Τα ελληνικά επιχειρήματα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε δηλαδή αφενός στο ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και αφετέρου στην ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αναλωθεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 9.00 (τοπική ώρα) και στις 15.00 (τοπική ώρα), αντιστοίχως.
Θετικές αναφορές από την Κομισιόν για την Ελλάδα
Παράλληλα, θετικές αναφορές για την Ελλάδα περιλαμβάνουν οι εκθέσεις που θα καταθέσουν αύριο τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (International Monetary and Financial Committee – IMFC) του ΔΝΤ που θα συνέλθει στο Μπαλί της Ινδονησίας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως αναφέρει το cnn.gr, η Ελλάδα θα απασχολήσει «διπλά» τις εργασίες της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee – IMFC) του ΔΝΤ.
Στο IMFC θα γίνει αφενός αναφορά στην ελληνική πρόοδο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου θα αποφασισθεί η σε βάθος αναθεώρηση (Review of Conditionality and Design of Fund-supported Programs ) του πλαισίου εμπλοκής και επιτήρησης του ΔΝΤ (η πρώτη μετά το 2002) με το νέο πλαίσιο να ενσωματώνει πολλές «εμπειρίες» από την Ελλάδα.
Τι θα πει ο Μοσκοβισί
Το σχέδιο της εισήγησης του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο IMFC αναφέρει πως το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 20 Αυγούστου 2018, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι ελληνικές Αρχές υλοποίησαν όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση και ακολούθως το Eurogroup συμφώνησε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητά του.