ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των Ιερών Μονών από το ΣτΕ

Ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αρχική » Ελλάδα » ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των Ιερών Μονών από το ΣτΕ

Στην επιβολή ΕΝΦΙΑ σε όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών τα οποία χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών κατέληξε σε απόφασή της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών που δεν χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι -ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο-, υποχρεούνται να πληρώνουν Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Με την υπ΄ αριθμ. 2318/2108 απόφαση το ΣτΕ απέρριψε κατά πλειοψηφία (υπήρξαν 3 μειοψηφίες) την αίτηση της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής, η οποία είχε προσφύγει όταν κλήθηκε να καταβάλλει για το οικονομικό έτος 2014, ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ. Μάλιστα, ζήτησε από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών επαναδιορισμό για τα ακίνητά της, αλλά το υπουργείο δεν απάντησε με αποτέλεσμα η Μονή να προσφύγει στο ΣτΕ.

Με την απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, ενώ σημειώνει ότι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ δεν οδηγεί κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας στην δημιουργία υπέρμετρου βάρους ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάσταση της Μονής ή να εξαντλεί την αξία των ακινήτων, έτσι ώστε να αναιρείται η σχέση αναλογικότητας που επιβάλλει να υπάρχει.

Η συγκεκριμένη Μονή είχε προσφύγει τον Απρίλιο του 2015 στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο νόμος 4223/2013 κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών, καθώς και των Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού Θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου των Μονών (αλλά μισθώνονται, παραχωρούνται κ.λπ.).

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια