19 Δεκεμβρίου 1986, ώρα 11:00 π.μ., Πέπλο Έβρου, ελληνοτουρκική μεθόριος. Μια συνηθισμένη φαινομενικά συνομιλία, μεταξύ ελληνικής και τουρκικής περιπόλου, καταλήγει δι’ ασήμαντον αφορμή σε αιματηρή σύγκρουση, με νεκρούς και τραυματίες, ενώ έπειτα από λίγη ώρα η μάχη κλιμακώνεται, με την άφιξη ενισχύσεων και στις δύο πλευρές του Έβρου.
Οι σφαίρες πέφτουν βροχή και τα επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας ετοιμάζονται να στείλουν στο σημείο τις «βαριές» μονάδες τους, ακόμα και την πολεμική αεροπορία. Η πιθανότητα γενικευμένης σύρραξης, που πιθανότατα θα οδηγούσε σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, είναι πιο κοντά από ποτέ, μετά το 1974.
Το γεγονός, περιέργως, δεν λαμβάνει ιδιαίτερη διάσταση, δεδομένου ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών – κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ- συνεννοήθηκαν εγκαίρως και συμφώνησαν σε αμοιβαία υποχώρηση των στρατευμάτων, επιλέγοντας να θεωρηθεί εκατέρωθεν το συμβάν λήξαν.
Απολογισμός των μαχών, είναι ένας Έλληνας στρατιώτης νεκρός – ο Ζήσης Καραγώγος – και τέσσερις Τούρκοι, εκ των οποίων ο ένας ανθυπολοχαγός. Ακόμη ένας Έλληνας στρατιώτης τραυματίστηκε, ενώ σύμφωνα με αναφορές, οι Τούρκοι τραυματίες υπερέβησαν τους δέκα.
Ο Γιώργος Βασιλός εξιστόρησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο τα δραματικά γεγονότα λεπτό προς λεπτόΣήμερα, για πρώτη φορά, έπειτα από 32 χρόνια, άγνωστες πτυχές και λεπτομέρειες της μάχης έρχονται στο φως, από τον πρωταγωνιστή του συμβάντος, τον Γιώργο Βασιλό, τον επιζήσαντα στρατιώτη που ήταν μαζί με τον αδικοχαμένο Ζήση Καραγώγο στη μοιραία περιπολία.
Ο Γιώργος Βασιλός εξιστόρησε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο τα δραματικά γεγονότα λεπτό προς λεπτό, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά όλη την αλήθεια για την τελευταία ελληνοτουρκική μάχη της νεότερης ιστορίας.
Ο τρόπος που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική σύρραξη, με τον Ζήση Καραγώγο να περνάει ο ίδιος με τους συναδέλφους του πρώτος στο τουρκικό έδαφος, ο λόγος που οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ και όλες οι στιγμές που ακολούθησαν, θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό του Γιώργου Βασιλού, που ένιωσε ότι ήρθε επιτέλους ο καιρός να τις μοιραστεί.
Η αποκαλυπτική συνέντευξη-ντοκουμέντο διαλύει τους μύθους πίσω από τα πραγματικά γεγονότα που αποκρύφτηκαν για λόγους σκοπιμότητας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται εν θερμώ, αλλά να είναι αποτέλεσμα ώριμης και αντικειμενικής εξέτασης των γεγονότων.
32 χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός μαθαίνει την αλήθεια.
Δείτε τη συνέντευξη-ντοκουμέντο:
Για την ιστορία, πρωθυπουργός της χώρας την επίμαχη περίοδο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος και Στρατηγός ο Κυριάκος Σπυριούνης.