Δήλωση Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή για το μισθολογικό των κληρικών

Αρχική » Ελλάδα » Δήλωση Γαβρόγλου: Καμία αλλαγή για το μισθολογικό των κληρικών

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ιερώνυμο, τόνισε ότι «θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε ότι «σήμερα είναι μια συνάντηση στην οποία συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε.

Τη Κυριακή θα έχω την χαρά να συναντήσω αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, θα δω όποιον Μητροπολίτη το επιθυμεί. Θα επιδιώξω και συγκεκριμένες συναντήσεις με τους μητροπολίτες των Δωδεκανήσων. Προφανώς, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα από όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες και σίγουρα δημιουργικές και προωθητικές συνθέσεις. Νομίζω ότι πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας».

Ο υπουργός αναφορικά με το νομοσχέδιο είπε: «Η αίσθησή μας και η βούλησή μας είναι να υπάρχει η δυναμική που θέλουμε και από πλευράς Εκκλησίας και από δικής μας πλευράς. Περιμένουμε την επιτροπή, ετοιμαζόμαστε και όλοι θα δούμε τις λεπτομέρειες. Αυτό θα καθορίσει το επόμενο βήμα. Ούτε βιασύνες άχρηστες, ούτε και παραπομπή στις καλένδες που θα είναι κάτι απαράδεκτο για μια τόσο ιστορική συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε: «Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μάς έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε Επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν  ιερείς, τεχνοκράτες και αρχιερείς.

Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση θα πρέπει να το μάθετε, να το πω να το υπογραμμίσω ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε. Ναι, προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια