Ιδιαίτερη ήταν η τιμή που μας έγινε από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, να παραστεί ως το τιμώμενο πρόσωπο, στην τελετή των εγκαινίων των νέων εκθεσιακών χώρων του Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων, καθόσον η έμπρακτη συμπαράσταση του Αρχηγείου υπήρξε συνεχής και αδιάλειπτη στην ολοκλήρωση των έργων.
H Μεραρχία Υποστήριξης έχοντας ως οδηγό την παραπάνω ρήση του Στράβωνα και πίστη ότι, η αναβάθμιση ενός Μουσείου αποτελεί ιερό χρέος και ανυπέρβλητη υποχρέωση έναντι των ηρωικών προγόνων μας, για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχει θέσει ως ένα από τους στόχους της, τη συνεχή αναβάθμιση των Στρατιωτικών Μουσείων για τα οποία είναι υπεύθυνη.
Στο παραπάνω πλαίσιο, με σεβασμό στην ένδοξη ιστορία και τον πολιτισμό, ακολουθώντας ένα οδικό χάρτη, δημιούργησε στο Μουσείο, εννέα νέους εκθεσιακούς χώρους, διαφορετικής θεματογραφίας έκαστος, που εξόπλισε με ιστορικό – μουσειακό υλικό το οποίο αναβρέθηκε στις Μονάδες του Στρατού ή προσφέρθηκε οικειοθελώς από το προσωπικό της Μεραρχίας, τους κατοίκους της περιοχής, τους φίλους και τους εθελοντές του Μουσείου.
Στους νέους χώρους παρουσιάζονται επιμέρους εκθέσεις όπως παρακάτω:
– Λαογραφίας (αρχές 20ου αιώνα).
– Μουσικών Οργάνων Στρατιωτικής Μπάντας (αρχές 20ου αιώνα).
– Ιππωνειακού Υλικού (Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).
– Υγειονομικού εν εκστρατεία (Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).
– Παραδοσιακού Σιδηρουργείου (αρχές 20ου αιώνα).
– Παραδοσιακού Αποστακτήριου – Οινοποιείου (αρχές 20ου αιώνα).
– Παραδοσιακού Περιστερώνα (τέλη 19ου αιώνα).
– Μόνιμη έκθεση Ιστορίας του Φιλελληνισμού.
– Χώρο φιλοξενίας περιοδικών εκθέσεων και μόνιμου ιστορικού φωτογραφικού υλικού του Μουσείου.
Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, να εγκιβωτίσεις μέσα σε ένα κτίριο λίγων τετραγωνικών μέτρων ολόκληρη την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Σίγουρα όμως, αποδεικνύει, πως όσο υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι, διάθεση αγάπη και πίστη, όλα αυτά παραμένουν ζωντανά και είναι χρέος μας να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές.
Με σταθερή και αναλλοίωτη στο χρόνο την ηθική δύναμη που ωθεί τον Έλληνα, να αντιστέκεται και να πολεμά για τις αξίες και τα ιδανικά του, η Μακεδονία αποτέλεσε ένα απέραντο και διαχρονικό στρατόπεδο, ένα κομμάτι της ελληνικής γης, που έγινε κοιμητήριο ηρώων και τροφοδοτεί την παγκόσμια ιστορία με φωτεινά παραδείγματα θυσίας και αρετής.
Οι νέοι εκθεσιακοί μας χώροι, λειτουργούν υποστηρικτικά και στηρίζουν το βασικό πυλώνα και οικοδόμημα, που δεν είναι άλλο από το κεντρικό Ιστορικό Στρατιωτικό Μουσείο. Όλα μαζί, ως σύνολο, αναδεικνύουν τους επικούς αγώνες που έδωσε ο αλύτρωτος ελληνισμός, για να στηθεί η γέφυρα που ένωσε την κατακερματισμένη Ελλάδα.
Εκπροσωπώντας τα συναισθήματα όλων μας, ως Διοικητής της ΜΕΡΥΠ, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τα στελέχη της Μεραρχίας, τον Δήμο Χαλκηδόνος, την κοινότητα Γέφυρας, τους φίλους του Μουσείου και όλους αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους κατοίκους της περιοχής που συνέβαλαν με το δικό του τρόπο ο καθένας, να υλοποιηθεί το όραμά μας.
Δείτε φωτογραφίες: