Στην πρώτη γραμμή για τα αναδρομικά στις επικουρικές βρίσκονται τέσσερις κατηγορίεςσυνταξιούχων.
Πρόκειται για 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχασαν με τον ένα ή του άλλο τρόπο από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012. Υπενθυμίζεται πω με τον νόμο 4093 του 2012 καταργήθηκαν τα δώρα, τα οποία στην επικουρική των συνταξιούχων ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα -π.χ. Δήμοι- ήταν μέχρι τότε πλήρη (πλην του ΤΕΑΔΥ, του επικουρικού των δημοσίων υπαλλήλων που έδινε 12 συντάξεις τον χρόνο).
Αναλυτικά, οι 4 κατηγορίες συνταξιούχων που αναφέρονται και στον νόμο 4051 του 2012 είναι:
1. Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα του ΙΚΑ — ασφαλίζονταν στο πρ. Ενιαίο Ταμείο Επικουρικήs Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ),
2. Μισθωτοί συγκεκριμένων κλάδων του ιδιωτικού τομέα — ασφαλίζονταν στο πρ. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ) και συγκεκριμένα ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΤΕΑΕΙΓΕ), εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ), προσωπικό επιχειρήσεων οινοποιίας – ζυθοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), χημικοί (ΤΕΑΧ).
3. Δημόσιοι υπάλληλοι — ασφαλίζονταν στα πρ. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Επίσης οι εργαζόμενοι σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΚΑ) και Δημοτικοί Υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ).
4. Εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες — ασφαλίζονταν στο πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και στο πρ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
Εκτός από τους εν λόγω συνταξιούχους, από την κατάργηση των δώρων του 4093 επλήγησαν και οι συνταξιούχοι αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) όπως και οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν επικουρική ασφάλιση.
Αναλυτικά η τριπλέτα των μειώσεων του 2012 που κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το ΣτΕ είναι:
• Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για ποσά από 200 ευρώ και πάνω με τον νόμο 4051 του 2012 ω εξής (ελήφθη υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 επικουρικής):
α) Για συντάξεις έως 250 ευρώ ποσοστό μείωσης 10% (το ποσό της σύνταξης δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ).
β) Για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ ποσοστό μείωσης 15% (το ποσό της σύνταξης δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 225 ευρώ)
γ) Για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω ποσοστό μείωσης 20% (το ποσό της σύνταξης δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 255 ευρώ).
Τα ποσοστά των μειώσεων αυτών κατέλαβαν και τα 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγούνταν από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
• Ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων με τον νόμο 4093 τον 2012 που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην επικουρική τους, ανάλογα με το ύψος της παροχής. Τα δώρα στην επικουρική δεν είχαν «κουτσουρευτεί» και δίνονταν πλήρη. Εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΤΕΑΔΥ.
• Περαιτέρω μείωση των επικουρικών με τη ρήτρα του νόμου 4093 του 2012 που μείωνε το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μετά και τις προηγούμενες περικοπές κατά 5% – 20% στο συνταξιοδοτικό εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ.
Οι εν λόγω περικοπές κατέπεσαν στο ΣτΕ το 2015. Προσοχή όμως, ο επανυπολογισμός των επικουρικών στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου ολοκληρώθηκε ήδη από το 2016 για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από ταν Ιούνιο του 2016 για όλα τα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων και δεδομένου ότι η απόφαση – βόμβα του ΣτΕ έκλεισε τον δρόμο σε αναδρομικά πριν από του Ιούλιο του 2015 σε όσους δεν είχαν μέχρι τότε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, το όποιο κενό για διεκδίκηση αναδρομικών φαίνεται πως περιορίζεται για τις επικουρικές στην περίοδο Ιούλιος 2015 έως Μάιος 2016, δηλαδή σε 10 μήνες.
Οι αποφάσεις του ΣτΕ
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μένει να φανεί από τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ αν μπορούν να σταθούν σήμερα διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος.
Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός βγάζει από τα τραπέζι τις αντισυνταγματικές περικοπές και δημιουργεί νέο ποσό σύνταξης, σύμφωνα και με τον τρόπο υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, εφόσον βέβαια κριθεί και ο ίδιος συνταγματικός από το ΣτΕ.
ΕΘΝΟΣ