HuffPost – Η Faux Γούνα είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, και δεν βοηθά το περιβάλλον

«Η πραγματική γούνα μπορεί να βγαίνει από μόδα για καλό, αλλά η ψεύτικη γούνα είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση;»

Η Faux (ψεύτικη) γούνα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στις μέρες μας.

Με όλο και περισσότερα εμπορικά σήματα μόδας – και ακόμη και ολόκληρες πόλεις – να απομακρύνονται από την αληθινή γούνα, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε τον προβολέα στην πλαστική γούνα. Όπως έχουμε δει στις πασαρέλες της Stella McCartney και της Givenchy κ.α., η faux γούνα είναι ολοένα και αυξανόμενη και μπορεί να είναι σχεδόν δυσδιάκριτη (δεν ξεχωρίζει) από τα ρούχα που έχουν παραχθεί με γουνοδέρματα.

Όσον αφορά τη γούνα, προκύπτουν ζητήματα δεοντολογίας και βιωσιμότητας. Και ενώ είναι αλήθεια ότι η faux fur φαίνεται να είναι μια πιο ηθική επιλογή από την πραγματική γούνα, καθώς τα ζώα δεν βλάπτονται για τη δημιουργία της, κάποιοι πιστεύουν ότι η ψεύτικη είναι πολύ πιο επιβλαβής για το περιβάλλον από τη φυσική γούνα.

Καθώς η βιομηχανία της μόδας συνεχίζει να κινείται σε μια κατεύθυνση χωρίς γούνα, δεν θα μπορούσαμε παρά να αναρωτηθούμε: Είναι η ψεύτικη γούνα εξίσου κακή – αν και με διαφορετικό τρόπο – από την πραγματική γούνα;

Ας μιλήσουμε για το πως κατασκευάζονται οι ψεύτικες γούνες.

Οι γούνες Faux συνήθως κατασκευάζονται από συνθετικές πολυμερείς ίνες όπως ακρυλικό, μοντακρυλικό ή πολυεστέρα, οι οποίες είναι ουσιαστικά πλαστικές. Αυτές οι ίνες κατασκευάζονται από χημικές ουσίες που προέρχονται από άνθρακα, αέρα, νερό, πετρέλαιο και ασβεστόλιθο, όπως σημειώνεται από το MadeHow.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πλαστικής γούνας μπορούν να ξεκινήσουν είτε σε μορφή σκόνης είτε σε σφαιρίδια, “που λιώνουν και περιστρέφονται, σαν το «μαλλί της γριάς», λέει στην HuffPost, ο Fred Schecter, αντιπρόεδρος της Sommers Plastic Products, εταιρίας διανομής συνθετικών δερμάτων και γούνας με έδρα το New Jersey. Οι συνθετικές ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι υφαίνονται με ένα υπόστρωμα από ύφασμα, πριν να κοπούν στο επιθυμητό μήκος.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πλαστικό δεν είναι και τόσο καλό για το περιβάλλον.
Στην πραγματικότητα, το ακατάλληλα απορριφθέν πλαστικό είναι τρομερό για το περιβάλλον.

Τα πλαστικά είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την άγρια ​​φύση του κόσμου. Σύμφωνα με την Conservancy Ocean, πλαστικό βρέθηκε μέσα στα σώματα πάνω από το 60% των θαλάσσιων πτηνών και το 100% των ειδών θαλάσσιας χελώνας που πιστεύουν ότι είναι τροφή. Και όπως επεσήμανε ο Forbes, υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πλαστικά μπορεί να έχουν κάποιο ρόλο στην αύξηση των ποσοστών εξαφάνισης διαφόρων ειδών ζώων.

Εκτός από αυτό, το πλαστικό συνήθως δεν βιοδιασπάται. Αντ ‘αυτού, μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια χωρίς να αποσυντεθεί, ακόμα κι αν είναι χαρακτηρισμένο ως “βιοδιασπώμενο”.

Faux Fur Is Made Of Plastic, And It's Not Helping The Environment
Faux Fur Is Made Of Plastic, And It’s Not Helping The Environment

Έχει υποστηριχθεί ότι η faux γούνα είναι πιο επιβλαβής για τον πλανήτη από την πραγματική γούνα επειδή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό.

Η γενική γνώμη της κοινότητας pro-fur (επαγγελματίες της γούνας) φαίνεται να είναι ότι η πραγματική γούνα είναι ανώτερη από το συνθετικό αντίστοιχό της επειδή είναι ένα φυσικό προϊόν που τελικά βιο-αποικοδομείται, σε αντίθεση με τα πλαστικά. Το επιχείρημα υποστηρίζει ότι η πραγματική γούνα είναι πιο βιώσιμη – και ως εκ τούτου καλύτερη για το περιβάλλον – από την faux.

Στις αρχές του Οκτώβρη, η HuffPost συνομίλησε με τον Mark Oaten, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας, ο οποίος δήλωσε ότι απλά δεν μπορεί να καταλάβει «πώς είναι δυνατό για ένα χημικό προϊόν [faux fur] να είναι πιο βιώσιμο από ένα φυσικό προϊόν. ”

“Ορισμένες από τις ψεύτικες γούνες λένε ότι αναπτύσσεται με ανακυκλωμένο πλαστικό, και αυτό είναι σπουδαίο, ωστόσο, είναι ακόμα πλαστικό”, πρόσθεσε ο Oaten λέγοντας ότι εκτός από τα χημικά που εμπλέκονται στις διαδικασίες επεξεργασίας και βαφής, η πραγματική γούνα ” ένα βιώσιμο προϊόν. ”

Η Faux γούνα, όπως πραγματική γούνα, μαδάει. Αυτό είναι σοβαρό επειδή “πρόκειται να ρίξει περισσότερες μικρές, μικροσκοπικές ίνες στον ωκεανό”, δήλωσε στο HuffPost ο Jeffrey Silberman, πρόεδρος του τμήματος ανάπτυξης και εμπορίας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης.

Ο Σίλμπερμαν επεσήμανε ότι όταν οι μικρές ίνες πέφτουν από τα πανωφόρια μας, θα μπορούσαν να καταλήξουν στους ωκεανούς μας ή στους χώρους υγειονομικής ταφής και δεν θα υποστούν βιοαποικοδόμηση. (Πρέπει να σημειωθεί, ότι εκατομμύρια τόνοι υφαντουργικών αποβλήτων, στα οποία περιλαμβάνονται και παλτό με ψεύτικη γούνα και οι ίνες τους, παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.) Έτσι, ενώ μερικές συνθετικές ίνες σε μικρή ποσότητα μπορεί να μην σας πείσουν ότι η πλαστική γούνα είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, φανταστείτε μόνο τη ζημιά που γίνεται, όταν οι σωροί παλτών από πλαστικές γούνες καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Αλλά άλλοι, επιμένουν στην πλαστική γούνα ως μια θετική εναλλακτική λύση στην πραγματική γούνα.

Πρώτον, η πλαστική γούνα δεν απαιτεί να θανατωθούν ζώα.

Σύμφωνα με τον Joshua Katcher, σχεδιαστή και συγγραφέα του Fashion Animalswho που μίλησε στο HuffPost νωρίτερα αυτό το μήνα, “Αυτή η ιδέα ότι η γούνα είναι φυσιολογική επειδή προέρχεται από ένα ζώο είναι μια πολύ επιφανειακή, ρηχή επιχειρηματολογία”.

“Μόλις κοιτάξετε κάτω από την επιφάνεια, είναι σαφές ότι η γούνα δεν είναι βιώσιμη”, πρόσθεσε. “Η φύση σχεδίασε το δέρμα για να αποσυντεθεί. Όταν ένα ζώο πεθάνει, το δέρμα και τα μαλλιά που συνδέονται με αυτό αποσυντίθενται και επιστρέφουν στη γη. Έτσι, όταν σκεφτείτε τι πρέπει να κάνουν σε αυτό το κομμάτι του δέρματος για να διατηρηθεί και να μην χαλάσει ενώ τον φοράτε … είναι ένας κατάλογος χημικών [πολλά από τα οποία] είναι πετροχημικά. Δεν είναι αθώοι, στη βιομηχανία γούνας. “

Και η βιομηχανία ψεύτικης γούνας δεν είναι αθώα, δήλωσε ο Katcher, αλλά αντί να επικεντρωθεί σε ό, τι συμβαίνει και στις δύο βιομηχανίες, παρότρυνε τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων για το μέλλον.

Όπως έχει αναφέρει προηγουμένως η HuffPost, υπάρχουν πολλές τεχνολογικές καινοτομίες εκεί έξω που μπορεί να οδηγήσουν σε ψεύτικη γούνα (και στο δέρμα) εναλλακτικές λύσεις που είναι πιο βιώσιμες. Εταιρείες όπως το Piñatex και το Modern Meadow χρησιμοποιούν φυσικά υλικά για να δημιουργήσουν πειστικά faux δέρματα και το Parley For The Oceans μετατρέπει το ωκεάνιο πλαστικό σε πλεκτά παπούτσια. Σίγουρα, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αρχίσουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους να δημιουργούν παρόμοιες πειστικές faux γούνες με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

faux-fur

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η συζήτηση δεν θα διευθετηθεί εν μία νυκτί.

Οι γούνες Faux, σύμφωνα με τον Silberman, ενδέχεται να γεμίσουν πλαστικά τους ωκεανούς μας και στους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά δεν προέρχονται από νεκρά ζώα. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε πως ίσως να μην υπάρχει απάντηση ως προς το ποιο κλωστοϋφαντουργικό προϊόν είναι σωστό ή λάθος, καλύτερο ή χειρότερο.

“Εκτός αν θέλετε να πείτε, ποιο προκαλεί περισσότερη βλάβη; Και νομίζω ότι αυτό θα έχει να κάνει με τις ιδέες του ατόμου για τη θανάτωση των ζώων καθώς και για το πόσο από κάθε υλικό που πωλείται», είπε.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές του επιχειρήματος – μια μελέτη του 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πραγματική γούνα είχε μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο και ήταν καλύτερη για την ανθρώπινη υγεία από την πλαστική γούνα, ενώ μια άλλη μελέτη από το 2013 διαπίστωσε ότι η φυσική γούνα από βιζόν σχεδόν πάντα είναι πιο αρνητική σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη συνθετική γούνα. Είναι απίθανο η κάθε πλευρά να αλλάξει δραματικά τις απόψεις της σύντομα.

Όταν όλα λέγονται και γίνονται, το πλαστικό είναι πλαστικό και είναι επιβλαβές για τον πλανήτη μας, όταν δεν ανακυκλώνεται σωστά. Ο Schecter, αντιπρόεδρος της Sommers Plastic Products, δήλωσε ότι ειλικρινά, η faux fur “θα είναι πάντα κατασκευασμένη από πετροχημικά σε αυτό το στάδιο. Ξέρω ότι υπάρχει πολλή δουλειά που γίνεται στα προϊόντα βιοτεχνολογίας – δέρματα και τέτοια – αλλά δεν είναι πραγματικά έτοιμα προς το παρόν και δεν ενδείκνυνται για μαζικό εμπόριο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πανωφόρια είναι ο εχθρός και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος, αλλά να γνωρίζετε από τι προέρχονται και πώς μπορούν να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτή η σειρά χρηματοδοτείται από τον SC Johnson. Το σύνολο του περιεχομένου είναι ανεξάρτητο συντακτικά, χωρίς καμία επιρροή ή εισροή από την εταιρεία.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στη HuffPost στις 23/10/2018.

Μετάφραση oladeka.com

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria