Στην ερώτηση «τι είναι δημοσιογραφία» μπορούν να δοθούν πολλές απαντήσεις. Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα, ένα σύνολο τεχνικών δεξιοτήτων που μαθαίνει και ασκεί κάποιος, υπακούοντας σε κανόνες, ένα ευγενές επάγγελμα στο οποίο ο δημοσιογράφος έχει την ευθύνη να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες και να κινείται με βάση τις δικές του ηθικές αξίες. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση ειδήσεων και πληροφοριών και η διάδοση τους μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο την κατά το δυνατόν ορθή πληροφόρηση των πολιτών.
Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα, όπως όλα τα άλλα, και αυτοί που το ασκούν πρέπει πρώτα από όλα να είναι επαγγελματίες που υπακούουν σε κανόνες και έχουν υποχρεώσεις. Υποχρέωση να σεβαστούν το ρόλο τους και το σκοπό του επαγγέλματός τους και υποχρέωση να σεβαστούν το κοινωνικό σύνολο που υπηρετούν και στο οποίο απευθύνονται.
Σε μία εποχή που κατακλυζόμαστε από πληροφορίες, ο δημοσιογράφος καλείται να «ξεδιαλέξει» τις ειδήσεις και να τις μεταφέρει στο κοινό με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και την αμεσότητα. Γι’ αυτό το λόγο, ο δημοσιογράφος χρειάζεται να είναι ένα άτομο με ανοικτές ευαισθησίες και καλλιεργημένες ικανότητες οργάνωσης των πληροφοριών ώστε να προσεγγίσει σωστά το κοινό του ανάλογα με το περιεχόμενο της είδησης.
Το ανταγωνιστικό τοπίο που δημιούργησαν τα ψηφιακά μέσα και η πληθώρα των δωρεάν ειδήσεων μέσω του διαδικτύου, αποτέλεσμα της παγκόσμιας μετάβασης στην κοινωνία της πληροφορίας, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το χώρο των media και οδήγησε τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης σε μία σειρά ενεργειών επιβίωσης που αλλοίωσε την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντός τους, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να χάνουν η αξιοπιστία τους.
Πολλοί δημοσιογράφοι, εκμεταλλευόμενοι την εξουσία τους επαγγέλματός τους και τη δύναμη της δημοσιότητας, ξεφεύγουν πολύ συχνά από το ρόλο τους, επιδιώκοντας την καθοδήγηση της κοινής γνώμης, τον εντυπωσιασμό, την αύξηση των αριθμών της τηλεθέασης, παραπληροφορούν και διαστρεβλώνουν την είδηση.
Παραβλέποντας το σκοπό της ενημέρωσης, προσπαθούν να παρουσιάσουν ως είδηση την δική τους άποψη , εξυπηρετώντας πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ακόμη και προσωπικά, καθώς τίθεται θέμα επιβίωσής τους στην αρένα του δημοσιογραφικού τοπίου .
Η δημοσιογραφία ενημερώνει, προβληματίζει την κοινή γνώμη, αφυπνίζει το κοινωνικό σύνολο, θέτει ερωτήματα στο κοινό.
Η προσωπική άποψη του δημοσιογράφου δεν έχει θέση σε ένα ρεπορτάζ που σκοπό έχει να παρέχει αντικειμενική ενημέρωση.
Η ανάγκη, όμως, να αυξηθεί ο αριθμός των πωλήσεων και τα νούμερα της τηλεθέασης, επηρέασε την ποιότητα της δημοσιογραφίας και την αξιοπιστία των μέσων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να αμφισβητούν τα μέσα, να τα κατηγορούν για προπαγάνδα και να προτιμούν να ενημερώνονται μόνοι τους από το διαδίκτυο, όπου οι πληροφορίες – ειδήσεις υπάρχουν δωρεάν και σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα.
Η δημοσιογραφία της άποψης δείχνει να μην ενδιαφέρει πλέον το κοινό, το οποίο έχει κουραστεί να παρακολουθεί τα καθημερινά πάνελ σχολιασμού στα δελτία των ειδήσεων, γι’ αυτό και επιλέγει διαφορετικό τρόπο ενημέρωσης.
Με τη δημοσιογραφία των πολιτών να κερδίζει συνεχώς έδαφος στο νέο πεδίο της δωρεάν και εύκολης ηλεκτρονικής ενημέρωσης , οι ασκούντες το επάγγελμα του δημοσιογράφου καλούνται να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους, να εκμεταλλευτούν το μειονέκτημα της ανώνυμης και χαώδους πληροφόρησης του διαδικτύου και να αποδείξουν την ικανότητά τους για σωστή και έγκυρη ενημέρωση, χωρίς υποκειμενικά στοιχεία και απόψεις.