Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.
Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκαν επίσης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας με θετικό πρίσμα, καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ευχόμενοι να προχωρήσει η εφαρμογή της, αλλά και στο προσφυγικό.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα γενναίο, θαρραλέο βήμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είναι μοντέλο συνεννόησης για δύο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και συμβάλλει στην εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Στάινμαγιερ δεν έκρυψε πόσο συγκλονισμένος ήταν από την επίσκεψη του (εκτός του επίσημου προγράμματος) νωρίτερα το πρωί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι όπου οι ναζί βασάνιζαν και από όπου έστελναν στο Αουσβιτς Έλληνες πολίτες, και μαζί με τον κ. Τσίπρα έστειλαν μήνυμα κατά της ακροδεξιάς.
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σπουδαίο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στη μεταναστευτική κρίση, δηλώνοντας, παράλληλα, περήφανος για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Ο κ. Τσίπρας καλωσορίζοντας τον κ. Στάινμαγιερ, τον οποίο χαρακτήρισε σταθερά φίλο του ελληνικού λαού, επισήμανε ότι είναι η πρώτη διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε μετά την έξοδο από τα μνημόνια η χώρα αφήνει πίσω τη σκληρή λιτότητα και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.
«Δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ καθώς απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς.
»Η Ελλάδα παίζει ένα ρόλο θετικό απέναντι στις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα είναι και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Η τελευταία φράση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει σαφές γεωπολιτικό μήνυμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της.
Επιπλέον, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Πέραν αυτών, τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της πΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.