυεθνικών σε βάρος των δημόσιων ταμείων.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4/11

Του Ισίδωρου Μπέη

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria