Ο Σκηνοθέτης του «Η Ζωή εν τάφω» αποκλειστικά στο oladeka: Γιατί επέλεξα τα Κορέστεια

ΠΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ο ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΩΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ

Η σειρά που βασίζεται στο βιβλίο του Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή εν τάφω», σε σκηνοθεσία και σενάριο Τάσου Ψαρρά γυρίστηκε κατά ένα μέρος στην περιοχή των Κορεστείων Καστοριάς. Το σίριαλ θα ολοκληρωθεί σε 16 επεισόδια διάρκειας 50 λεπτών και είναι βασισμένο σε προσωπικές εντυπώσεις του συγγραφέα, καθώς εξιστορεί τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συνομιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της ταινίας «Η ζωή εν τάφω» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της στον Κρανιώνα της Καστοριάς. Ο Τάσος Ψαρράς, ο οποίος έχει υπογράψει σειρές όπως «Το 13ο κιβώτιο», «Ο θησαυρός της Αγγελίνας» θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικός χώρος και από φυσική ομορφιά, αλλά και από κατάλοιπα της ιστορίας της χώρας και της περιοχής. Συμπλήρωσε όμως, ότι εκείνο που του κάνει εντύπωση είναι ότι καταρρέουν τα σπίτια, που είναι τα μοναδικά μνημεία αυτής της εποχής και η πολιτεία πρέπει να δείξει ενδιαφέρον γιατί είναι πραγματικά ένας οργανωμένος χώρος, που είναι κρίμα να χαθεί.

«Η ζωή εν τάφω» του Στράτη Μυριβήλη άρχισε να σχεδιάζεται μέσα στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην προκάλυψη του Μοναστηριού της Σερβίας. Ενα κεφάλαιο δημοσιεύτηκε από τότε στην εφημερίδα «Νέα Ελλάδα», που έβγαινε στη Θεσσαλονίκη το 1917. Mετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το πρώτο σύνολο μπήκε σαν επιφυλλίδα στη εβδομαδιαία «Καμπάνα» της Μυτιλήνης. Το ανάτυπο από εκείνη την επιφυλλίδα (1924) στάθηκε η πρώτη έκδοση του βιβλίου. Από τότε το «Η ζωή εν τάφω» σημειώνει μια σταθερή πορεία ως τις μέρες μας, μέσα σε πολλές και τρικυμιώδεις πολιτικές περιπέτειες, ενθουσιασμούς και παρεξηγήσεις. Η κυκλοφορία του βιβλίου είχε απαγορευτεί τα τέσσερα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας και τα κατοπινά τέσσερα της Κατοχής.

«Η Ζωή εν τάφω» θα ζωντανέψει στη μικρή οθόνη στο πλαίσιο της δυναμικής επανεμφάνισης της ΕΡΤ στο χώρο της μυθοπλασίας. Ο Γιάννης Μπέζος, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιώργος Αρμένης ο Ερρίκος Λίτσης, ο Νίκος Πουρσανίδης και ένα λαμπρό καστ νέων ηθοποιών συμμετέχουν στη νέα μεγάλη παραγωγή 16 επεισοδίων της View Master που βασίζεται στο παγκοσμίου λογοτεχνικής αναγνώρισης ομώνυμο μυθιστόρημα.

Τη διασκευή του σεναρίου και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Τάσος Ψαρράς (Το 13ο κιβώτιο, ο Θησαυρός της Αγγελίνας, Καρυωτάκης) και τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στα τέλη του Ιουλίου στο νησί.  «Μέσα από την ερωτική επιστολογραφία του Αντώνη Κωστούλα, εθελοντή στρατιώτη στην Μεραρχία Αρχιπελάγους, με την τρυφερή Μυρσίνη, δασκάλα του Παρθεναγωγείου Μυτιλήνης, ακολουθούμε τα βήματα των πολιτικών εξελίξεων που μας οδηγούν στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και γενικότερα διαπλέουμε σε μια διαχρονική ματιά των απάνθρωπων συνθηκών και της καταστροφικής ματαιότητας κάθε πολέμου. Μία υπέροχη ευαίσθητη ερωτική ιστορία που μεγαλώνει όπως “μια παπαρούνα” στα΄ ζοφερά χαρακώματα», σημειώνουν από την παραγωγή.

1

Εκτός του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά, την σειρά υπογράφουν:

Σπύρος Λάσκαρης ως Σκηνογράφος, Γιάννης Δρακουλαράκος ως Διευθυντής Φωτογραφίας, Ιουλία Σταυρίδου ως Ενδυματολόγος. Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει η View Master Films, την οργάνωση παραγωγής ο Γιώργος Παπαδάτος ενώ παραγωγός είναι ο Γιώργος Κυριάκος.

Στην σειρά πρωταγωνιστούν:

Δημήτρης Μοθωναίος (Αντώνης Κωστούλας)
Γιάννης Μπέζος (Στρατηγός Ιωάννου-Μπαλαφάρας)
Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη (Μυρσίνη)
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άντζω)
Νίκος Πουρσανίδης (Στράτης Μυριβήλης)
Γιώργος Αρμένης (Θύμιος Κωστούλας)
Δημήτρης Ήμελλος (Φαναριώτης)
Ερρίκος Λίτσης (Ταμίας)
Ηλιάνα Μαυρομάτη (Στυλιανούλα)
Βαγγέλης Στρατηγάκος (Λεωνίδας)

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

psaras-tasos

 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria